Cukormentes szilvalekvár


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

 

undefinedA legfinomabb lekvár szerintem a Szatmári szilvalekvár. Az elkészítésének komoly hagyománya van. Nem mindegy, hogy milyen szilvából készül, milyen edényben, a szilva milyen formában van. A legfontosabb jellemzője, hogy nagyon lassan főzik, és hozzáadott cukrot nem tartalmaz.

Én nem Szatmári szilvalekvárt készítettem, viszont az én lekváromba sem került hozzáadott cukor vagy édesítőszer, és kicsit több mint 6 órát főztem nagyon lassú tűzön.

A főzési idő ne rettentsen el, mert megéri a ráfordított idő.

A nyers szilva mennyiségének kicsit több mint a fele maradt meg a főzés után, miután a gyümölcs a víztartalma nagy részét elveszítette. Nekem 3750 gr magozott szilvából 5 db 370 ml-es üveg lett tele, és még egy merőkanálnyi lekvár maradt pluszban, ami másnap reggel el is fogyott.

Természetesen készítheted kisebb mennyiségből is, csak azzal számolj, hogy nagyjából fele annyi lekvár lesz, mint amennyi szilvát felhasználtál.

Hozzávalók:

  • 3750 gr szilva
  • 2-3 evőkanál almaecet

Az edényt, amiben a lekvárt felteszed főni öblítsd ki almaecettel (Csak öblítsd ki! Ez azt jelenti, hogy nem kell benne hagyni az edényben!) . Ez elvileg megakadályozza, hogy a szilva leragadjon az edényben. Mindenesetre ez nem váltja ki a gyakori kevergetést. A szilvát áztasd be fél órára majd alaposan mosd meg, és szedd ketté. Ezután a kimagozott szilvát tedd az almaecettel kiöblített edénybe és lassú tűzön tedd fel főni. Legalább 5 percenként keverd meg.

Amikor már jó sűrű a lekvár, a szilva teljesen szétfőtt, és szinte fekete a színe, akkor már biztosan jó. Vedd le a tűzről és kezd el megtölteni az üvegeket. Ha megteltek az üvegek, csavard rá a tetejüket, majd fordítsd fejre őket 5 percre. Így garantáltan nem fog megromlani a lekvárod. Készen is vagy! Ha kihűt mehet a spájzba.

Jó étvágyat hozzá!

Forrás:gasztrozseni.hu

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...