Erre a betegségre van jó hatással a kávé, vagy tea!


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

A májzsugor, avagy cirrózis egy krónikus májbetegség, amely viszonylag sok ember halálához vezet, a megelőzésében az egészséges életmódnak (például az alkoholtól való tartózkodásnak és az egészséges táplálkozásnak) fontos szerepe lehet, egy újabb kutatás szerint ugyanakkor az előbbiek mellett napi egy csésze kávé vagy tea is segíthet valamelyest a betegség kialakulásának megelőzésében.

Az Egyesült Államokban a krónikus májbetegség a 12. vezető halálok, évente 32 ezer ember hal meg ennek a betegségnek a következtében az országban. A halálhoz gyakran a májzsugor vezet, amelynek egyik fő okozója a hosszútávú alkoholfogyasztás, ám a nem alkoholos eredetű zsírmáj betegség szintén cirrózishoz vezethet. A Journal of Hepatology nevű lapban megjelent egy tanulmány, amely szerint az egészséges életmód mellett némi plusz segítséget jelenthet a megelőzésben napi egy-két csésze kávé vagy tea fogyasztása is. A Sarwa Darwish Murad által vezetett kutatócsoport kifejezetten a tea és a kávé fogyasztásának hatását vizsgálta a máj egészségére a kutatás során.

A kutatócsoport egy Rotterdam Tanulmány nevű felmérés során 2424 embertől gyűjtött adatokat elemzett, a megfigyelt emberek 45 évesek, vagy ennél idősebbek voltak és Rotterdamban éltek. A felmérés részeként az önkéntesek egy teljes fizikai-egészségügyi vizsgálaton vettek részt, egyebek mellett a BMI értéket, a magasságot, a vérteszt eredményeit, illetve a hasi vizsgálatok eredményeit rögzítették. A máj állapotának megállapításához májkeménység (liver stiffness) vizsgálatot végeztek. A vizsgált személyek étkezési és ivási szokásairól egy 389 kérdéses kérdőív révén nyertek képet, ebben egyebek mellett a teafogyasztás gyakoriságára és az elfogyasztott tea, illetve kávé mennyiségére is rákérdeztek.

Az embereket három csoportba osztották a tea és kávé fogyasztási szokásaiknak megfelelően, amelyek az alábbiak voltak:

  • Teát/kávét nem fogyasztók
  • Közepes tea/kávéfogyasztók (napi 3 csésze ilyen italig)
  • Rendszeres tea/kávéfogyasztók (napi 3 vagy több csésze)

A teán belül zöld, fekete és gyógynövény teát különböztettek meg. A kutatók az elemzés során a kávé és teafogyasztás és a májkeménység mértékét vetették össze, eközben az olyan tényezőket, amelyek befolyásolhatták volna az eredményt (így például a BMI értéket, a dohányzást, a fizikai aktivitást és az alkoholfogyasztást) kizárták. A tanulmány szerint a rendszeres kávé- és gyógynövénytea fogyasztás mellett egyaránt alacsonyabb volt a májkeménység mértéke függetlenül az életmódtól vagy a BMI értéktől, sőt a már zsírmáj-betegségben szenvedők és az ilyen betegségben nem szenvedők esetében egyaránt pozitív „hatást” figyeltek meg. A tanulmány szerzői szerint ez arra enged következtetni, hogy a rendszeres kávé- és teafogyasztás segíthet megelőzni a májbetegséget. A tea és a kávé pozitív hatásai mögött rejlő mechanizmusok megértésére további kutatásokra van szükség – hívták fel a figyelmet a kutatók.

Forrás: medicalnewstoday.com, eloben.hu

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...