Bevált trükk bogyós gyümölcsök frissen tartására!


Hirdetés

Beindult az eperszezon, nyomában a cseresznye, készülődik az áfonya, málna, aztán majd a szeder, ribizli. Az év ezen kivételes részében mindenki megpróbálja degeszre enni magát ezekből a kék-piros gyönyörűségekből − és gondolom mindenki dobott már ki elfeledett, azaz bepenészedett, megposhadt epret, áfonyát, cseresznyét a hűtőből:  pedig milyen szép, egészséges (drága) volt…, szívfájdalom. Ennek azonban nem feltétlenül kell így lennie.

07_afonyas-poharkrem-600x450

Ha meleg van, hiába a hűtő, netán az átválogatás, a mimóza-érzékenységű bogyós gyümölcsök  elég hamar átadják magukat az enyészetnek. Az is köztudott, hogy ha vízzel átöblítjük, megmossuk őket, akkor sokkal sérülékenyebbek lesznek, és ha lehet, még hamarabb romlásnak indulnak, mint egyébként.

Az ecetről már írtunk, és bármilyen meglepőnek tűnik, az ecet a csodaszer ebben az esetben is.
Mi már több nyara így vészeljük át a bogyós szezont, és eperrel, málnával, áfonyával, cseresznyével is bevált, remekül működik.

Ha ugyanis ezeket a bogyós gyümölcsöket némi átöblítés után kb. 15 percre annyi vízben hagyjuk állni, amennyi épp ellepi őket, és ebbe a vízbe néhány evőkanálnyi ecetet is löttyintünk, az ecetkezelés után ezek a konyhakendőn, papírtörlőn megszárogatott gyönyörűségek 10-12 napig is kibírják, mindenféle erjedés, penészedés nélkül. Az ecet természetesen fertőtlenít ugyanis, és elébe megy az erjedésnek, romlásnak, penésznek: fő-nye-re-mény!

Senki ne aggódjon: az ecet íze nem marad meg a gyümölcsökben. Áztatás után egyszerűen csak öntsük le róluk az áztatóvizet, és kicsit öblítsük még át őket. Fontos, hogy alaposan száradjanak meg utána, és úgy kerüljenek be a hűtőbe. Érdemes nagyobb, szélesebb tárolóba rakni őket, hogy némiképp szellősen legyenek, így biztosabb, tartósabb a hatás.

Így bátran be lehet vállalni pl. akár 2-3 kiló epret is eszegetésre, ha sikerül jó áron kapni: több napig is frissen lehet tartani, és egyenesen a hűtőből elővarázsolni egy-egy kisebb adagot.

Szóval irány a kert, vagy a piac, és válogassunk ennek jegyében kedvünkre!

Forrás:tudnodkell.info, idotetrisz.cafeblog.hu

Hirdetés
Hirdetés betöltése...