Családi ház, tanya, telek tulajdonosok figyelem! Bírsággal fenyegetnek több cikkben, de nincs igazuk!


Hirdetés

Bizonyára ha ön családi ház tulajdonos, telek tulajdonos, és rendelkezik kúttal ( vízkivételt biztosító vízilétesítmény ) és nincs “engedélye”  nem kért anno “engedélyt” annak létesítésére, vagy így vásárolta az ingatlant, és nem tudott erről, akkor már hallott bejelentési kötelezettségéről! ( vízkivétellel kapcsolatos törvénymódosító javaslat ). Részletekbe nem mennék bele, de a legelső javaslat valóban elég szigorúnak tűnt. Jelenteni kellett volna a kutakat, hogy mikor mennyi vizet használtunk belőlük, meg kellett volna határozni a maximum vízhozamot, és ezt fotókkal is kellett volna dokumentálni. Kb így nézett volna ki a rendelet. Ez pénzbe került volna, és büntettek is volna ha elmarad a bejelentés.  Ez sokszor végig is “pörgött” a neten ( néhány napja kezdték osztani újra ), de most megnyugtatunk mindenkit, közben több lépésben ugyan, de csökkent a szigor, és jelentősen könnyítettek a szabályozáson. Ez nagyjából így néz ki most!:

Részlet a 24.hu cikkjéből: Az eredeti javaslat annyiban finomodott, hogy 80 méteres kútmélységig nem teszi szükségessé sem engedélyezési, sem bejelentési eljárás lefolytatását, vagyis eddig a mélységig nyugodtan lehet fúrni. Feltétel még, hogy a vízkivétel nem haladhatja meg a házi vízigényt.

Hatályon kívül helyeznék a közigazgatási eljárási illeték (3000 forint) megfizetésére vonatkozó rendelkezést is. Továbbá a korábban befizetett illeték, igazgatási szolgáltatási díjakat is vissza kell fizetni, legkésőbb a módosító hatályba lépése után 30 napon belül.

Az illegálisan létesített, továbbra is engedélyköteles vízkivételt biztosító vízilétesítményeknél a bírságmentes engedélyezésre vonatkozó moratóriumot 10 évvel meghosszabbítanák. Azaz 2018. december 31. helyett 2028. december 31-ig lehet büntetés nélkül legalizálni ezeket a kutakat. Egyúttal ez vonatkozik a 2016. június 3. után (ekkor került bele a Vgtv. a tárgyi rendelkezés) engedély nélkül, vagy attól eltérően létesített vízkivételi létesítményekre is.

Lesznek kivételek is. Az engedélyezési kötelezettséget fenntartanák:

  • a hideg és termálkarszt készleteknél (víztesteknél) a beavatkozás mélységétől és vízmennyiségétől függetlenül, valamint
  • mélységtől és vízmennyiségtől függetlenül a gazdasági célú vízkivételeknél.

Az erre vonatkozó részletes szabályokat a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló kormányrendelet fogja meghatározni.

Hirdetés
Hirdetés betöltése...