Csodaszer a konyhában: az ecet jótékony hatásai


Hirdetés


Leggyakrabban az ételek ízéhez, savanyúságok eltevéséhez használják az ecetet. Természetesen ilyenkor is jótékonyan hat a savanykás ízvilág az emberi szervezetre, de nem árt tudatosan kihasználni az ecet egészségerősítő- és megtartó tulajdonságát.

Tulajdonképpen az ecet az egyik legrégibb, a gasztronómiában használatos csodaszer, de már igencsak rég felismerték gyógyító hatását is. Konkrétan már Hippokratész megfejtette, hogy az ecet képes a baktériumok elpusztítására, ezért már abban az időben sebek tisztítására, fertőtlenítésre is használták.

Az ecetben igencsak sok ásványi anyag és nyomelem megtalálható, ez pedig igencsak jó hatással van az egészségre. A kalcium köztudottan erősíti a csontozatot, a magnézium a szívnek elengedhetetlen, a vas pedig a vérképzést támogatja. Plusz energiát biztosít, beindítja a testben végbemenő kémiai folyamatokat.

Kiváló gyulladáscsökkentő, ezért ha legközelebb egy rovarcsípést kell hamar orvosolni, tudjuk, hogy melyik üveg után kell nyúljunk. Fontos, hogy szinten tartja a koleszterint és szabályozza a vérnyomást is. Akik fogyni kívánnak, azok étkezés előtt egy pohár vízbe öntsenek bele egy kanál rendes, vagy almaecetet, és a kúra után lehet majd számolni a súlyveszteséget. Ez a módszer nagyon jó a cukorbetegség megelőzésére is, hiszen étkezés után csökken a vércukorszint-emelkedés.

Az antioxidáns-tartalmának köszönhetően pedig csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, hiszen elpusztítja rákos sejteket, illetve a rákkeltő vegyületeket is feloldja.

 

Hirdetés


Hirdetés betöltése...