Citromfű herpesz, álmatlanság, túlsúly ellen


Hirdetés

Túlsúly, herpesz és álmatlanság ellen is bevethető a citromfű. A népszerű növény gyógyító hatását már régóta ismerik.

Feltehetőleg az arabok hozhatták be Európába a citromfüvet. Gyógyító hatását már régóta ismerik is alkalmazzák. A citromfű presztízsét mi sem bizonyítja jobban, hogy a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztály idén az év gyógynövényének választotta. Na, nézzük mire jó:

Herpesz

A Herpes simplex vírus okozta ajakherpesz által kiváltott kellemetlen bizsergő, viszkető tüneteket lehet orvosolni citromfűvel. A növény a benne megtalálható található polifenoloknak, a tanninnak köszönhetően erős vírusellenes hatással bír. Csúz ellen kenőcsöt kell fabrikálni a citromfűből. Íme, a recept:

Óvatosan felmelegített olíva- vagy pálmaolajhoz keverj méhviaszt 1:4 arányban. Az elegyhez adj apróra vágott szárított citromfüvet, majd hagyd állni. Egy nap múlva melegítsd fel óvatosan, majd szűrd le. Miután kihűlt, lehet használni.

Álmatlanság

A citromfüvet legtöbben nyugtató, alvást elősegítő hatásáról ismerik, amit elsősorban a benne található citral és citronellal illóolajoknak köszönhet. Teheted a citromfűolajat fürdővízbe, de mivel az olaj nem oldódik vízben, először egy kevés tejbe csepegtesd, csak aztán öntsd a fürdőkádba. Ha alvás segítő teát készítenél, két teáskanál szárított citromfűre önts egy csésze forrásban lévő vizet, hagyd állni öt percig, majd szűrd le. Lefekvés előtt érdemes fogyasztani!

Túlsúly

A hasi görcsök és a puffadás ellen is bevethető a citromfű. Mindezt elsősorban a benne található cseranyagoknak, keserű-anyagoknak és flavonoidoknak köszönheti. A már korábban említett teát kell fogyasztani. A citromfűből készült szűrlet gyorsítja az anyagcserét, így hatékony és természetes kiegészítője a fogyókúrának.

Mit készítsünk még belőle?

Ízesíthetünk vele finom gyümölcsleveseket, gyümölcssalátákat. A főételek közül leginkább a csirke- és halételeknek áll jól a citromfű aromája, frissé, üdévé, nyáriassá varázsolja (mint ebben a tejfölös-citromfüves csirecomb-receptben). Az ázsiai konyhában is használnak citromfüvet, de ez egy másik növény, megkülönböztetésként indiai citromfűnek nevezzük (Cymbopogon citratus). Gyömbérrel, zöld korianderrel kombinálva népszerű a thai ételekben.

Ha különlegességre vágyunk, a megmosott, apróra vágott citromfüvet keverjük a még meleg vaníliapudingba. Ha mentával keverjük, szuperfinom gyümölcssalátát készíthetünk.

Akár salátákat is ízesíthetünk vele Akár salátákat is ízesíthetünk vele
Citromfűszörp

Hozzávalók:
1 kg cukor
1 liter víz
2 citrom
3 maroknyi citromfű

Elkészítés: A cukorból és vízből szirupot készítünk. Kihűtjük, majd belereszelünk 2 citrom héját és hozzáadjuk a citromfüvet. 1 éjszakát állni hagyjuk, majd másnap hozzáadjuk a citromok levét, és a szörpöt átszűrjük. Vízzel hígítva, citromkarikákkal, jégkockával kiváló hűsítő.

Citromfüves halsaslik

Hozzávalók:
8 vékony szelet füstölt sonka
50 dkg tengeri hal (naphal, tőkehal vagy lazac) 5 centis darabokra kockázva
citromfű
1-1 húsos parika (piros és zöld) 4 centis darabokra kockázva
12 fej gomba vastagon felszeletelve

olívaolaj

Elkészítés: A citromfüvet vágjuk apróra, majd hempergessük bele a kockákra vágott halat. A füstölt sonkát vágjuk csíkokra, minden csíkra tegyünk egy darabka halat. A gombaszeleteket, a paprikakockákat és a halakat fűzzük fel nyársakra, majd olívaolajjal kenegessük meg őket. Faszénen, grillsütőn süssük meg.

Citromos-tejszínes túrótorta

Hozzávalók:
8 dkg vaj
12-13 dkg babapiskóta
1 csomag citrom ízű pudingpor
25 dkg tehéntúró
1 lime vagy citrom leve
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
néhány ág citromfű
4 dl tejszín
2 lime
1 citrom
2 teáskanál zselatin

Elkészítés: A vajat megolvasztjuk, rövid ideig hűlni hagyjuk, majd belekeverjük a finomra összemorzsolt babapiskótát. Sütőpapírral kibélelt 20 cm-es kapcsos tortaformába nyomkodjuk, és kb. 30percre hűtőbe állítjuk. A pudingport 2,5 dl hideg vízben feloldjuk, felforraljuk, és kevergetve kissé kihűtjük. A túrót a citromlével és a kétféle cukorral simára keverjük. Evőkanalanként belevegyítjük a kihűlt pudingot, majd 2 teáskanál zselatint kb. 1 dl forró vízben feloldunk, majd ha már csak langyos, ezt is a krémbe keverjük. A lecsipkedett citromfűleveleket finomra vágjuk, 3 dl tejszínt kemény habbá felverünk, majd a citromfűvel együtt a dermedő krémbe keverjük. A krémet egyenletesen a piskótára simítjuk, majd legalább 2 órára hűtőbe tesszük. A maradék tejszínből vert kemény habot nyomózsákba tesszük, ezzel díszítjük a tortát. A limetteket vékony szeletekre vágjuk, és kirakjuk vele a torta oldalát. Egy-két citromfűággal díszítjük a torta tetejét.

forrás: o3.hu  |  mindmegette.hu

Hirdetés
Hirdetés betöltése...