EGYRE TÖBB A NEGYVENES KISMAMA


Hirdetés


Egyre idősebbek az első gyermekes anyák az egész világon. Közöttük is 10 százalék felett van a negyvenes kismamák aránya. Az elmúlt napokban egész Nagy-Britanniát megdöbbentette a közzé tett hír: a brit nők átlagosan 30,3 évesen vállalják az első gyermeküket. Csakhogy ez nem brit probléma és nem is szabadna, hogy meglepő legyen. Évtizedek óta egyre idősebbek az első gyermekes anyák az egész világon.

shutterstock_367136924-e1468869010735

Ahogy a világon mindenütt, a brit nők is egyre később vállalják az első gyermeküket, azonban a II. világháború utáni évek óta most először fordult elő, hogy többen vállalnak gyermeket 40 felett, mint 20 éves kor alatt. Ezer 40 évnél idősebb nőre 2015-ben 15 születés jutott. Eközben nőtt az az átlagkor is, amikor a nők első gyermeküket a világra hozzák. Az 1975 óta növekvő átlagéletkor tavaly már 30 év felett volt. Mindennek oka a brit hatóságok szerint az egészségesebb életmódnak köszönhetően kitolódott termékenység, a magasabb végzettségek megszerzésére szánt idő, a karrierépítés, és az, hogy sok nő fiatalabb korában a biztos egzisztencia hiányában nem mer gyermeket vállalni. A tavalyi adatok szerint a brit nők között a 30 és 34 év közöttiek vállalnak legtöbben gyermeket.

Az év elején született jelentés szerint az Egyesült Államokban is hasonló a helyzet, ott jelenleg 26 év felett van az első gyermek születésekor az anyák átlagos kora, és a megszülető gyermekek majdnem tíz százalékát 35 évnél idősebb anya szüli meg. Persze ez az idősebb kori szülési trend nem teljesen egyedülálló. Ha megnézzük a XX. századot, több olyan pontja is volt, amikor a nők idősebb korban is vállaltak gyermeket, sőt az első gyermeküket is később szülték meg, mint az történelmileg megszokott volt. Ilyen volt például az 1930-as évek vége az Egyesült Államokban, amikor szinte pont ennyi nő szült 40 éves kora után, mint manapság. Az pedig nem is lehet meglepetés, hogy a II. világháború idején visszaesett a gyermekvállalási kedv, viszont a valaha 40 éves kor felett vállalt legtöbb gyermek  1947-ben született Európában. Több, mint az elmúlt évek bármelyikében.

A világ statisztikáját tekintve szinte minden országban hasonlóak a trendek: a nők egyre később szülnek. A legfiatalabb korban még mindig Nigerben, Csádban és Bangladesben érkezik az első gyermek: átlagosan 18 éves korban. Míg a legkésőbbi gyermekvállalás Ausztráliára, Svájcra és éppen az Egyesült Királyságra érvényes. Ezekben az államokban 30 év felett van az első gyermekét világra hozó átlagos anya.

Magyarország ebből a szempontból az ENSZ statisztikájának 20. helyén áll, vagyis azzal, hogy a magyar nők az első gyermeküket 28 éves átlagéletkorral szülik, hazánk Norvégiával és Finnországgal együtt az „élvonalban” van. És ha van is jónéhány olyan ország, ahol a miénknél magasabb az első gyermekes anyák átlagéletkora, a folyamat gyorsaságát tekintve – az OECD adatai szerint – vezető ország vagyunk az életkor-emelkedésben.

Ha a részleteket nézzük, a harmincas magyar nők negyedének nincs gyermeke, és a trend a szakértők szerint azt jelenti, hogy egy-két évtizeden belül ez odáig romolhat, hogy az összes nőnek akár harmada is gyermektelenül élheti le az életét. A statisztika szerint a 70-es évek óta 40-szeresére növekedett a 40 évnél idősebben szülő első gyerekes anyák száma. Míg 1970-ben a 0,3 százalékot sem érte el az arányuk, 2012-ben már 10 százalék felett volt.

Mindez azonban kockázatos folyamat, a termékenység ugyanis nem tolódott ki úgy az elmúlt évtizedekben, mint a várható élettartam, vagyis a 40-es nők terhessége még mindig kockázatos, másrészt a sokáig kiváró nők jóval kisebb eséllyel esnek teherbe, akár lombikprogram segítségével is. Egy másik probléma, amelybe sokan nem gondolnak bele, hogy a szakemberek figyelmeztetése szerint a férfiak sem úgy termékenyek 40 felett, mint a húszas éveikben, vagyis az ő esélyük is csökken a korral a sikeres gyermeknemzésre, ha nem is olyan gyorsan, mint a nőké.

forrás: csalad.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...