Egyéb étel allergiák


Ételallergia vagy intolerancia
?

A kérdés eldöntése sokszor nem is olyan egyszerű. Hasonló illetve azonos tünetek, mégis teljesen eltérő okok a háttérben. Míg az ételallergia az immunredzser kóros válasza, addig az étel-intolerancia mechanizmusában az immunrendszernek semmi szerepe.

Hogyan diagnosztizálható az étel-intolerancia?

Legtöbb étel-intolerancia meghatározása próbák útján lehetséges. Gondosan figyelni kell, mit mikor eszik, és milyen tünetek mikor jelentkeznek. Ezeket naplóban vezetve nagy eséllyel hetek alatt kiszûrhetõ a gondot okozó ételösszetevõ.

Másik lehetõség az eliminációs diéta. Ekkor minden szóba jöhetõ ételt teljesen kihagyunk az étkezésbõl a teljes tünetmentességig. Ennél a pontnál fokozatosan elkezdjük újra fogyasztani a kérdéses ételeket, és figyeljük, mikor jelentkeznek a tünetek.

Hogyan lehet az étel-intoleranciát kezelni?

Az étel-intolerancia kezelésének lényege, hogy a kérdéses ételt kerüljük el, vagy legfeljebb igen kis adagban fogyasszuk. Természetesen a megjelenõ tüneteket tünetileg súlyosságuk szerint kezelni szükséges.

Mi az ételallergia?

Az ételallergia az immunrendszer egyik kóros válasza. Akkor fordul elõ, ha az immunrendszer téves módon veszélyesnek ismer fel valamely ételösszetevõt – legtöbbször fehérjét -, és beindítja a védekezési reakciót ellene. Az allergia tüneteit akkor létjuk, amikor a védekezõ ellenanyagok harcra kelnek a veszélyesnek vélt összetevõvel szemben. A leggyakoribb allergiát okozó ételek felnõtteknél: tojás, kagyló, halak, mogyoró. Gyermekeknél a leggyakoribb allergének a tej, a szója-ételek, a kagyló, a mogyoró.

Mi az étel-intolerancia?

Az étel-intolerancia – szemben az ételallergiával – nem az immunrendszer gyors válasza az élelmiszerre, hanem inkább az emésztõrendszeré, illetve az immunrendszer lassú válasza. Étel-intolerancia akkor fordul elõ, ha egy étel valamely összetevõje irritálja a beteg emésztõrendszerét, vagy az képtelen az összetevõt megemészteni, esetleg az immunrendszer ad lassú védekező választ rá. A leggyakoribb étel-intolerancia a laktóz-intolerancia. Laktóz található a tejben és számos mindennapi táplálékunkban.

 

Mik az ételallergia tünetei?

Az ételallergia tünetei az igen enyhétõl a súlyosig terjedhetnek. A tüneteket kiváltó étel-mennyiség emberrõl emberre változhat.
A leggyakoribb tünetek:

-csalánkiütés
-hányinger
-gyomorfájdalom
-hasmenés
-bõrviszketés
-nehézlégzés
-mellkasi fájdalom
-légutak duzzanata
-anafilaxia

Mik az étel-intolerancia tünetei?

-hányinger
-gyomorfájdalom
-felfújódás, puffadás
-hányás
-gyomorégés
-hasmenés
-fejfájás
-idegesség, ingerlékenység

Milyen gyakori az étel-allergia és -intolerancia?

Az ételallergia a felnõttek kb. 1%-át, a gyermekek 7%-át érinti. A gyermekek ételallergiája sokszor felnõtkorra visszahúzódik. Az étel-intolerancia ennél sokkal gyakoribb. Durván azt is mondhatjuk, hogy nincs olyan embere, aki élete során legalább egyszer ne reagálna kellemetlenül valamely elfogyasztott ételre. Számos ember azonban kifejezetten bizonyos ételekkel szemben érzékeny. A laktóz intolerancia a népesség kb. 10%-át érinti. Ezzel ez a leggyakoribb étel-intolerancia.

Mi okozza az étel-allergiát és – intoleranciát?

Az ételallergia oka az étel valamely összetevõjével – legtöbbször fehérje – szemben kialakuló immunrendszeri érzékenység. Elõfordulásához a tüneteket megelõzõen legalább egyszer már találkoznia kellett a szervezetnek a kérdéses kémiai anyaggal. Legelsõ alkalommal, amikor az ember elfogyasztja a problémát okozó anyagot, a szervezet veszélyesként ismeri fel. A veszély-helyzet aktiválja az immunrendszert, mely eredménye többek között IgE ellenanyag termelése. Amennyiben az ételt újra elfogyasztjuk, az nagy mennyiségû, elõre legyártott IgE ellenanyagokat és más kémiaia vegyületeket (pl. hisztamin) szabadít fel. A szervezet reakciójának a célja eliminálni a veszélyesként felismert anyagot a szervezetbõl. A felszabadult hisztamin tüneteket okozhat a bélrendszerben, a légzõrendszerben, a bõrön és a szív-érrendszerben.

Az immunválasz eredménye az allergiás tünetek megjelenése. A tünetek fajtája attól függ, hol szabadul fel nagyobb mennyiségû hisztamin a szervezetben. Ha az orr-garat részen, akkor az orrviszketéssel, orrdugulással, orrfolyással, garatviszketéssel, gégeörémával járhat. Ha a bõrön, úgy csalákiütés, ekcéma jelentkezhet. Ha a gyomor-bélrendszerben, akkor hasi fájdalom, hasi görcsök, hasmenés hányás lehet az eredménye. Sokszor azonban a tünetek keverve jelentkeznek egyszerre több szervben is.

Az ételallergia sokszor családon belüli hamozódást mutat, ami az öröklõdési lehetõséget veti fel.

Az étel-intolerancia hátterében igen sok tényezõ szerepelhet. Számos intoleranciát – pl. a laktóz-érzékenységet – az adott ételt (laktózt) lebontó enzim hiányzik az illetõ szervezetébõl. Ekkor a lebontatlan anyagot legtöbbször a vastagbélben élõ normális bélflóra baktériumai bontják le. Ez pedig gázternelõdéshez, elégtelen folyadékfelszíváshoz, következményes hasmenéshez, felfûvódáshoz vezet. Igen gyakori, hogy ételekhez mesterségesen hozzáadott adalékanyagokat nem szeret a bélrendszerünk. Ezek lehetnek glutamátok, színezékanyagok, tartósítószerek, stb.

A szulfitok szintés sok embernél okoznak intoleranciát. Szulfitok találhatóak természetes formában a vörösborban, de felhasználják õket mesterségesen is, pl. gombanövekedést megelõzõ szerként.

Másik nagy csoport a szalicilátok, mely természetes formában megtalálhatóak sok gyümölcsben, zöldségebn, mogyoróban, kévában, gyümölcslevekben, sörben, borban. Az aszpirin szintén a szalicilátok egyik képviselõje. Az arra érzékeny betegekben a szalicilátok fogyasztása tüneteket eredményezhet.

Mi az étel-allergia és intolerancia közötti különbség?

Az étel-allergia tünetei megjelennek minden egyes alkalommal, bármilyen kevés adag elfogyasztása után. Másik oldalon az étel-intolerancia tüneteinek megjelenése dózis-függõ. Az ebben szenvedõk tünetei addig nem jelennek meg, amíg a kérdéses ételbõl nem fogyasztanak nagyobb mennyiséget, vagy nem eszik azt nagy gyakorisággal. Például a laktóz intoleranciás betegek általában minden további nélkül megihatnak egy kis porhár tejet, vagy fogyaszthatják a kévá tejszínhabbal. Tüneteik mindössze akkor jelentkeznek, ha több pohár tejet isznak egyszerre, vagy gyakran egymás után.

Az étel-allergia és -intolerancia különbözik továbbá az étel-mérgezéstõl.

Megelõzhető-e az étel-intolerancia?

A következõ néhány pont betartásával megelõzhetõek az étel-intolerancia miatt kialakuló tünetek:

-Tanulja meg, mely ételek okoznak Önnél problémát. Ezek fogyasztását mérsékelje, amennyire csak lehet.
-Ha étteremben vagy vendégségben eszik, kérdezze meg, hogyan készül a kiválasztott étel. Sokszor az étel elkészítése során kerülhetnek bele olyan anyagok, melyeket Ön nem tolerál.
-Mindig olvassa el a csomagolási feliratokat!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.