Egy állatfajt ismer a tudomány, amely hallhatatlan! Nem-halandó fajnak tekintik, mert újra, meg újra “megfiatalodik”!


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Turritopsis nutricula egy olyan hidraállat fajta, amelynek a medúza alakja visszaalakulhat polippá a teljes életciklus differenciálódása után is. A faj, az egyetlen eddig leírt állat, amely képes visszafejlődni egy hormonálisan éretlen, telepes állapotig, miután már saját kolóniájáról leválva, egyéni stádiumában teljesen kifejlődött. Ezt a transzdifferenciálódásnak nevezett sejtfejlődési folyamat révén éri el. Elméletileg ez a kör a végtelenségig folytatódhat, így a fajt nem-halandónak tekinthetjük, bár a természetben a legtöbb egyed, mint minden más medúza, a ragadozók vagy betegségek áldozatául esik, anélkül, hogy egyszer is visszafejlődne a polip stádiumig.

A medúza teste harang alakú, legfeljebb 4,5 milliméteres átmérővel. Körülbelül olyan magas, mint amennyire széles. A zseléréteg az oldalán mindenhol ugyanolyan vékony, mindösszesen az állat felső részén találhatóak megvastagodások. Viszonylag nagy gyomra halvány vörös és van egy kereszt alakú keresztmetszete is. A fiatal egyedek 1 milliméteres átmérővel mindössze 8 csáppal rendelkeznek, melyek egyenletesen helyezkednek el oldalaikon, míg kifejlett társaiknak akár 80-90 is lehet.

meduza

Turritopsis nutricula is rendelkezik aljzat-lakó polip formával, melyek 1-2 nap elteltével apró medúzákká képesek válni, melyek szabadon úszkálhatnak. Kinézetre mindkét forma hasonlít a Turritopsis rubra fajra, mely egyébként közeli rokonuk. Sőt, egy genetikai tanulmány megjelenéséig a két fajt azonosnak gondolták. A Turritopsis rubra fajról azonban nem tudni, hogy ‘halhatatlan-e’.

Turritopsis nemzetség valószínűleg a Karib-tengerből származik, de világszerte elterjedt, és a különböző populációit nehéz elkülöníteni alaktani jegyek alapján, azonban egy nemrég elvégzett kutatás szerint, amely a mitokondriális riboszómák gén szakaszainak összehasonlításán alapult, különböző fajokra oszthatjuk őket.  A mérsékelt és trópusi öv tengereiben a világ minden részén megtalálhatóak, feltételezik, hogy a hajók ballasztvíztartályaiban utazva terjednek.

forrás: wikipedia.org

A cikk tartalma: Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt van

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...