Belénk táplált népbetegség a pánikbetegség


Hirdetés


Despair

Statisztikai adatok bizonyítják, hogy népünk modern kori betegsége a sokak által ismert pánikbetegség. A gyermekkorunktól belénk táplált stressz az, ami nagyrészt előidézi ezt a szorongásos állapotot, viszont tünetei testi panaszok formájában jelentkeznek.
Ezek hasonlóak lehetnek komolyabb betegségek tüneteihez, mint pl. szívinfarktus
Ez egy igazán hasznos betegség a gyógyszeriparnak, mivel a rengetegféle tünet kezelésére ugyancsak rengeteg gyógyszerrel kísérletezhetnek rajtunk.

Pánikbetegség tünetei

A pánikroham hirtelen fellépő igen heves szorongás, mint neve is utal rá “páni” félelem.

-fulladás vagy légszomj,
-szédülés, ájulásérzés, bizonytalanság,
-remegés, reszketés,
-hirtelen izzadás,
-fuldoklás, torokszorulás,
-hányinger, hasi feszülés, fájdalom,
-testi elidegenedés érzése,
-paresztéziák vagy zsibbadás,
-kipirulás, hevülés vagy hidegrázás,
-mellkasi fájdalom, nyomás, szorítás,
-halálfélelem,
-megőrüléstől, önkontroll elvesztésétől való félelem.

A diagnózis kimondásához egy hónap alatt legalább négy rosszullét előfordulása szükséges. A pánikrosszullét tehát nem egyenlő a pánikbetegség diagnózisával. A panaszok ritkán merítik ki valamennyi lehetséges tünetet, a roham kimondásához azonban legalább 4 tünet jelenléte szükséges. Általában ennél jóval többet is találunk. Leggyakoribb a fulladást, heves szívdobogást, mellkasi szorítást, remegést, szédülést, halálfélelmet említő beteg. A tünetek igen gyorsan, kb. 10 perc alatt elérik maximális intenzitásukat és spontán, kb. 20-30 perc alatt lezajlanak. A rosszullét gyakran éjszaka jelentkezik, heves szorongásos tünetekre ébred a beteg. Mivel a rosszullét negyed-fél óra alatt lezajlik, a kiérkező ügyelet tünetmentes beteget is találhat.

Gyakran nyilvános helyen (tömegközlekedés, vásárlás, sorban állás, mozi) lép fel a roham, amely után a beteg a rosszulléttől való félelmét (anticipátoros szorongás) a rosszullét helyével köti össze. Kerülő magatartása révén létrejön a másodlagos agorafóbia, nagy mértékű életminőség romlást okozva.

A tünetek gyakran típusos konstellációban jelennek meg, és a vezetô, legsúlyosabb tünet alapján a pánikbetegség 3 alcsoportját különböztetjük meg:

–Kardiális vagy mellkasi pánik (tachycardia, angina, diszpnoe).
–Neurológiai vagy cerebrális pánik (fejfájás, szédülés, ájulásérzés).
–Gasztrointesztinális vagy hasi pánik (epigasztriális fájdalom, hányinger, hasmenés).

Ezen alcsoportok gyakran keverednek, máskor azonban tiszta formában is észlelhetők. A nem kevert típusok közül a leggyakoribb a kardiális manifesztáció, a pánikbetegek 30-50 százalékánál ezt észleljük.

Rendkívül fontos a mielőbbi felismerése és kezelése, mert a kezeletlen pánikbetegek tünetei, később valós betegségeket generálnak. Így alakul ki a belénk táplált betegség önpusztítás.

Hirdetés


Hirdetés betöltése...