Cukorbetegsége karbantartásával életkilátásait is javítja!

2-es típusú cukorbeteg? Figyel a vércukrára? Vigyázzon a szívére is! Csökkentse szív- érrendszeri kockázatát! Kérdezze meg orvosát a kezelési lehetőségekről. Hatással van-e a cukorbetegség a szívre? Van-e kapcsolat a cukorbetegség és a szív-és érrendszeri megbetegedések között?

Diabetika PR_587x440

Hatással van-e a cukorbetegség a szívre? Van-e kapcsolat a cukorbetegség és a szív-és érrendszeri megbetegedések között?

A válasz határozott igen.

2-es típusú cukorbetegség esetén fokozott az olyan szív-érrendszeri szövődmények veszélye, mint a szívinfarktus vagy a stroke. Az állandó magas vércukorszint károsan hat a vérerekre és a szívre. Jó hír azonban, hogy cukorbetegségének folyamatos karban tartásával megóvhatja a szíve egészségét is!

Mi is az a cukorbetegség?

A cukorbetegség (diabétesz) olyan krónikus állapot, mely következtében a vér glükóz (cukor) tartalma megemelkedett.

Amikor eszünk, szervezetünk az ételt cukorrá alakítja, ami aztán a vérbe kerül. Az inzulin segít abban, hogy a cukor a vérből a sejtekhez eljusson. A sejteknek ugyanis szükségük van a cukorra, ebből látnak el energiával bennünket, vagy eltárolják azt későbbi használatra.

Cukorbetegség esetén az inzulinnal van valamilyen probléma. A cukorbetegségnek 3 típusát különítjük el:

 • 1-es típusú: amikor a szervezet nem tud inzulint termelni.
 • 2-es típusú: amikor a szervezet az inzulint nem megfelelően használja fel.
 • Terhességi: amikor várandósság során alakul ki a magas vércukorszint.

Mit kell tudni a 2-es típusú cukorbetegségről?

Amikor a szervezet nem megfelelően használja fel az inzulint, az inzulinrezisztenciára válaszul a hasnyálmirigy még többet kezd termelni belőle. Hosszú távon azonban a hasnyálmirigy nem tud elegendő inzulint előállítani a vércukor normál szinten tartásához, és a vércukorszint kórosan magasra emelkedik. Ilyenkor a diagnózis 2-es típusú cukorbetegség. A cukorbetegség ezen formája felnőtteknél gyakoribb, de gyerekeknél is előfordulhat.

A 2-es típusú cukorbetegség kockázatát növeli a

 • túlsúly
 • mozgásszegény életmód
 • genetikai hajlam
 • családi előfordulás
 • beteg korábbi hiperglikémiája és/vagy terhességi cukorbetegsége
 • latin-amerikai, ázsiai, afrikai származás
 • 45 év feletti életkor
 • magas vérnyomás
 • koleszterin problémák

Diabetika PR_587x4402

Hogyan kezelhető a 2-es típusú cukorbetegség?

Életmódbeli változtatások és gyógyszeres kezelés kombinációjával a vércukorszint nagyon jól karban tartható.

Két célt tartson szem előtt: egyrészt azt, hogy mindennap jól érezze magát, másrészt pedig, hogy megelőzze vagy legalább késleltesse a hosszú távú egészségügyi következményeket. Mindkét esetben figyeljen az étrendje átgondolt megtervezésére, válasszon egészséges élelmiszereket és fordítson elég figyelmet a mozgásra is. Ajánlott a dohányzásról való leszokás, emellett kerülje az alkoholfogyasztást és a stresszt!

Orvosa feltehetően gyógyszert vagy inzulint is fel fog írni.

Bár a cukorbetegség nem gyógyítható, de jól karban tartható, így teljes értékű életet élhet vele!

Hogyan védheti a szívét?

Fontos szabály 2-es típusú cukorbetegség esetén, hogy ne csak a vércukorszintjére, hanem a szívére is gondoljon!

Kezdje azzal, hogy mindent megkérdez, ami a cukorbetegséggel vagy szívbetegségekkel kapcsolatban érdekli! Beszélje meg orvosával, mit tehet a szívbetegség kockázatának csökkentése érdekében. Határozzanak meg pontos célokat a HbA₁c-, vérnyomás- és koleszterinértékeket illetően, valamint beszéljék meg, hogyan lehet ezeket az értékeket elérni!

Diabetika PR_587x4403

Orvosa olyan kezelést is ajánlhat, ami a szív-érrendszeri betegségek megelőzésben is segíthet! Kérdezze róla!

! A cukorbetegség kezelés eredményességének nyomon követésére használjon ilyen táblázatot:

Cukorbetegség értékek táblázat 
 HbA₁c (legalább évente kétszer)
 Személyes cél
 Dátum
 Eredmény
 Vérnyomás (minden alkalommal)
 Személyes cél
 Dátum
 Eredmény
 Koleszterin (évente egyszer)
 Személyes cél
 Dátum
 Eredmény
Mit jelentenek az alábbi kifejezések?

HBA₁C: Az HBA₁C érték az elmúlt 3 hónap vércukorszint értékeinek átlagát mutatja meg. Ezt az értéket azért fontos tudni, mert az állandóan magas vércukorszint károsíthatja a vérerek, a szív, a vesék, a lábak és a szemek egészségét.

Kívánt cél: Az HBA₁C célértéke a legtöbb cukorbetegnél 7 alatti, de ez az életkortól és az állapottól is függ. Kérdezze orvosát a részletekről!

Vérnyomás: A vérnyomás a vérnek az erek falára kifejtett nyomását mutatja meg. Ha ez a nyomás túl magas, a szívnek keményebben kell dolgoznia, ami növeli az infarktus, a stroke és egyéb problémák kialakulásának kockázatát.

Kívánt cél: Az általánosan elfogadott cél a 140 Hgmm alatti érték. Cukorbetegség esetén beszéljen orvosával az Ön számára ajánlott célértékről!

Koleszterin: A koleszterinszint azt mutatja meg, mennyi zsír van a vérben. A „rossz” koleszterinként is ismert LDL-koleszterin plakk képződést okozhat az artériákban, ami szívbetegséghez vezethet. A „jó” HDL- koleszterin azonban csökkentheti az LDL-koleszterint, és védi a szívet.

Kívánt cél: Nincs általános ajánlás az LDL és HDL értékekre, ezért kérdezze kezelőorvosát, mit tanácsol az Ön számára, és ajánlja-e koleszterincsökkentő gyógyszer alkalmazását!

HU/DIA/0817/00092a

Lezárás dátuma: 2017.11.08.

további információ: http://www.webbeteg.hu/szivugyunk-a-diabetesz