Az olivaolaj illata is segíthet a fogyásban!


Hirdetés

Meglepő felfedezés: Az olívaolaj a kutatók szerint azzal segíthet a fogyásban, hogy már az illata is eltelít.

A Müncheni Műszaki Egyetem és a Bécsi Egyetem kutatói kísérletükben arra kérték a résztvevőket, hogy három hónapig naponta fogyasszanak el 500 gramm joghurtot. Egy részük olívaolajat kevert hozzá, a többiek repceolajat, zsírt vagy vajat. Az eredmények alapján kiderült, hogy az olívaolajat fogyasztók összességében kevesebb kalóriát vittek be, és egyikük sem hízott meg. A vérvizsgálatok a szerotonin, a telítettség érzetéért felelős hormon magasabb szintjét mutatták ki.

A német és osztrák kutatók szerint ez egy olyan aromás vegyületnek köszönhető, amely semmilyen más zsírban és olajban nem fordul elő. A kutatás eredményeit sikerült megismételni úgy, hogy olívaolaj helyett csak az aromás vegyületet keverték a kísérleti alanyok joghurtjába. Az olívaolajból kivont vegyület növeli a telítettség érzetét, ezáltal közel 200 kalóriával csökkenti a napi kalóriabevitelt.

A kutatókat annyira meglepte, hogy az olívaolaj a repceolajjal azonos zsírsavmennyisége ellenére is ilyen hatékony, hogy egy újabb kísérletet is elvégeztek, ami azt mutatta, hogy még az olívaolaj illata is befolyásolja az étvágyat. A hozzáadott olívaolaj-kivonattal kevert joghurtot fogyasztó résztvevők átlagosan 176 kalóriával kevesebbet fogyasztottak naponta, mint azok, akik e nélkül ették a joghurtot – adta hírül a MediPress.

A kutatók úgy vélik, eredményeik megnyithatják az utat az újfajta egészséges, de laktató fogyókúrás ételek kifejlesztése felé, miután a kísérletek azt bizonyítják, hogy az aroma képes szabályozni a telítettség érzetét.

Az olívaolaj története

Az olívaolaj az olajfa csonthéjas terméséből, az olajbogyóból előállított zöldessárga, jellemző illatú, kellemes, édeskés ízű folyadék. A mediterrán konyha egyik alapvető hozzávalója. Napjainkban Görögországban, Olaszországban és Spanyolországban készítik a legtöbb olívaolajat.

Homérosz az olívaolajat “folyékony aranynak” nevezte. Az ókori Görögországban az atléták rituálisan dörzsölték be vele testüket. Az olívaolaj a Földközi-tenger népeinek több volt, mint puszta élelmiszer: kifogyhatatlan forrása a varázslatoknak és csodáknak, a hatalmas vagyonnak és erőnek.

Amellett, hogy élelmiszerként fogyasztották, az olívaolajat vallási rítusoknál, gyógyszerek alapanyagént, lámpába olajként, szappan készítésére és a bőr ápolására is használták. Az olajág régóta a béke szimbóluma is. A Biblia özönvízről szóló részében egy olajágat tartó galamb jelenti a megmenekülést.

Az olajfa a Földközi-tenger környékén őshonos; a vad olajbogyókat már a neolitikus ember is gyűjtötte, i.e. 8000 körül. A vad olajfa őshazája Anatólia. Nem tisztázott, hol kezdték el termeszteni, Anatóliaban i.e. 6000 körül, vagy a levantei partok mentén egész a Sínai-félszigetig tartó területen i.e. 4000 körül, vagy valahol Mezopotámiaban, a Termékeny félhold területén i.e. 3000 körül.

A széles körben elterjedt nézet szerint elsőként a görög Kréta szigetén termesztették. A legkorábbról fennmaradt olívaolaj amfóra i.e. 3500-ból származik, bár az olajfa termesztését i.e. 4000 körülre teszik. Más nézetek szerint elsőként a kánaániták sajtoltak olajat i.e 4500 körül, a mai Izrael területén.

Hirdetés
Hirdetés betöltése...