Csak mítosz az egészséges narancslé? Íme, az igazság!


Hirdetés

Elgondolkodtál már azon, hogy hogyan lehet a bolt polcain hetek óta sorakozó “gyümölcslé” friss és 100% gyümölcstartalmú? Ha az lenne, akkor maximum hűtőben állna el, akkor is csak néhány napig. Vagyis valami más is van benne, ami közel sem nevezhető egészségesnek, pláne nem frissnek… Hogy miért nem gondolja végig ezt nagyon sok ember? Nos, nézzünk egy kicsit a dolgok mögé:

Elgondolkodtál már azon, hogy hogyan lehet a bolt polcain hetek óta sorakozó

 

A narancs sikeres karrierjének kezdete

A narancs sikeres karrierje egy Elmer McCollum nevű biokémikusnak köszönhető, aki a vitaminfogyasztás fontosságának hangoztatásával a húszas években új marketingeszközzel fegyverezte fel az élelmiszeripari termékek hirdetőit – nyitja történelmi visszatekintését az Atlantic cikke  – írja az Urbanlegends.hu.

Ekkoriban lett divatos reggelihez narancslevelet inni, ami a benne lévő vitaminoknak, ritka sóknak és savaknak köszönhetően az egészséges táplálkozás egyik alapkövévé vált. Előbb vitaminpótlóként, később a savasodás elleni harc elleni eszközként, majd – miután a tudományos vizsgálatok nem igazolták a citrusok acidózist enyhítő hatását – megint vitamintartalma miatt lett népszerű.

Az Urbanlegends.hu szerint idővel sokakban felmerült: hogy lehet valami friss, ami már hónapok óta palackba zárva várja fogyasztóját?!

Az italokba egyre több adalékanyag került, meg persze cukor is, s ez idővel szúrni kezdte nemcsak az ellenőrző szervek, hanem a fogyasztók szemét is. Az ágazat marketingesei ismét fókuszt váltottak: a kilencvenes években a vitaminforrás helyett megjelent a frissen facsart, azaz a nem sűrítményből készült narancslé ígérete.
Ennek ellenére napjaink narancsléiben nincs túl sok frissesség – olvashatjuk az Atlantic cikkében. A legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható ital olyan mértékben feldolgozott, hogy szinte ihatatlan a hozzá adagolt ízesítők nélkül. Az ízanyagától megszabadított alaplé nagy része néha egy éven túl is a gyártó tárolóiban pihen, míg végül – az adott végtermék paramétereinek megfelelően a korábban kivont ízesítők és víz visszaadagolása után – palackba kerül.

Mindez mennyire egészséges?

Az Atlantic szerzője szerint a narancslé – táplálkozásban betöltött szerepét tekintve – sok tekintetben nem különbözik más cukros üdítőitaloktól. Népszerűségvesztését a gyártók is megérezték már.
Ne csapd be magad a bolti narancslevekkel és a többi gyümölcslével. Ugyanannyira mű, mint a többi üdítő..

Mi a megoldás, ha mégis egészséges narancslét szeretnék inni?

Nos, a legjobb megoldás – ami az étkezésben is igaz – ha otthon készíted el a gyümölcslevedet. Így legalább tudod, hogy csakis az kerül a gyümölcslevedbe, amit Te raksz bele. Mindenféle ízfokozó, cukor, tartósítószer nélkül. Ízben összehasonlíthatatlan a bolti levekhez képest és a szervezeted is érezni fogja a különbséget.
Ha napi szinten frissen préselt gyümölcs- és zöldségleveket fogyasztasz, búcsút mondhatsz a betegségeknek és a fáradtságnak.

 

 

 

 

Hirdetés
Hirdetés betöltése...