Egészségfelmérés: a felnőttek többségének célja a betegségek elkerülése







Hirdetés betöltése…

Budapest, 2015. augusztus 11., kedd (MTI) – Felmérést végzett a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet a felnőtt és gyermek lakosság körében az egészséggel kapcsolatos ismereteiről, amelyből egyebek között kiderült, hogy a felnőttek több mint 90 százalékának legfontossabb életcélja, hogy elkerülje a betegségeket.

A felmérést ismertető keddi budapesti sajtótájékoztatón Török Krisztina, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója elmondta, a testsúlyt, az alkohol- és koffeinfogyasztást körbejáró kutatásból kiderült, hogy az emberek többsége tisztában van az egészségét károsító életmóddal, mégis keveset tesz ellene.

Kifejtette: az elmúlt évek kampányai elérték céljukat, azonban a motiváció hiányzik például a dohányzásról való leszokásról.

Az 5500 felnőtt és 7500 gyerekek körében végzett felmérés szerint az elhízott vagy túlsúlyos felnőtt lakosság mindössze 45 százaléka van tisztában azzal, hogy testsúlya nem megfelelő, 54 százalékuk normális testtömegűnek, egy százalékuk pedig soványnak tartja magát. A felnőttek 41 százaléka nem végez elegendő testmozgást, pedig 81 százalékuknak lenne rá lehetősége.

A dohányzással kapcsolatban kiderült, hogy az összes dohányos tisztában van annak káros hatásaival, mégis csak egytizedük vallja magát elég motiváltnak ahhoz, hogy leszokjon.

Az alkoholfogyasztás szempontjából az úgynevezett nagyivók köré sorolható felnőttek közel kétharmada van tisztában az alkohol káros hatásairól, mégis csak 17 százalék nyilatkozott úgy, hogy erőt érez magában e káros szenvedély elhagyására.

A válaszokból kitűnt az is, hogy minél jobbnak ítéli valaki az egészségi állapotát, annál inkább elégedett az életével. Az egészséggel kapcsolatban keresett információkra vonatkozó kérdésből kiderült, hogy a problémákról, egészségügyi szűrésekről informálódnak a legtöbbet, illetve arról, hogy a betegségekkel hova lehet fordulni.

Az ötödik, hetedik és kilencedik osztályos diákok körében készített felmérésből az derült ki, hogy nagyjából minden második tizenéves naponta fogyaszt koffeintartalmú italt, és körülbelül egyharmaduk naponta fogyaszt chipset, édességet vagy gyorséttermi ételt.

Török Krisztina hozzátette: a felmérésből kitűnt az is, hogy a fiatal korosztály táplálkozási szokása szorosan összefügg a családi mintával, a szülői modellel és a közösen eltöltött idő arányával.

A cigarettát kipróbálók aránya az életkor előrehaladtával nő, a kilencedikesek már több mint fele túl van az első szál cigin, harmaduk vallotta azt, hogy az elmúlt egy hónapban valamilyen rendszerességgel dohányzott.

A kilencedikesek esetében közel 80 százalékuknak van dohányzó családtagja, a nemdohányzóknál ez az arány kedvezőbb (55 százalék). A dohányos fiatalok 10 százaléka gondolja azt, hogy a “dohányzás menő”.

Az alkoholfogyasztást vizsgálva az ötödik osztályosok 22, a hetedikesek 44, a kilencedik osztályosok 79 százaléka mondta azt, hogy ivott valaha egy-két kortynál több szeszes italt. A kilencedikesek közel harmada legalább egyszer volt már részeg az elmúlt harminc napban, ennek a csoportnak csaknem fele, 41 százalék vélekedik úgy, hogy az alkohol segít ellazulni, felszabadulttá tesz.

A gyerekek élettel kapcsolatos elégedettségéről elmondható, hogy minél több minőségi időt töltenek a szüleikkel, annál elégedettebbek az életükkel. A 7. és 9. osztályosok a három legfontosabb életcélnak a karriert, a szerelmet és az önmegvalósítást tartják.

Az egészséggel kapcsolatos információszerzés esetében mindhárom korosztály legnagyobb arányban a családot tartja hitelesnek és elsődlegesnek. A leggyakrabban a mozgással, testedzéssel kapcsolatos témakörökben keresnek információt.

Török Krisztina megjegyezte, a kutatás mélyelemzése szeptemberre készül el.

Szembetegségek, A cukorbetegség szemészeti következményei
Gyertyával dörzsölte be a csempét. Ennek a zseni ötletnek mindenki örülni fog!



Hirdetés
Hirdetés betöltése...
Hirdetés

Zöldturmix – az élet itala A nyersvegánság elterjedésével és az internet segítségével, ma már könnyen elérhetőek azok a régi-új irányzatok, amelyek a friss zöld leveles zöldek és a gyümölcsök hatalmáról, jótékony hatásairól számolnak be. Én először nyersvegán külföldi, majd magyar blogokon ta...
Zöldborsó előnyös tulajdonságai Zöldborsó - tudományos nevén ( Pisum Sativum ) 78%- víz, 5,50%- cukor, 5 %- rost, protein, szénhidrát és ásványi anyagokat tartalmaz. Ásványi anyagok közül kalciumot, nátriumot, foszfort, káliumot, vasat, magnéziumot, cinket, szelént, rezet és mangánt. Kiváló vitaminfo...
Ültessünk rebarbarát! Igencsak jótékony egés... A rebarbara befőtt a világ egyik legfinomabb forró nyárdélutáni ínyencsége. Nem csak finom, hanem igencsak jó hatással van az egészségünkre is: szabályozza az emésztést, hashajtó, de fogyaszthatjuk máj és epe bántalmak ellen is.     Termesszünk saját kertünkben,...
Uborkaleves diétás recept A nyári frissen szedett uborkából, kiváló, hűsítő ételek készíthetők . Az alábbi receptben egy ízletes uborkaleves elkészítését ismertetjük. Hozzávalók (kb. 2 főre) -25 dkg uborka -2 dl joghurt -2 gerezd fokhagyma -őrölt fehérbors -citromlé -ásványvíz -só ...
Uborka jótékony hatásai Hamarosan itt az uborka szezon is. Az egyik legkedveltebb zöldség a zöldségfélék között, szeretjük salátákhoz, szendvicsekhez és nem mellesleg kovászosan. Azon kívül, hogy nagyon jó az illata és az íze is, vajon ezek mellett milyen jótékony hatásokkal rendelkezik? Az ubor...
Turbózza fel szervezetét Popeye kedvenc zöldsé... A spenót egyike a Föld tápanyagban leggazdagabb ételeinek. Popeye-nak igaza volt ebben, de elég rosszul tette hogy a konzervdobozból evett belőle. A friss, organikus spenót tápanyagokban gazdagabb és sokkal kevesebb környezeti mérget tartalmaz, mint a konzerv. A legtöbb gyerek és feln...
Tényleg? Mi az EGÉSZség? ( Egy érdekes tanulm... Az EGÉSZség fogalma   Nézd meg jól a képet! Rendben! Köszönöm! Ők egészségesnek néznek ki?     Tényleg mi az EGÉSZség?   A WHO - az Egészségügyi Világszervezet - 1946-ban elfogadott alkotmányának első paragrafusa szerint: „...
Teljes értékű táplálék a szőlő A szőlő teljes értékű tápláléknak számítanak. A húsa, a héja, a magja telis-tele van értékes tápanyagokkal. Az ősz közeledtével érdemes jobban odafigyelni egészségünkre. Szervezetünknek szüksége van vitaminokra, erősítenünk kell immunrendszerünket és erre az egyik ...

Facebook hozzászólás