Depressziós vagy? 6 gyógynövény a jobb hangulatért


Hirdetés


Idegrendszerünk biokémiai egyensúlya fontos feltétele a jó hangulatnak. Amennyiben ez a biokémiai egyensúly valamilyen külső vagy belső hatás következtében megbomlik, akkor hangulatzavar alakul ki. A depresszió az egész népességet érinti és élete során mindenki átesik kisebb-nagyobb depressziós perióduson.

A belső lelki egyensúly megteremtéséért, derűért, higgadtságért, és a jó hangulatért felelős egyik legfontosabb vegyület a szerotonin. Ezt a neuro-kémiai anyagot egyszerűen boldogság hormonnak is nevezhetnénk. A depressziós személyeknél a boldogsághormon nincs jelen megfelelő mennyiségben. A természetgyógyászat régóta ismer olyan növényi összetevőket, amik serkentik a szerotonin termelést az idegrendszer szintjén. A Filantropikum.com orvos csapata a szorongásoldó gyógynövények mellett összegyűjtötte a hangulatjavító gyógynövények listáját is. Figyelem mivel ezek az anyagok a központi idegrendszerre hatnak és nem megfelelő használat esetén mérgezőek is lehetnek ezért használatuk csak kizárólag szakember ajánlása esetén javallott.

 

 

Orbáncfű kivonat (St. Johns Wort. Hypericum perforatum)

Antidepresszáns hatását a szerotonin szint egyensúlyba hozásával éri el. Hatóanyagai a hypericin, xanthone és flavonolok. Hangulatjavító. Gyakran ajánlott olyan páciensek kezelésére, ahol a depresszió enyhe, vagy alternatívaként, ha a páciens nem óhajt szintetikus gyógyszert használni. Fontos tudni, hogy amennyiben valaki depresszióra gyógyszeres kezelést kap akkor a növényi kivonat ezzel párhuzamosan nem alkalmazható, mert mellékhatások jelentkezhetnek (fényérzékenység, fejfájás). Abszolút ellenjavallt az alkohol fogyasztás a kezelés ideje alatt. Ha a fásultság, pesszimizmus, kedvtelenség nem szűnik 4-6 hét alatt, akkor más terápiás javaslat szükséges. Ajánlott adag 100-950 mg/nap. A kivonat, amely folyadék formában kapható napi 3×20 csepp dózisban használandó.

 

 

Szent-György virág, Odvas keltike (Corydalis cava)

Jótékony hatását isoquinolon alkaloida tartalma miatt fejti ki. Alkalmas enyhébb depressziós állapotok javítására. A hangulat javítása mellett enyhén nyugtat is. Figyelem túladagolása izomremegéshez és hallucinációkhoz vezet.

 

 

Fekete Üröm (Mugwort. L.Artemisia vulgaris)

Egykor ennek a növénynek mágikus hatást tulajdonítottak és Ázsia mágikus kultuszaiban fontos szerepe volt. Kedvhozó hatása mellett szedatív hatása is ismert. Jól alkalmazható a menstruációval és menopauzával együtt járó hangulatzavarok és idegi feszültség csökkentésére. Napi adag 40 mg/nap. Figyelem terhesség esetén méhösszehúzódásokat okozhat. Figyelem nem összetévesztendő a kék ürömmel! Kapható kapszula formájában, vagy szárítottan. az utóbbi leforrázva teaként fogyasztható.

Jambolan, Jávai alma ( syzygium cumini)

Malajziai származású növény, nálunk kevésbé ismert. Aktív hatóanyagai az oleinsav, palmitinsav, taninok. Szerencsésen alkalmazzák diabétesz és légúti megbetegedések esetén is. Általános kedvhozóként, idegrendszeri tonizálóként, de a nemi vágy fokozására is használják a népi gyógyászatban. Mellékhatásokat nem jeleztek a hatóanyagok használata során. Ajánlott adag 1-2 gr/nap. A népi gyógyászatban egyszeri adag 30 magvacska, ami hozzávetőleg 1,9 grammnak felel meg.

 

 

Komló (Humulus lupus) 

Nagy arányban tartalmaz gyanta anyagokat és komlósavakat: humulon, lupolon, csersavat és illóanyagokat. Jó az idegi feszültség leküzdésére. Nyugtató-altató hatása a metil-butenolnak köszönhető. Szorongásoldó hatás mellett sikeresen alkalmazható olyan hangulatzavarokban, amelyhez a szomorúság mellett erős belső nyugtalanság, agitáció társul.

Fitoösztrogén tartalma miatt az ösztrogénfüggő daganatok esetén ellenjavallt (méh, emlő, méhnyakrák). Mellékhatások akkor jelentkeznek, ha szintetikus antidepresszáns szerekkel társítják. Adagja 0,5 gramm/nap.

 

 

Mezei tikszem (L. Anagallis arvensis)

Színváltós növény, amely savas közegben piros, míg lúgos vegyhatásra kék színre vált. Hatóanyagai triterpen és flavonol származékok, cucurbitacine. Kedvtelenség, fásultság, feszültség javítására alkalmazható. Az ajánlott dózis 1,8 gramm, négyszer naponta. Figyelem: Túladagolás esetén bél és vesepanaszok jelentkeznek.

Forrás:http://filantropikum.com/depresszios-vagy-6-gyogynoveny-a-jobb-hangulatert/

Hirdetés


Hirdetés betöltése...