Craniosacralis – gyógyító érintés tudományos alapokon


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Azt hiszem, sokak számára újként fog hatni, ha a craniosacralis (kranioszakrális) terápia nevét meghallja, ami nem is csoda, mert egy nálunk eléggé új, orvosi, tudományos alapokon nyugvó kezelést takar. Én azok táborába tartozom, akik bár mindenre nyitottak, de amint valamiről kiderül, hogy inkább a spiritualitáshoz, a hithez és a képzelőerőhöz áll a legközelebb, előjön a szkeptikus énem és oda a varázs.  Éppen emiatt gondolom azt, hogy a craniosacralis olyan félig-meddig hitetleneknek is megér egy próbát, mint amilyen én vagyok, hiszen ez teljes mértékben tudományosan, orvosilag bizonyított tényeken alapszik, a hitnek legfeljebb annyi szerepe van, mint bármely más betegség gyógyulásakor, de nem több.

De mi is az a craniosacralis terápia?

Aki beírja a keresőbe ezt a szót, számtalan hasznos leírást talált erről, aminek röviden a lényege a következő:

A cranium (koponya) és a sacrum (keresztcsont) szóösszetétel azt jelzi, hogy egy olyan rendszerről van szó, melynek e két testrész alkotja a két végpontját. Ezt a vonalat a gerinccsatorna köti össze, melyben az agyi-gerincvelői folyadék áramlik. Az USA-ban egy műtét során véletlenül fedezte fel egy orvosprofesszor, hogy ennek a rendszernek éppolyan szabályos üteme, lüktetése van, mint akár a légzésnek vagy a szívverésnek. Ezt alapul véve J. Upledger dolgozta ki a craniosacralis terápiát, amely során azt az ismeretet is felhasználta, hogy a koponyacsontok igazából nem alkotnak egy csontkeményen összeforrt egészet, hanem a varratok mentén mikromozgások lehetségesek.  Ezt bizonyítják a régészeti ásatásokkor talált leletek is, melyek koponyacsontjai könnyen ugyanott darabokra szedhetők.

A terapeuták azt vallják, hogy a folyadékáramlás és a koponyacsontok mozgása trauma, baleset, lelki problémák esetében sérülhet, blokkok keletkeznek rajta, így akár évtizedekig is magunkban hordozhatunk egy-egy nagyobb problémát, fájdalmat, amely, ha nem foglalkozunk vele, idővel újabbakat képes generálni. A terápia nem maga a gyógyítás, hanem a craniosacralis rendszert a terapeuta gyengéd érintésével visszabillenti a helyére, egyensúlyba teszi, és így a szervezet öngyógyító képessége beindul, és önmagát kezdi el helyrehozni.

Számomra ezek a dolgok elég meggyőzőek és tudományosan igazoltnak tűnnek, így hát elmentem kipróbálni, miből áll a kezelés, milyen érzés, és mi várható utána. Évát választottam, aki más alternatív terápiákkal is foglalkozik, pl. aromaterápiával és Schüssler sókkal is. Nagyon kedves, nyitott, barátságos hölgyről van szó, aki előtt az ember minden izgalma, feszélyezettsége könnyen feloldódik, ami nagyon lényeges, mert ugye a kezelés során érintésével a személyes terünkben fog „dolgozni” rajtunk.  A találkozás első felében mindenféléről beszélgettünk, majd rátértünk az én szokásaimra, életmódomra, esetleges és korábbi betegségeimre, és arra, hogy mi az, amit a kezeléstől várok. Engem elsősorban a kíváncsiság hajtott, de nem titok, hogy eléggé stresszes vagyok.

A kezelés során ruhában egy masszázságyra feküdtem fel. Éva a lábfejemtől a fejtetőmig haladt, több ponton is elidőzött, s kezével szinte észrevehetetlen, csak erős koncentrációval érzékelhető mozgást végzett a kezével. Vagy legalábbis azt hiszem, éreztem valami ilyesfélét. A fejnél már voltak erőteljesebb, de korántsem kellemetlen mozdulatok, majd a halk zenét hallva azt hiszem, annyira lementem alfába, hogy olyan, mintha el is aludtam volna. Pedig mindent hallottam, de mégis mintha álomból keltem volna fel. A kb. 1 órás kezelés alatt tökéletesen ellazultam, s igyekeztem figyelni a testem minden rezdülését, de egy idő után csak egy nagy, tökéletes nyugodtságot éreztem. Még a szokásos, csukott szemmel, elalvás előtt kergetett gondolataim sem tudtak labdába rúgni ebben az állapotban. És meg kell említenem, hogy a keze érintése nemhogy meleget, hanem egyenesen forróságot árasztott még a ruhán keresztül is, ami különleges érzés volt.

A kezelés után várhatóak ugyan olyan nem is mellékhatások, hanem inkább reakciók, melyek a szervezet felocsúdása okoz, tudniillik, ha valóban volt probléma, akkor most ráirányítódik a figyelem, hogy a szervezet elkezdje helyrehozni, feldolgozni, kitakarítani. Emiatt előfordulhat ingerlékenység, hányinger, enyhe rosszullét, de nem mindenkinél. Én például semmi különöset nem érzékeltem.

Mikor, kinek ajánlott?

Legyen felnőtt egészséges, beteg, kisgyerek vagy kismama, néhány akut esettől (pl. akut agyvérzés, koponya v. csigolyasérülés akut fázisa, akut agyhártyagyulladás, akut medencetörés stb.) eltekintve mindenki számára ajánlott. Fejfájás, erős migrén, fülzúgás, stressz, feszült életmód, depresszió, krónikus fáradékonyság, gerincproblémák, arctáji problémák, emésztési zavarok, hormonális bajok, viselkedési zavarok, tanulási nehézségek, vagy akár csak a test egyensúlyának helyreállítás miatt érdemes kipróbálni.

Éva azt mondta, hogy a testem nagyon jól reagált a kezelésre, de megkérdezte, hogy nagyon a szívemre veszem-e a dolgokat, mert a szív tájékán nagyon nehéz dolga volt. Na, ezen a ponton eléggé meglepődtem, mert ez aztán valóban nagyon is jellemző rám. Szóval, én a kételkedős énemmel is elégedetten távoztam, sőt további alkalmakat is megbeszéltünk. Azt mondhatom, hogy érdemes kipróbálni az alternatív gyógyászat eme ágát, hiszen itt annál is változás, gyógyulás következhet be, aki az ilyenfajta kezelésekben nem akar, vagy nem tud hinni.

Forrás: http://noitestkultura.cafeblog.hu/2012/09/12/craniosacralis-gyogyito-erintes-tudomanyos-alapokon/

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...