Csigákkal van tele a kerted? Mi a teendő? Megenni, élni hagyni vagy elpusztítani?


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Csiga van a kertben, mi a teendő? Megenni, élni hagyni vagy elpusztítani? A csiga ismerős kerti lakos. Valamennyi káros, de azért kedveljük is őket, főleg a mezei csigát, amely a házát a hátán hordja, egyes országokban kiemelkedő csemegeként fogyasztják, nálunk gyűjtik és exportálják.

A kerti növények leveleit, szárát, megrágja, fényes járatnyomot hagy maga után, végül is jobban szeretjük, ha nem látjuk őket.

Meztelenül rosszabb

Egy másik csigafaj, a meztelen csiga már kifejezetten káros, a termelt növényekben számottevő kárt okoz, ezért védekezni kell ellene. Ősi módszer, hogy a csiga járataira hamut, sót, műtrágyát szórnak, amely a csiga járómirigyeit elpusztítja és a csiga halálát okozza. Ha este nyirkos zsákdarabot vagy egyéb textíliát terítünk a növények közé, akkor reggel sok csigát fogunk az anyag alatt találni. Ezeket forró vízben lehet elpusztítani. Szeretik a sört! Üres konzervdobozt félig megtöltünk sörös vízzel és leássuk a veteményes ágyásba vagy a fóliasátorba. Reggelre teli lesz az edény a sörbe fulladt csigákkal.

A csigák ellen sokféle csigaölő szer kapható a kereskedelemben, ezeket azonban csak ott szabad kiszórni, ahol a növényeket nem használjuk étkezésre. Saláta, zöldhagyma, hónapos retek között ne használjuk!

IMAG0530

Itt a spanyol rokon

Újabban megjelent a spanyol, meztelen csiga. Ez nagyobb testű, 12-15 cm hosszú jószág és roppant falán, minden növényt, válogatás nélkül meg rág, de a vastag, húsos levelű növényeket, a gumókat, a gyökereket, a gombákat szereti a legjobban. Szívesen tartózkodik parlagon, a zavartalanul fejlődő, szaporodó gyomok hűvös, nyirkos árnyékában! Fénykerülő, éjszaka táplálkozik. A megmászott növényeket ürülékével, nyálával elszennyezi!

Ez ellen is lehet csigaölő granulátumokkal védekezni, valamint valamennyi, előbb leírt módon is. Sok módszert próbáltak már ki ellene, több-kevesebb sikerrel. Ilyen pl., hogy a természetes ellenségei, a futóbogarak, a futrinkák, a bábrablók sok, kisebb csigát elpusztítanak. Fogyasztják őket a varangyos békák, a fogoly, a fácán, a sün és a vakond is. Ahol tömegesen jelennek meg, ott 60-80 cm magas dróthálót feszítenek ki a megvédendő terület körül.

Eredménye a fonálférgek elterjesztése. Ezek behatolnak a csiga puha testébe, a csiga nem táplálkozik, lassan elpusztul. Ilyen szer nálunk még nincs forgalomban.

Érdekes módszer : az indiai futó kacsa nagyon ügyesen megtalálja a  rejtőző csigákat és hihetetlen mennyiséget el tud belőle fogyasztani. Angliában élelmes vállalkozók kacsacsapatokat adnak bérbe a kertészeknek. A vállalkozás gazdaságosságáról még nincsenek megbízható adatok!

forrás: balintgazda.hu

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...