Az időskori elbutulás ellen! A pioglitazon akár 42%-al is csökkentheti a demencia kockázatát


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Korábbi vizsgálatok egyértelművé tették, hogy sajnos a cukorbetegség növeli az idő előtti dementálódás kockázatát és eddig semmilyen olyan gyógyszert nem találtak, mely ezt a kockázatot mérsékelhetné. Az időskori elbutulás gyakorisága az utóbbi évtizedben néhány országban enyhén csökkenő tendenciát mutat, melynek oka azonban pontosan nem ismert.

Német kutatók Michael Heneka vezetésével 145.928 2-es típusú, 60 éves, ill. idősebb, (2004-ben még teljesen ép szellemi képességekkel rendelkező) cukorbeteg adatait elemezték 2004-2010 között és hasonlították össze a demencia gyakoriságát a pioglitazonnal történő kezelés arányában a nem cukorbetegekével. (Ami a pioglitazont illeti, az egy inzulin rezisztenciát csökkentő vércukorcsökkentő készítmény, melyet korábban gyakrabban, manapság elsősorban a DPP-4 gátló szerek terjedése miatt ritkábban alkalmaznak. Magyarországon ma három formája áll a betegek rendelkezésére: önmagában, metforminnal egy tablettában és legújabban a DPP-4 gátló linagliptinnel egy tablettában – a referáló megjegyzése). A vizsgálók a cukorbetegeket alábbi csoportokba sorolva vizsgálták: pioglitazon nélkül kezelt betegek, kevesebb, mint 8 hónapon át pioglitazonnal kezeltek és több mint 8 hónapon keresztül pioglitazonnal kezelt betegek.

A hosszabb távon pioglitazonnal kezelt cukorbetegeknél 47%-kal kevesebb volt a demencia, mint a nem cukorbetegek között. A 8 hónapnál rövidebb ideig alkalmazott pioglitazon kezelés ugyanolyan demencia gyakorisággal járt, mint a nem cukorbetegek között. A pioglitazon nélkül kezelt cukorbetegek között a demencia gyakorisága 23%-kal haladta meg a nem cukorbetegekét.

 

Pioglitazon a demencia ellen?

A pioglitazon – vizsgálatok szerint – mint gyulladást csökkentő szer, gátolja az agyban a káros fehérjék lerakódását. Nagy kérdés, hogy a demencia csökkenéséért önmagában a pioglitazon a felelős, ill. hatékonyan lenne-e alkalmazható nem cukorbetegek esetében. Ezt csupán további vizsgálatok dönthetik el. (Megjegyzendő, hogy a pioglitazon alkalmazása hólyagrákra gyanús betegeknél ellenjavallt és adása úgyszintén kerülendő szívelégtelenségben. Önmagában adva néhány kg-os testsúlynövekedéshez vezethet – a referáló megjegyzése).

Forrás: Annals of Neurology

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...