DEMJÁN SÁNDOR NÉHÁNY BÖLCS GONDOLATA!


Hirdetés


Elhunyt Demján Sándor 🙁 … ( 2018. március 27. ) Ezt már sokan biztosan tudják, és több helyen megemlékeztek már róla. A portfolio.hu által összegyűjtött néhány gondolatának felidézésével, ezt tesszük most mi is….

Részben árvaházban, illetve nevelőszülőknél nőttem fel. Kemény fizikai munkát végeztem, sokat éheztem. Viszont sokat is olvastam, kiskamaszként főként romantikus regényeket, és akkor fogalmazódott meg bennem, hogy én is azokhoz a karakterekhez szeretnék tartozni, akik segítenek az elesetteken. Hogy visszaadjam a társadalomnak azt, amit életem különböző periódusában kaptam az emberektől. A legsérülékenyebb mindig a gyermek, aki nem tehet róla, hogy hová születik. Szerintem az ő támogatásuk a legfontosabb, hogy adjunk neki esélyt a felemelkedésre.

24.hu – 2016. január

A világ alapvető problémája, hogy eltűntek a tulajdonosok. Nagy multicégek, nyugdíjalapok, biztosítók működnek úgy, hogy irányításukban nincs szerepe a tulajdonosoknak, és olyan vagyonokat kezelnek, melyek tulajdonosai nincsenek tisztában azzal, mit kezdenek a pénzükkel. Ezzel az arcnélküliséggel le kell számolnia a világnak.

Portfolio – 2011. március

Bizonyos üzleti környezetben elengedhetetlen a nyakkendő viselete. Megtisztelem azzal a partnereimet, hogy elfogadom öltözködési szokásaikat és elvárásaikat. De ugyanakkor nagyon kényelmetlennek tartom a viselését, ha be van gombolva az ingem, és meghúzom a nyakkendőmet, akkor fulladásérzésem van. A mások iránti tiszteletből hordom, de utálom. Biztos része van ebben annak is, hogy szabadon, nevelhetetlenül nőttem fel.

Origo – 2012. október

Büszke vagyok arra, hogy öt éven keresztül sok-sok milliárd forinttal tudtam segíteni mintegy kétezerötszáz szegény egyetemistát, és hétezer szegény gyereket tanulmányi körülményeik javításában. Büszke vagyok a magyar kultúrára is, amelytől sokat kaptam jellemem formálásához és örülök annak, hogy a Prima Primissimán keresztül fel tudtam hívni a figyelmet a magyar példaképekre. Egy társadalmat az aránytalanságok tesznek tökre. Ezért azon gondolkodom, hogy a Prima Primissimához hasonlóan létrehoznék egy díjat a legjobb kőművesnek, pékmesternek, borásznak.

Origo – 2012. október

Aki a pókerben nem blöfföl, az nem is igazi játékos. Volt olyan estém, előrejutásom, hogy tizenhét partit nyertem, és abból tizenhat volt blöff.

Kollégái csak egyszerűen “főnöknek” szólították, és ez volt a természetes. Az alábbiakban Demján vezetési filozófiájának 12 pontját olvashatják. Határozott, és engedékeny, de mégis “kegyetlen” szabályai voltak:

 1. Mindenki legyen helyettesíthető, olyan nincs, hogy valaki nélkülözhetetlen.
 2. Ha az egyéni teljesítmény hatékonyabb lenne a csapatmunkánál, akkor a világ egy egyszemélyes vállalkozás lenne.
 3. A vezetőnek úgy kell viselkednie, mint egy futballcsapat trénere. Úgy kell építenie a csapatot, hogy ha valaki lesérül, akkor is pótolható legyen. Cserélhető és motivált emberek kellenek.
 4. Mindenki hibázhat, mindenkit hagyni kell hibázni.
 5. A tapasztaltak és a fiatalok kombinációját kell megtalálni. Egy fiatal vezetőnek legyenek tapasztalt helyettesei, vagy fordítva.
 6. Az előre vivő mindig a fiatal, a tudatlanság és a magabiztosság jó dolgokat szül. Biztos vagyok benne, hogy az első majom, aki két lábra állt, az is fiatal volt.
 7. A demokrácia a közéletben kell, cégen belül nincs helye. A döntés joga nem megkérdőjelezhető.
 8. Vállalkozóként mindig szem előtt kell tartanod, hogy lehet, hogy ma hozod meg azt a döntést, amitől holnap koldusbotra jutsz.
 9. Irtózom a három diplomásoktól, soha nem venném fel őket.
 10. Lovagolni könyvből nem lehet, rá kell ülni a lóra.
 11. Ebben az országban minden úgy működik, mint az ultiban: ha bemond valaki valamit, akkor egyedül van, és rögtön ketten lesznek ellene.
 12. Fiatal az, aki legfeljebb harminc. Jó, 40-50 évesen is lehet valaki mentálisan fiatal, 70 évesen sajnos már nem.

Hirdetés


Hirdetés betöltése...