Diót agyra, répát szemre, paradicsomot szívre, fokhagyma megfázásra, méz ágybavizelésre, szőlőmag rák ellen.


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Szentistvánban visz gyógyszertárat Pesti Ferenc, aki tíz éve nem volt szabadságon és egy urna miatt szabadult meg az autójától, ja, és négy évig ült a parlamentben. A 24. hu „patikaüggyel” foglalkozó cikksorozatának újabb része.

A patikája felett lakik, háromnegyed hatkor már lent rendezkedik, s csupán öt óra ötvenkilencet mutat az óra, amikor odafent meg kell kóstoljuk vele a saját barackját; két centben nyárnyi zamat éhgyomorra. Természetesen szó nincs ittas (üzlet)vezetésről, nyolckor nyit a gyógyszertár, addigra bőven egalizál a máj.

Pesti úr a régi iskola követője, amennyiben ő is adja a polcról a betegnek, amit orvos rendel, reklám tukmál, „az a konfekció”, de szívesebben kever maga szert a bajra, „az meg az úri szabászat”. Sőt, megfázásra pirula helyett inkább erős paprikával súlyosbított forralt bort, „forralni tilos, mert elmegy belőle a lényeg”, meg fejnyi aprított, mézbe kevert fokhagymát ajánl, „nem kell álljon, tessék azonnal benyalni”.  Mondja, a méz ágybavizelés ellen is hatékony, megköti a folyadékot, „kapjon a gyerek lefekvés előtt egy nyelettel és kibírja reggelig, persze az a legjobb, ha a szülők nem veszekszenek, hiszen, ha nincs stressz otthon, azonnal gyógyul a kölök”.

Állítja, számos zöldség, gyümölcs arra hat, amire hasonlít. „Nézze meg a dióbelet! Tisztára, mint az emberi agy. Vagy vágj el keresztbe egy sárgarépát! Íme az emberi szem. És a fél paradicsom? Négy rekesz: két pitvar, két kamra, mint az emberi szív.” Komolyan hiszi a fűbenfában. Prosztatabajra nála a hidegen sajtolt tökmagolaj az ír. „Ránézésre több fér belőle egy kávéskanálba, mint a méregdrága, agyonhirdetett kapszulába, nem? Vagy csöpögtethető pirítósra, sült krumplira, salátára.”

A kőrisbogár potrohából készült porra esküszik. „Csodaszer, a hatóanyaga részben megegyezik a ma divatos szerekével. Hajhullás ellen is ajánlom, ugyanaz a szisztéma: vérbőséget okoz, akár vízzel vesszük be, akár hajszeszben dörzsöljük a fejbőrbe. Lassan ötven éve egy öreg juhász azzal keresett meg, hogy újabban nem megy az asszonnyal, és ha segítek rendezni a házaséletet, hoz nekem ajándékba egy bárányt. Először is kértem, csökkentse napi egy literre a borbevitelt, tán már önmagában ez elég lett volna a sikerhez, de port is adtam neki. Pár nap múlva fülig érő szájjal és két báránnyal állított be. Kérdem, miért kettő? Hát, a másikat az asszony küldi.”

Pesti Ferencnek az apja is patikus volt, a tőle örökölt receptekkel dolgozik, plusz saját kreációkkal is előáll. „Évtizedeken át itt elöl, az officinában kevertem ki, ami kellett, látványpatika, imádta a nép, jócskán növelte a hitelességet, ha megkérdeztem, teszem azt, egy étvágygerjesztő kiadásakor, hogy milyen ízűt parancsol? málna? ánizs?, és nyomban bele is szórtam az aromát. Aztán egy törvény a higiéniára hivatkozva külön helyiségbe, hátra parancsolta ezt a munkát, kár.”

A teljes riport a 24.hu-n

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...