Az okostelefon, egyre nagyobb nyomást gyakorol a tinikre, és könnyen depressziót okozhat!


Hirdetés

Mivel a hét minden napján, s naponta huszonnégy órában elérhetőek általuk a tinédzserek, egyre több kutatás igazolja, hogy sokukban szorongást és depressziót váltanak ki.

Éppenséggel a folyamatos jelenlét okozhatja a bajt, közölte Dr. Cleland Cleland Woods a brit pszichológiai társaság minap zárult konferenciáján. Kutatótársával, Holly Scottal 467 tinin vizsgálták a közösségi média hatásait.

Serdülőkorban fokozatosan kitett a személyiség a depressziónak, s ennek kialakulásához jelentősen hozzájárulhat a rossz minőségű alvás. Mind több bizonyíték áll rendelkezésre, hogy a közösségi média állandó jelenléte számítógépen, laptopon, okostelefonon, éjjel és nappal állandó nyomás alatt tartja a fiatal felhasználókat.

Fotó: Reuters/Siegfried ModolaKépünk illusztráció (Fotó: Reuters/Siegfried Modola)

Tesztelték az alvás minőségét, az önbecsülés romlásának, a szorongásnak és a depressziónak a jeleit: a kutatók szerint a megszakítás nélküli figyelem, az azonnali reagálás, hozzászólás kényszerének érzete nyomást gyakorol a tinikre. Azt javasolták, érdemes megfigyelni, mennyit használják a gyerekek a közösségi oldalakat, s rá kell őket bírni, hogy időben kapcsolják ki készülékeiket.

forrás: BZI/hirado.hu

Hirdetés
Hirdetés betöltése...