Átléptünk a pubertásba


Hirdetés

Egy nemzetközi kutatócsoport 30 új gént írt le, melyek a nők serdülésének szabályozásában töltenek be fontos szerepet. Az új gének befolyásolják a testtömeget, a hormonokat, és az anyagcsere folyamatait. A 32 gént célzó tanulmány – melyből kettőről már korábban ismert volt, hogy a pubertás időzítésének szabályozásában van szerepe – 87 ezer ausztrál, európai és amerikai nőre terjedt ki.

 

Az újonnan azonosított között van négy, melyet korábban a testtömeg-indexszel hoztak kapcsolatba, három, mely az anyagcserét szabályozza, és három, mely a hormonális rendszert befolyásolja.

Dr. Joanne Murabito (Bostoni Egyetem, Orvosi Kar) és munkatársai megállapították, hogy az első menstruáció egy bonyolult szabályozási folyamat eredménye. A Nature Genetics oldalain megjelent tanulmány hangsúlyozza, hogy a gének rendellenes működése akár a testsúlyszabályozás zavarában, akár korai pubertásban is megnyilvánulhat. A kutatók hozzáteszik, hogy a kérdéses faktorokat nemcsak a gének szabályozzák, hanem életmódbeli tényezők is befolyásolhatják.

Forrás: Medipress

Hirdetés
Hirdetés betöltése...