Az algák segítették elő az első állatok megjelenését


Hirdetés


Ausztrál kutatók szerint az algák 650 millió évvel ezelőtti hirtelen, gyors elterjedése volt a katalizátora annak, hogyan terjedtek el az első állatok a Földön. Az Ausztráliai Nemzeti Egyetem (ANU) kutatói az ötödik kontinens középső részéről származó ősi üledékes kőzetekben találták meg a választ a rejtélyre. “Porrá törtük a kőzeteket és ősi élőlények molekuláit vontuk ki belőlük” – közölte Jochen Brocks, az ANU vendégprofesszora, a Nature folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője.

Szavai szerint ezek a molekulák feltárják, hogy 650 millió éve kezdett érdekessé válni a történet. Végbement az ökoszisztémák forradalma, ez volt az algák felemelkedésének kora. Hangsúlyozta, az algák elterjedése a földtörténet egyik legmélyrehatóbb ökológiai forradalmát indította el, amely nélkül az emberek és más állatok nem léteznének.

“Megtörténte előtt 50 millió évvel jött létre az úgynevezett hógolyó-Föld” – tette hozzá.

Ekkor a bolygó mintegy 50 millió éven át teljesen fagyott volt. Hatalmas gleccserek gyalulták a hegyvonulatokat porrá, amelyek tápanyagot szabadítottak fel, és amikor a hó egy szélsőségesen globális felmelegedés során elolvadt, a folyók a tápanyagokat az óceánokba sodorták.

960Plants-Alga-Plankton

Szavai szerint a tápanyagok bősége az óceánokban, valamint a globális hőmérsékletek élhetőbb szintre csökkenése tökéletes feltételeket alakított ki az algák gyors elterjedéséhez. Ez volt az átmenet a baktériumok uralta óceánokból, az összetett életformák világába.

“A tápláléklánc alapjául szolgáló, eme nagyméretű és tápanyagban gazdag élőlények biztosították a komplex ökoszisztémák létrejöttéhez szükséges energiamennyiséget. Ezekben az ökoszisztémákban aztán egyre nagyobb és összetettebb szervezetű állatok, köztük az ember is kifejlődhetett” – hangoztatta a professzor.

A tanulmány társszerzője, Amber Jarrett olyan ősi üledékes kőzeteket fedezett fel Közép-Ausztráliában, amelyek a hógolyó-Föld elolvadása utáni időszakból származnak.

“Ezekben a kőzetekben molekuláris fosszíliák feltűnő jeleire bukkantunk. Azonnal tudtuk, áttörő felfedezést tettünk azzal kapcsolatban, hogy a hógolyó-Föld közvetlen részese volt a nagy testű és összetett élet evolúciójának” – idézte az ANA kutatóját a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

MTI, hirado.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...