Ételintolerancia – Lehet, hogy ez áll panaszai hátterében!


Hirdetés


Került már Ön olyan helyzetbe, hogy visszatérő panaszainak okát a leggondosabb orvosi vizsgálat sem tudta kideríteni? Vagy, hogy a „próbálgatásos” alapon szedett gyógyszerek, kezelések, egyéb gyógymódok egyaránt hatástalanoknak bizonyultak? Gondolt már arra, hogy a kellemetlen tünetek okozója az ételintolerancia lehet?


Az emésztésünkkel kapcsolatos számos kellemetlenség, a bőrpanaszok, a gyógyszereknek ellenálló migrénes fejfájás, egyes légzési, nőgyógyászati, ízületi fájdalmak hátterében gyakran egy manapság egyre jobban elismert ok, az ételintolerancia áll. Bár sokkal gyakoribb, mint az ételallergia, a figyelmeztető tüneteket ma még nem mindenki kapcsolja össze az ételintoleranciával.

Tünetek

Az ételintoleranciát gyakran még a szakemberek is összekeverik az allergiával, pedig a két betegség már a tünetek szintjén is jól elkülöníthető egymástól.

Az aránylag ritkán (a népesség 2-2,5 %-ában) előforduló ételallergia gyorsan jelentkező, nagyon heves, akár az életet is veszélyeztető jellegzetes tünetekkel jár. A sokkal gyakoribb ételintoleranciára jellemző panaszok ezzel szemben jóval lassabban (leghamarabb 1-3 nap alatt) és enyhébb formában jelentkeznek.

Jelenlegi ismereteink szerint az ételintolerancia tüneteinek hátterében bélrendszerünk bizonyos szakaszainak károsodása, a bélfal „kilyukadása” áll. Emiatt egyes, még le nem bomlott táplálékfehérjék áthatolhatnak a lyukas bélfalon és bekerülnek a vérkeringésbe, ahol az immunrendszerünk hevesen védekezik ellenük. Végsősoron a védekező reakció eredményeképpen kialakuló és különböző szerveinkben lerakódó, úgynevezett „immunkomplexek” okozzák a kellemetlen tüneteket.

Tüneteinkkel először mindig orvoshoz forduljunk, aki elvégzi az általa indokoltnak tartott laboratóriumi, vagy műszeres vizsgálatokat. Az esetek nagy részében itt ki is derül a panaszainkat okozó betegség.

Amikor azonban a tünetek mögött konkrét betegséget a legalaposabb vizsgálat sem tud felfedni, akkor merülhet fel annak gyanúja, hogy panaszainkért valamilyen ételre, táplálékkomponensre mutatott ételérzékenység lehet a felelős.
Hogy melyik étel, vagy összetevő lehet a „bűnös”, annak megállapítására ma már megbízható immunológiai diagnosztikai tesztek adnak választ.

Diagnózis

Az ételintolerancia diagnózisa a szervezetünk által „nem-kedvelt” élelmiszerek fehérjéivel szemben termelődött védekező molekulák kimutatásán alapul.
Két ilyen tesztkészlet is elérhető Magyarországon:


1.
a patikákban is beszerezhető, otthon is elvégezhető FoodDetective teszt egy csepp ujjbegyvérből kevesebb, mint háromnegyed óra alatt egyidejűleg 46 ételféleséggel, illetve ételkeverékkel szemben termelődött ellenanyagok kimutatására alkalmas
.
2.
A csak szaklaboratóriumban elvégezhető, a legmodernebb chip technológiát alkalmazó FoodPrint (Genearrayt) teszt viszont több mint 220 ételféleséget vizsgál.

Diéta

Az elvégzett ételintolerancia vizsgálat kimutatja, hogy mely ételeket kell táplálkozásunkból kihagynunk, vagy más táplálékkal helyettesítenünk. A helyesen összeállított és betartott diéta második-harmadik hetétől már megkezdődik a tünetek enyhülése, emésztőrendszerünk regenerálódása.
A diéta összeállításánál – különösen gyermekek, idősek, vagy komolyabb betegségben szenvedők esetében – érdemes táplálkozási szakember (dietetikus) tanácsát kikérni.
INGYENES TANÁCSADÁS:  [email protected]

A diéta során szervezetünk lassan rendbe jön, regenerálódik. Az ártalmas ételek elhagyása mellett a folyamat fontos tényezője szervezetünk öngyógyító képessége. Elősegíthetjük a gyógyulást étrend-kiegészítőkkel, pre-és probiotikumokkal, ásványi anyagokkal, enzimekkel is.

Az ételintolerancia napjaink egyik igen elterjedt betegsége. Az időben felismert, az immunológiai tesztekkel azonosított és a megfelelő diétával, illetve kiegészítőkkel kezelt betegeknél a tünetek részlegesen, vagy teljesen eltűnnek, sőt sok esetben később a diéta is elhagyható. Így igen sok ember életminősége tartósan javulhat, amely mind a beteg, mind a környezete számára felbecsülhetetlen előnyökkel jár.

 

 

Hirdetés


Hirdetés betöltése...