CSECSEMŐGONDOZÁSI DÍJ (CSED) BEMUTATÁSA!


Hirdetés


A SZÜLÉSI SZABADSÁG IDEJÉRE JÁRÓ, KERESETFÜGGŐ, ELŐZETES MUNKAVÉGZÉSHEZ, ILLETVE BIZTOSÍTÁSI JOGVISZONYHOZ KÖTÖTT HAVI PÉNZBELI TÁMOGATÁS.

KI JOGOSULT RÁ?

Az az édesanya, aki a szülést megelőzően két éven belül legalább 365 napon át biztosított volt és a biztosítási idő alatt, vagy annak megszűnését követő 42 napon belül szül. Továbbá a gyermeket örökbefogadó szülő (férfi vagy nő) a gondozásba vétel napjától, a családba fogadó gyám a kirendelés napjától illetve a vér szerinti apa, abban az esetben, ha az anya egészségileg akadályozott gyermeke ellátásában vagy elhunyt. Jogosult még az édesanya, ha a baleseti táppénz folyósításának ideje alatt vagy a folyósítás megszűnését követő 28 napon belül szül.

HOL IGÉNYELHETEM?

A CSED iránti kérelmet:

• a munkáltatónál kell előterjeszteni,

• ha a munkáltató jogutód nélkül megszűnt, a kormányhivatalnál kell benyújtani,

• egyéni vállalkozó, őstermelő, ún. önfoglalkoztató a székhelye szerint illetékes kormányhivatalnál nyújthatja be kérelmét.

HOGYAN IGÉNYELHETEM?

A kérelmezőnek ki kell töltenie a „Nyilatkozat csecsemőgondozási díj megállapításához” elnevezésű nyomtatványt. Egyéni vállalkozó, őstermelő, ún. önfoglalkoztató kérelmét az “Igénybejelentés táppénz, csecsemő- gondozási díj, gyermekgondozási díj, baleseti táppénz igényléséhez” elnevezésű nyomtatványon nyújthatja be.

A TÁMOGATÁS ÖSSZEGE

A CSED a korábbi átlagkereset 70 %-a, nincs felső kereseti korlátja. Az így megállapított összeg személyi jövedelemadó köteles bruttó összeg, ebből a megjelölt adókedvezmények figyelembe vételével a személyi jövedelemadó-előleget levonják.

MEDDIG KAPHATOM A TÁMOGATÁST?

A CSED a szülési szabadságnak (24 hét) megfelelő időtartamra jár. A CSED legfeljebb a gyermek születését követő 168. napig jár, kivéve a koraszülött gyermekek esetében. Részletek: A szülési szabadságot úgy kell kiadni, hogy abból legfeljebb 4 hét a szülés várható idő- pontja elé essen. A szülési szabadság tehát legkésőbb a szülés napjával kezdődik, azaz a CSED-re való jogosultság kezdő napja a szülés várható időpontját megelőző négy hét bármelyike lehet, de legkésőbb a szülés napja.

MIT KELL MÉG TUDNOM?

Lehetőségeim az ellátás lejárta/megszűnése után, illetve azzal egyidejűleg

• Az ellátás lejárta után vehető igénybe a gyermekgondozási díj (GYED).

Kaphatok ellátást méltányosságból?

• Igen. Abban az esetben, ha a biztosítottnak minősülő kérelmező nem rendelkezik a szükséges biztosítási idővel, a kormányhivatal megállapíthat jogosultságot. További információk Az OEP (www.oep.hu) honlapján elérhető tájékoztató anyagban.

forrás: csalad.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...