Elképesztő terv van születőben! 10 perc alatt Budapestről, Pozsonyba!


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Jól sikerült a futurisztikus közlekedési rendszer első nyilvános tesztje: az elektromágnesekkel hajtott autóméretű tesztjármű több mint 160 kilométeres óránkénti sebességgel száguldott a nevadai sivatagban.

A Hyperloop One startupcég tesztjével Elon Musknak, a Tesla Motors és a SpaceX űripari magánvállalkozás vezetőjének futurisztikus elképzelése, a nagyvárosokat összekötő közlekedési rendszer megvalósítása “mérföldkőhöz érkezett” – fogalmazott Brogan BamBrogan, a cég társalapítója.

A nagyjából öt másodpercig tartó teszt alatt a jármű egy másodperc alatt gyorsult fel óránként 96 kilométeres sebességre – mondta Josh Giegel, a cég egyik alelnöke.

A tesztjármű vasúti sínről indult, innen gyorsították fel óránként 168 kilométeres sebességre az elektromágnesek, amint a réztekercsekben bekapcsolták a villanyáramot. Rövid száguldás után homokcsapda állította meg.

Hyperloop
Vendégek és újságírók a Hyperloop One körül, Las Vegasban (Fotó: Reuters/Steve Marcus)

Ha minden a tervek szerint halad, a járművek következő idei tesztjükön már lebegni fognak és kapszulákat is szállítanak. A nevadai sivatagban, a kísérletek Las Vegashoz közeli területén már állnak a gigászi csövek, amelyekben a kapszuláknak siklaniuk kell.

Elon Musk elképzelése szerint a közlekedési rendszer hatalmas átmérőjű csöveken keresztül, légpárnákon lebegő kapszulákban utaztatná az embereket óránkénti 1207 kilométerrel. A lebegő mágnesvasút-technológián alapuló rendszer teljesen automata lenne és elektromos árammal működne. Úgy véli, ez a rendszer gyorsabb, biztonságosabb, olcsóbb és hatékonyabb közlekedési eszköz lenne, mint például a Los Angeles és San Francisco közötti, fejlesztés alatt álló nagysebességű vasútvonal.

A Hyperloop One, a közlekedési rendszer fejlesztésén dolgozó cégek egyike nyolcvanmillió dollárt kapott befektetőktől tervei megvalósítására – közölte szerdán, a tesztet megelőzően Rob Lloyd, a cég ügyvezetője.

MTI

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...