BETEGSÉG JELE LEHET AZ ÁLLANDÓ SZÁJSZÁRAZSÁG


Hirdetés


Egy ideje állandóan ki van száradva a szám. Korábban nem volt ilyen problémám, ez csak néhány hete jelentkezett. Gyakran nem is vagyok igazán szomjas, de muszáj innom, mert nagyon kellemetlen, szinte odatapad a nyelven a szájpadlásomhoz. Nem tudom, mit tegyek, és hogy milyen szakemberhez kell fordulnom.

Háziorvosával mindenképpen beszélje meg a panaszát! A szájszárazság gyakran bizonyos gyógyszerek szedésével függ össze, tehát át kell gondolni, hogy milyen pirulákat szed rendszeresen. Elsősorban egyes vérnyomáscsökkentők, vízhajtók, allergia elleni szerek, nyugtatók, altatók mellékhatásaként fordul elő, de nem hagyhatók figyelmen kívül az étrend-kiegészítők, például az igen népszerű fogyasztószerek sem. Ha sikerül összefüggést találni, gyógyszerváltás vagy -elhagyás ilyenkor azonnal megszünteti a kellemetlen szájszárazságot.

Fotó: Thinkstock

Az állandó szomjúságérzetet érdemes még idejében kivizsgáltatni, így akár nagyobb bajt is meg lehet előzni

Cukorbetegség egyik alaptünete a szomjúságérzés, szájszárazság, ezért meg kell mérni a vércukorszintet. Ellenőrizni kell a májfunkciót, veseparamétereket és a vérképet, mivel utalhat a szájszárazság máj-, vese- vagy vérképzőrendszeri betegségre is. Sokszor társul a szájszárazság szájégéssel és a nyelv apró fekélyes elváltozásaival. A nyálhiány elősegíti a szájüregi bakteriális és gombás fertőzéseket, fokozódik a fogszuvasodás. Csökkent nyál- és könnytermelődéssel jár az autoimmun eredetű Sjögren-szindróma. Ebben az esetben a szájszárazság mellett szemszáraz-ság is jelentkezik.

A szájszárazság nem mindig betegség jele. A változókor hormonális változásai, hangulati ingadozásai vagy egy-egy feszült helyzet, izgalom is járhat szájszárazsággal. Egyes esetekben semmilyen háttérokot vagy magyarázatot sem sikerül találni, és tüneti kezelésre kell szorítkozni. Gyakrabban kell folyadékot, elsősorban ásványvizet fogyasztani. Fokozza a nyáltermelést a citrom és a rágógumi. Nagy gondot kell fordítani a szájhigiéniára és rendszeresen kell fogorvosi ellenőrzésre járni.

Szerző: Dr. Kalcakosz Szófia

Hirdetés


Hirdetés betöltése...