B1-vitamin (tiamin): az agyserkentő


Hirdetés


 

 tiamin

 

A B1-vitamin agyserkentő vitaminnak tekinthető, mivel kedvező a hatása az idegrendszerre és a szellemi teljesítményre. Vízoldékony, a többi  B-komplex-vitaminhoz hasonlóan a fölösleg kiürül, nem tárolódik a szervezetben, ezért naponta pótolni kell.

A tiamin fokozza a vérkeringést, valamint segíti a vérképződést, a szénhidrát-anyagcserét és a savtermelést, amely a megfelelő emésztéshez szükséges. Optimalizálja a szellemi tevékenységet és az agyi funkciókat. Pozitív hatást gyakorol az energiatermelésre, a növekedésre, az éhségérzetre és a tanulási képességekre. Antioxidánsként is hatékony, mivel védi a szervezetet az öregedés, az alkoholfogyasztás és a dohányzás degeneratív hatásaitól.

Kevés olyan ember létezik, aki tiaminból nem igényel többletbevitelt. A cukor és a feldolgozott szénhidrátok fogyasztása, a rendszeres testmozgás, az alkohol- és a teafogyasztás, valamint a terhesség mind-mind fokozza a szervezet B1-vitamin igényét, és ez a kor előrehaladtával csak tovább nő.1 De például a szívbetegségek megelőzése is sokkal nehezebb feladat, ha nem jut a szervezetünk elegendő B1-vitaminhoz. A magas vérnyomás kezelésére, a pangásos szívelégtelenségre és a vízvisszatartásra gyakran felírt vizelethajtó szerek pedig tovább csökkentik a szervezet tiamintartalékait (sok más tápanyaggal egyetemben), így ezeket ismét csak pótolni kell.

A szervezet tiamintartalékainak feltöltése elengedhetetlen a megfelelő szívizom-működés helyreállításához, valamint a kardiomiopátia és a pangásos szívelégtelenség kezeléséhez. Egy 1995-ös kísérlet2 eredményei szerint a B1-vitamin rendszeres bevitele jelentősen javította a súlyos szívelégtelenségben szenvedő és vizelethajtó gyógyszert szedő 30 résztvevő szívfunkcióit.

A B1-vitamin hatásai

  • Segíti a növekedést.
  • Segíti a szénhidrátok emésztését.
  • Javítja a szellemi tevékenységet.
  • Fenntartja az idegrendszer, az izmok és a szív normális működését.
  • Segít leküzdeni a légi- és tengeribetegséget.
  • Enyhíti a fogműtétek utáni fájdalmat.
  • Elősegíti az övsömör kezelését.

Tanulási nehézségek

A B1-vitaminkiegészítők segítenek a tiaminhiányban szenvedő gyerekek tanulási nehézségeinek javításában: egy tanulmány szerint akár 25 százalékkal képesek növelni a gyerekek tanulási képességeit.3 Sőt, egyes esetekben súlyos viselkedési problémák kezelésében is hatékony szerepet játszanak.

Más kutatások szerint a nagy dózisú B1-vitaminbevitel segíti az értelmi fogyatékosokat a jobb koncentrációban és a szellemi képességeik hatékonyabb kihasználásában4, míg egy másik kísérletben a kutatók úgy találták, hogy azon főiskolai hallgatók, akik naponta 50 mg tiamint szedtek két hónapon keresztül, gyorsabb reakcióidőt értek el a kontrollvizsgálatok során, miközben sokkal világosabban tudtak gondolkodni, és jóval energetikusabbak voltak a kiindulási állapothoz képest.5

Érzelmi zavarok

Az agresszív viselkedés és a szenvedélybetegségek, valamint más személyiségzavarok és elmebetegségek gyakran tiaminhiányra vezethetők vissza. Egyes kutatók becslései szerint a pszichiátriai osztályra utalt betegek 30 százaléka szenved B- vitaminhiányban. Kutatások szerint a depresszió egyes típusai jól kezelhetők tiaminterápiával: napi 400 mg dózis segít fenntartani az agyban termelődő neurotranszmitter molekulák egészséges szintjét (például az acetilkolinét).6

Alzheimer-kór

Az Alzheimer-kórban szenvedők körében a B1-vitamin szintje jellemzően alacsonyabb a normális értéknél. Bár az egészséges tiaminszint visszaállítása sajnos nem képes helyreállítani a betegség által okozott károkat, a kutatások szerint egyes Alzheimer-betegek jól reagálnak a nagydózisú kezelésekre.7

Idegi rendellenességek és fájdalom

A tiamin javítja az idegi funkciókat, és csökkenti a fájdalmat a különböző idegrendszeri betegségeknél. Egy német tanulmány8 szerint 12 hetes tiamin és egyéb B-vitaminokat tartalmazó kezelés (egészen pontosan 320 mg allitiamin, illetve nagy dózisú B6- és B12-vitamin) segít a diabéteszes neuropátia tüneteinek enyhítésében.

Sőt, a tiamin a többi B-komplex-vitaminnal együtt segít az övsömör, a migrénes fejfájás, valamint egyes ízületi és izomfájdalmak kezelésében is. A szokatlanul nagy dózisú (1-4 g) tiamin rendkívül erős fájdalomcsillapítóként használható olyan esetekben, amelyek gyógyszeres kezelést igényelnek. Egy kísérletben az ilyen nagy dózisú bevitel a fejfájásos betegek 78 százalékánál volt képes csökkenteni a fájdalmat, míg a résztvevők  csaknem háromnegyedénél az ízületi fájdalmak is javultak.9

Gyenge immunrendszer

A visszatérő láztól és a legyengült immunrendszer miatti egyéb betegségektől szenvedő gyerekek kiválóan reagálnak a B1-vitaminterápiára. Sokuk szervezetében kimutathatóan magas a folsav és a B12-vitamin szintje10, ami újabb bizonyíték arra, hogy a B-komplex-vitaminok problémákat okozhatnak, ha azok természetes egyensúlya a szervezetben felborul.

A B1-vitamin természetes forrásai

A spárga kiváló forrás, de gazdagak B1-vitaminban a következő tápanyagok is: hüvelyesek, gomba, máj, mogyoró, borsó, sertéshús, barna rizs, tojássárgája, hal, baromfihús, rizskorpa, búzacsíra és teljes kiőrlésű gabonák.

Napi szükséglet

A betegség, a stressz, a megerőltető testmozgás és a magas szénhidráttartalmú étrend miatt nagyobb a szervezet szükséglete. Fájdalom vagy egyéb különleges betegségek hiányában minimum napi 1-1,5 mg tiamin fedezi a legtöbb felnőtt mindennapi igényeit (sportolóknál ez az érték jóval magasabb, akár 50 mg is lehet). Ne feledjük azonban, hogy ennek a mennyiségnek egyensúlyban kell lennie a többi B-komplex-vitamin mennyiségével.

A B1-vitamin étrend-kiegészítőkben leggyakrabban előforduló formája, a tiamin-hidroklorid kiváló választás általános egészségmegőrzés szempontjából.

Ha a fentieknek megfelelően célterápia miatt növelni szeretnénk a B1-vitamin szintjét a szervezetünkben, akkor a napi B-komplex adagunkat egészítsük ki 100-200 mg allitiamin vagy pirofoszfát formájában.

 

Forrás:dietless.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...