Egészségünk tükre: A szem, 7+1 árulkodó jel , hogy beteg vagy!


Hirdetés


Szemünk egyik legvédtelenebb érzékszervünk, mégis kevés figyelmet fordítunk rá. Világszintű felmérések alapján az emberek több mint 50%-a, hazánkban a lakosság 20%-a látáskorrekcióra szorul. Ezzel szemben Magyarországon közel 1,5 millióan még sosem vettek részt szemvizsgálaton, pedig nem látnak jól.


Látásunk az életkorral egyenes arányban romlik. Míg születéskor 21 dioptriához képes alkalmazkodni szemünk, 45 évesen már csak háromhoz. A legtöbb embernek ebben a korban lesz szüksége szemüvegre az olvasáshoz és ekkor kezdődnek el a súlyosabb betegségek is. Legtöbbször a hosszú éveken keresztül zajló egészségtelen táplálkozás és mozgásszegény életmód következményeként.

9szem_1

Meglepő lehet, de a leggyakoribb szembetegségek is – a szürkehályog, zöldhályog, farkasvakság, makula degeneráció – a helytelen életmódra vezethetők vissza. Sőt, a szembetegségek mögött sokszor más komoly problémák húzódhatnak meg! A magas vérnyomással összefüggő vesebaj például súlyos látásproblémákat eredményezhet, a cukorbetegség által okozott szövődmények közül pedig szintén a szemkárosodás az egyik legrettegettebb.

A szem nem csak a lélek tükre, ahogy azt mondani szoktuk, hanem egészségi állapotunkról is sokat elárul.

Számos betegség előjelei már láthatóak lehetnek a szemen vagy a szemkörnyéken jóval azelőtt, hogy ténylegesen produkáljuk a betegség tüneteit.

A szemből kiolvasható betegségek listája igencsak hosszú: a cukorbetegség, szív és érrendszeri betegségek mellet a verőértágulat, a májbetegségek, egyes rákbetegségek és néhány ritka örökletes betegség jelei is megmutatkoznak a szemen – ezért is fontos a rendszeres szemvizsgálat. Ahhoz, hogy megértsük, miért is van összefüggés a szem és a test egésze között, először a magzati evolúciót kell megvizsgálnunk.

Az embrió fejlődésének korai szakaszában a szem, az emésztőrendszer és az idegrendszer szinte egyenes vonal mentén helyezkedik el: innen származik a kapcsolat a szemünk és az emésztőrendszerünk, illetve a szemünk és az idegrendszerünk között. A szem az emésztőszervek közül legszorosabban a májjal van kapcsolatban , ezért van az, hogy a máj különféle megbetegedései először a szemen láthatók. Ugyanakkor a szem a később kialakuló májbetegséget is előre tudja nekünk jelezni.

Az idegrendszer állapota is ugyanígy látható a szemen. Mivel az idegrendszer az egész test minden szervével kapcsolatban áll, a szem végső soron minden szervünk állapotának a tükörképe. Ezt a keleti orvostudomány évezredek óta tudja. A 21. századra végre a nyugati orvoslás is lassan kezdi elfogadni: a szem állapota és a látás minősége szoros kapcsolatban van az egész szervezet általános állapotával, különösen az emésztő és az idegrendszer működésével.

Az összefüggések elismerése ellenére a legtöbb esetben a szemproblémákat még mindig csak tünetileg kezelik. Pedig a szembetegségek forrása szinte mindig valahol máshol, mélyen a testünkben rejlik. Szemüveggel, műtéttel, szemcseppekkel ugyan ideig-óráig kezelhetők a tünetek, ezzel azonban a szemproblémák kiváltó okai még nem fognak megszűnni. A retinagyulladás például legtöbbször fertőzés és baktériumok hatására alakul ki, de komoly szemproblémákhoz vezet az is, amikor a szem legvékonyabb hajszálerei elmeszesednek és a vérellátás elégtelenné válik.

7+1 szemben felfedezhető jel, amely árulkodik egészségi állapotunkról:

1. Gyűrűk a szem szaruhártyáján: Egy ritka örökletes rendellenesség, a Wilson-kór okozhatja a réz felhalmozódását a különböző szövetekben, például az agy és a máj szöveteiben. A réz lerakódhat a szemfehérje belső oldalán is, ami a laikus számára a pupilla körüli színes lemezeknek tűnhet. Ezek a „Kaiser-Fleischer-gyűrűk” önmagukban ártalmatlanok, azonban megfelelő kezelés hiányában a Wilson-kór halálos is lehet.

2. Sárga szemek: Májbetegségek, mint a hepatitis, vagy a máj egyéb funkciózavara okozhatják a szem sárgulását. A szín az epefesték összetételének köszönhető, amely a hemoglobin lebomlása során jön létre.

3. Véres szem: A szemfehérje alatti rész vérzése magas vérnyomás vagy fehérvérsejt rendellenesség miatt alakulhat ki, mely hatással lehet a véralvadásra.

4. Dülledt szem: Jelezhet pajzsmirigy betegségeket. A pajzsmirigy hormon abnormális szintje megduzzasztja a szemkörnyéki szöveteket, ezáltal úgy tűnik, mintha a szem kidülledne.

5. Táskás szem: A szem alatti duzzanatot a szervezet nem megfelelően működő vízháztartása is okozhatja, amely súlyos veseproblémákhoz is vezethet. Ennek elkerülésére érdemes csökkenteni a sófogyasztást, kerülni a fűszeres ételeket, mert ezek meggátolják a folyadékürítést. A táskás szem az egyik legegyértelműbb jele a vashiánynak. Ha a szervezet nem jut elegendő vashoz, vérellátási zavarok léphetnek fel, aminek következtében a szem alatti terület nem jut elegendő oxigénhez, így alakulnak ki a sötét táskák. A vashiány fáradékonyságot, állandó kimerültségérzetet vagy akár vérszegénységet is okozhat. Spenót, tonhal és olajos magvak heti fogyasztásával azonban segíthetünk pótolni a hiányt.

6. Pupilla rendellenesség: Az egészséges emberek pupillája általában szimmetrikus. Rendszerint ugyanakkora méretűek és a fényhatásokra is egyformán reagálnak. Ha az egyik pupilla nagyobb, mint a másik, vagy fény hatására kevésbé vagy lassabban szűkül össze, akkor lehet betegség a háttérben. Például agyvérzés, agy- vagy szemideg tumor, agyi verőértágulat, szifilisz és szkerozis multiplex. Sok gyógyszer, például az allergia gyógyszerek és a drogok is okozhatják azt, hogy a pupilla kisebbnek vagy nagyobbnak tűnik.

7. Retina problémák: Egyes betegségek, főleg a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás, kárt tehetnek a retina véredényiben és idegeiben is. Ez többféle formában jelentkezhet, úgy mint vérzés, sárgás folyadék szivárgása, puffadt, fehéres foltok megjelenése.

+ 1. Miről árulkodnak a könnyek?

A máj folyadéka a könny. Normális májfunkció esetén megfelelő mennyiségű könny termelődik, amely benedvesíti a szemet és kiúsztatja a szennyeződéseket. A máj elégtelen vérellátása esetén találkozhatunk az ún. „száraz szem” jelenséggel, amely igen kellemetlen, kevés könny képződésével járó állapot, vagy ellenkezőleg: ha a jang-energia túlsúlyba kerül, a szem, pl. szeles időben a kelleténél több könnyet termel. Táplálkozási és folyadékfogyasztási szokások megváltoztatásával, méregtelenítéssel, illetve vitaminok és ásványi anyagok célzott fogyasztásával megelőzhetők lennének a szembetegségek, illetve a különböző látászavarok. Természetesen itt is a megelőzésen van a hangsúly, de már meglévő szemproblémák esetén sem szabad elkeseredni, hiszen akár ezeken is segíthetünk, ha feltárjuk a kiváltó okokat.

Szerkesztő: Magyarosi Marianna

Lektorálta: Dr. Kacsó Kornélia

Hirdetés


Hirdetés betöltése...