Az egyik “legnyáribb gyógyszer”, a paradicsom


Hirdetés


A paradicsom tele van értékes tápanyagokkal. Sok B1-, B2-, C- és A-vitamint tartalmaz, illetve van benne kálium és folsav is. Antioxidáns hatását a benne lévő likopinnak, béta-karotinnak és luteinnek köszönheti. A paradicsom szép piros színét is a likopin nevű antioxidáns hatású vegyület adja. A szervezetben kialakuló oxidációs folyamatok tehetők felelőssé a daganatos betegségek kialakulása miatt. A likopin védelmet nyújt a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében is. Ez a vegyület szerepet játszik az immunrendszer megerősítésében, részt vesz a szervezet zsíranyagcseréjében és szabályozza a sejtosztódást.

paradicsom

A paradicsomban egy másik antioxidáns, a C-vitamin is segít kivédeni a szabad gyökök káros hatásait. A paradicsomban lévő sok rost segítségével pedig a vastagbél különféle megbetegedéseit kerülhetjük el. A paradicsomfogyasztás kedvezően hat az emésztésre és részt vesz a méregtelenítő folyamtokban, emellett kiváló vértisztító hatásokkal rendelkezik.

Egyes tanulmányok arra világítanak rá, hogy a paradicsom csökkenti a vércukorszintet, így cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. A paradicsom a szervezetben kialakuló gyulladásokat is orvosolhatja, így hatásos lehet például ízületi és reumás megbetegedéseknél. A piros bogyó rosttartalma kedvező hatású székrekedés ellen.

A paradicsomot még depresszió esetén is be lehet vetni, ugyanis csökkenti a homociszteinszintet. Ez azért fontos, mert a homocisztein jelentősen képes a szervezetben lecsökkenteni az endorfinszintet, amelyet boldogsághormonnak is neveznek.

A paradicsomban lévő C-vitamin a bőrünknek is jót tesz, A-vitamin-tartalma pedig a különféle bőrproblémákat orvosolja hathatósan. Tisztítja és lágyítja az arcbőrt és annak pH-értékét is képes visszaállítani a normál szintre. Összehúzó és mélytisztító hatása miatt elsősorban zsíros és aknés bőr ápolására alkalmas. A paradicsomból készült turmixot arcmaszkként lehet használni. A pattanásos arcbőrt a sóska, illetve a paradicsomturmix rendszeres használata nagyon szépen képes letisztítani. Három héten keresztül minden nap tegyen az arcára pakolást, egyik nap sóskát, a másik nap paradicsomot.

Arclemosót is készíthet paradicsomból, amely nem csupán a pattanásokat, hanem a hegeket is képes eltávolítani. Mártogasson egy vattakorongot egy frissen préselt paradicsom levébe, majd határozott mozdulatokkal, de gyengéden törölgesse át vele az arcát. Amennyiben a lemosás után túlságosan kiszáradna az arcbőre, kenje be kókuszolajjal vagy szőlőmagolajjal. Az eredmény körülbelül egy hónap múlva szemmel látható lesz.

forrás

Hirdetés


Hirdetés betöltése...