Bolognai csepp


Hirdetés

Bolognai csepp, vagy Rupert herceg cseppje egy üvegből készült csepp, ami a benne felhalmozódott feszültség miatt sajátos tulajdonságokkal bír. Az üvegdarab vastagabb végén rendkívüli terhelést is kibír, de ha vékonyabbik végét kisebb erőhatás éri, akkor darabokra robban.

Jellemzői

A csepp úgy készül, hogy kis mennyiségű, olvadt üveget cseppentenek hideg vízbe és hagyják megszilárdulni azt. A tárgy külső rétegei gyorsabban hűlnek le mint a belsőbb rétegek, és emiatt igen jelentős belső feszültség halmozódik fel a tárgyban, ami tartósan fenn is marad. A külső réteg a hirtelen megszilárdulás során összeszorul, kisebb térfogatú lesz, míg a belsőbb rész a lassabb lehűlés miatt nem veszít ilyen gyorsan a térfogatából. így nyomást gyakorol a belsőbb részekre. Ha a szilárd külső réteg megsérül, a tárgy belsejében lévő feszültség rendkívül gyorsan – körülbelül 7000 kilométer per órás sebességgel – talál utat magának, és a csepp szétrobban.

Története

Rupert pfalzi herceg ( németül: Prinz Ruprecht von der Pfalz, angolul: Rupert, Duke of Cumberland; Prága, 1619. december 27. – London, 1682. november 29.) cseh királyi herceg, pfalzi herceg, katona és hadvezér, 1644–1682 között Cumberland hercege. Nevét német királyi őse, Pfalzi Rupert után kapta. ) több cseppet ajándékozott II. Károly angol királynak trónralépése alkalmából. A cseppek szokatlan tulajdonságai érdeklődést keltettek, és a cseppeket később is Rupert herceg cseppjeiként emlegették. Az angol király tudósai – így például Robert Hooke – igyekeztek magyarázatot találni a csepp viselkedésére, de a teljes magyarázatot csak 1994-ben adta meg két tudós – Munawar Chaudhri (Cambridge-i Egyetem) és Subrahmanyan Chandrasekhar (Purdue Egyetem) – vizsgálata.

forrás: wikipedia.org

A cikk tartalma: Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt van

 

Hirdetés
Hirdetés betöltése...