Egy vallás, amit rendkívül sokan támadnak, de ennek ellenére, rendkívül sokan hisznek benne!


Hirdetés


Nemrég lehetett hallani arról, hogy a magyarországi szcientológusok budapesti székházát megszállták a rendőrök. Később kiderült, hogy adatvédelmi aggályok, személyes adatokkal való visszaélés, és egyéb visszaélésekre kerestek bizonyítékokat a nyomozók! 

A NAIH egy bejelentés után kezdett el vizsgálódni, amelyben azt írta a panaszos, hogy élete nehéz időszakában kapott segítséget a szcientológusoktól, akikkel olyan személyes információkat osztott meg, amiket csak legközelebbi barátai ismertek. Évekkel később úgy döntött, kilép a szervezetből, és kérte a vele kapcsolatos dokumentumok kiadását. Azon túl, hogy a kérését nem teljesítették, attól is tartott, hogy ha szakít a szervezettel, felhasználhatják ellene az írásban rögzített, érzékeny információkat. A kérelem elutasítására és kiszolgáltatottságára tekintettel végül nem mert kilépni.

Ennek kapcsán gondoltuk úgy, hogy rákeresünk a neten a szcientológia kifejezésre. Így találtunk rá több videóra is, amiket alább mutatunk be. Nem foglalunk állást, de azt azért megemlítjük, hogy ez a “vallás” is jelentősen megosztja az embereket ( pedig alig van történelmi múltja ), szóval ez a tény, már önmagában sem szimpatikus nekünk…

Szcientológia: A szcientológia az L. Ron Hubbard sci-fi-író által kidolgozott elképzelések és hitek rendszere. Az 1952-ben életmódjavító filozófiaként indult rendszer fokozatos átalakuláson ment keresztül hogy vallássá váljon. A Szcientológia Egyház szerint a világon több mint 6000 egyházi szervezet, misszió és kapcsolódó csoport található, követőinek számát pedig milliókban adja meg. A szcientológia vallási gyakorlatot, technológiát jelenti, mely a dianetika módszerein alapszik. ( forrás: wikipedia.org )

Két megközelítést mutatunk be. Elsőnek a szcientológus “egyház” által készített, videóból kettőt. Az első az alapító életét mutatja be, utána pedig egy A Szcientológia alapelvei-t bemutató videót. Ez konkrétan:  Bevezetés a szcientológia auditálásba. Na ezekből a videókból, az egyértelműen látszik, hogy tulajdonképpen ez a “vallás” is, teljes megoldást ígér az élet problémáira, és ezt elsősorban a rengeteg agyongondolt megállapítással, elemzésekkel, pszichológiai zűrzavarral próbálja elérni. Gyengébb, sérülékenyebb lelki állapotban lévő emberek esetén, ez el is érheti a kellő hatást, konkrétan valóban elhiheti az egyén, hogy a  szcientológia megoldás lehet a problémáira. Talán így is van! De mint a cikk elején említett példa is mutatja, az egyének, tagok, hívők, “elemzése”, elhivatottságának “mérése” előbb-utóbb problémákhoz vezethet. Hogy miért? Véleményünk szerint azért, mert ezek a “vallási vezetők” annyit “gondolkodnak”, hogy közben elveszítik realitás érzésüket, és valóban elhiszik idővel magukról, hogy helyes irányba tudják terelni az “egyházukba” belépőket. Ez abban az esetben lehetne helyes, ha közülük, soha senki sem követne el semmilyen bűnt, hibát, rosszat, vagyis igazolni tudnák hitelességüket, de mivel ez tulajdonképpen semmilyen közösségre sem garancia, így ez a vallás sem jobb, vagy rosszabb mint bármelyik.

Az alábbi két videó, másféle megközelítésben mutatja be az egyházat:

Szerző: diabetika.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...