Hirdetés
Az életmódunk változásával az egészségügyi problémák is kiterjedtebbek lettek. A technológiai fejlődésnek köszönhetően, a gyógyszerek, és az ételeink segítségével nekünk már nem kell sok olyan halálos betegséggel megküzdenünk, mint őseinknek. Ugyanakkor, olyan problémák is felmerültek, amit korábban nem gondoltunk volna.
Az egyik ilyen probléma a zsírmáj betegség számának az emelkedése. Ez az egészségügyi kérdés az elhízással és a cukorbetegséggel, és más, szintén egyre gyakoribbá váló, inzulinrezisztencia rendellenességgel hozható kapcsolatba. Lehet, hogy nem azonnal vesszük észre, de, ha kezeletlen marad, akkor más egészségügyi problémához vezethet.
Az egyik ilyen kérdés a nem-alkohol-eredetű steatohepatitis (NASH), ami növelheti a máj cirózis, a májzsugor kialakulását, ahol a hegesedés megakadályozza a máj megfelelő működését. Ez a májrák kockázatát is növelheti. Mint, ahogy azt a neve is mutatja, ez a betegség nem áll kapcsolatban a megnövekedett alkoholfogyasztással.
Nézzük, mik a zsírmáj okai és hogyan tartsuk májunkat még hosszú évekig jó egészségben!
Mi a zsírmáj?
A zsírmáj pontosan az, aminek hangzik: egy olyan állapot, amikor a májsejtekben fegyülemlik a zsír.
Egy egészséges májban kis mennyiségű zsír található a sejtekben. Azonban, ha a májzsír tartalma az 5 százalékot meghaladja, akkor máj zsírmájról beszélhetünk. A túlzott alkoholfogyasztás nem okoz zsírmájat.
A zsírmáj okai
1: Megnövekedett hasi zsírpárna
A zsírmáj az elhízáshoz kapcsolódik és egy alacsony szintű gyulladást okoz a szervezetben, ami viszont ahhoz vezet, hogy a máj még több zsírt tároljon.
A zsírmáj olyan embereknél is kialakulhat, akik egyébként nem elhízottak, de a derekuk körül megnövekedett a hasi zsírpárna.
2: Sok, finomított élelmiszer fogyasztása
A sok, finomított szénhidrátból, nagy mennyiségben készült ételek, mint a kekszek, rágcsák, kenyér, és a tészták fogyasztása, szintén ahhoz vezetnek, hogy a máj több zsírt raktározzon. A magas szénhidrát tartalmú ételek fogyasztása, akár egy pár hét alatt 27 százalékos májzsír növekedéshez vezethet.
A finomított cukrok, és az édesítőszerek, mint a fruktóz is, ami gyakran megtalálható az édes italokban és a szénsavval dúsított italokban, a májzsír növekedéshez vezethet.
3: Inzulin rezisztencia és diabétesz
Ha már eleve cukorbeteg, akkor a zsírmáj kialakulásának a kockázata magasabb. Ez különösen azokra igaz, akik a kettes-típusú diabéteszben és metabolikus szindrómában szenvednek. Ilyen esetekben a máj még több zsírt tárolhat.
Egy másik, már létező egészségügyi probléma az, hogy a máj több zsírt tud tárolni, ha a belek kilyukadtak, amit a kiegyensúlyozatlan bélflóra és gyulladás okozhat.
Nos, Önnek milyen tünetei vannak?
A zsírmáj tünetei
1: Fájdalom, vagy teltségérzet a has jobb-közép oldalán
A teltségérzet, vagy a fájdalom a has jobb-közép oldalán annak a jele, hogy valami nincs rendben a májával. Ugyanakkor, ezt az érzést, más, emésztőrendszeri probléma is kiválthatja. A legjobb, ha beszél az orvosával.
2: Inzulin, triglicerid és májenzimszintek emelkedése
A legtöbb zsírmáj beteg tünetmentes, és a máj egészségének tényleges állapota csak a tesztvizsgálatokban jelenik meg. Zsírmájra lehet gyanakodni, ha a vérvizsgálat azt mutatja, hogy a normálisnál magasabb az inzulin és/vagy a trigliceridszint, valamint a májenzimek, mint az AST, vagy az ALT szintje megemelkedett.
3: Étvágytalanság
Ahogy a zsírmáj a NASH szintre jut, a tünetek sokkal súlyosabbakká és észrevehetőbbekké válnak.
Az étvágytalanság a NASH egyik korai jele.
4: Szemfehérje és bőr sárgaság
A hepatitis egy gyűjtőnév a máj megváltozott működésének meghatározására, ami a bőrön, vagy szemfehérjén sárga színű elváltozással jár. Ezt, a vörös vérsejtek által történő felesleg lebontásánál történő elszíneződés okozza.
Mit tehetünk ellene?
Hogyan segítsük májunk egészségét?
1: Vegyünk vissza a szénhidrát fogyasztásból
A szénhidrátok, különösen a nagy mennyiségű finomított szénhidrátok fogyasztása a májban a felesleges zsír lerakódását okozza. Amennyiben szeretné mája egészségét megtartani, változtasson az étkezési szokásain és alternatívaként, teljes kiőrlésű gabonákból készült élelmiszereket fogyasszon. Nem szükséges teljesen kiiktatni az étrendből, csak a mennyiséget kell csökkenteni.
Egy tanulmány bemutatta, hogy miután mediterrán étrendre váltunk, ami sok babot, zöldséget és tengergyümölcseit tartalmaz, az inzulinrezisztencia és a máj zsír tartalma is jelentősen csökken.
2: Igyon zöld teát
A zöld tea az egész szervezetnek jót tesz, de egy tanulmány szerint a benne lévő sokféle antioxidáns, amit katekinnek hívunk, azoknál a betegeknél, akik máj problémákkal küzdenek, segítheti a zsírmáj és a májgyulladás csökkenésében,
3: Egészséges zsírokat és rostokat fogyasszunk
Furcsának hangzik, hogy fogyasszunk zsírt, miközben azt próbáljuk csökkenteni, de nem minden zsír egyforma. Az egyszeresen telítetlen zsírok csökkentik a máj zsírszintjét, mint például, ami az avokádóban, az olívaolajban és a csonthéjasokban található.
Ugyanez vonatkozik a rostokra is. Napi 10 gramm szolubilis (oldható) rost fogyasztása csökkentheti a máj zsír szintjét is.
4: Legyen aktív
A zsírmáj, és más máj problémák is az elhízáshoz vezetők vissza, ezért a legjobb, ha kontrollálja a testsúlyát és az étrendjét, valamint a fizikai aktivitását. Egy kis pufiság nem árt, sőt talán, még jól is áll, de figyeljen a súlyára. Beszélje meg az orvosával, hogy Önnek mi a megfelelő súly tartomány.
Ha úgy érzi, hogy lehet valami máj problémája, akkor a lehető leghamarabb beszéljen az orvosával, hogy a szükséges teszteket és szűréseket elvégezzék. Valamint, ossza meg ezt a fontos információt mindenkivel, akikről tudja, hogy egészségesek szeretnének maradni!
forrás: noimagazin.hu