Almás-mákos paleo süti


Hirdetés

fotó 2

Hozzávalók a tésztához – egy 26 centi átmérőjű tortához (12 szeletes):

12 tojás – vagyis, ebből 5-nek csak a fehérjéje, a sárgák kellenek a krémbe

5 dkg nyírfacukor

20 dkg darált mák

1 kk szódabikarbóna

 

Az almás réteghez:

1 kg finom alma

1 tk őrölt fahéj

4-5 dkg nyírfacukor

 

A krémhez:

a tésztából elvett 5 tojássárga

1 doboz (2 dl) Cocomas kókuszkrém

3-4 dkg nyírfacukor

 

A csokimázhoz:

5 dkg nyírfacukor

5 dkg víz (nem vicc)

5 dkg kókuszzsír

5 dkg kakaópor

fotó 5

1. Készítsük el a kétféle tölteléket azért, hogy mire a tésztalapokat megsütjük, kihűljenek. Hámozzuk meg, reszeljük le az almákat, majd pároljuk meg a nyírfacukorral és a fahéjjal.

2. Az öt tojássárgát keverjük el a kókuszkrémmel és a nyírfacukorral egy kis nyeles lábasban, és folyamatos keverés mellett addig hevítsük, amíg be nem sűrűsödik. Ne forraljuk, mert a tojássárga összeugrik, és a krém “ikrás” lesz.

3. Jöhet a tészta: válasszuk szét a tojásokat, a fehérjéket gyűjtsük egy nagy edénybe, a sárgák mehetnek egy bögrébe akár (ugye az öt kivételével, amiből a krémet készítettük). Verjük nagyon habosra  a fehérjéket a nyírfacukorral, majd adjuk hozzá a sárgákat, a mákot és a szódabikarbónát. Készítsünk elő egy jó nagy palacsintasütőt (ha van kettő, az még jobb). Mert a tésztából palacsintákat kell sütni, összesen ötöt. Kapcsos tortaformában, egyben is süthetjük a tésztát, de azt nem lehet öt lapba elvágni, az tuti. Hát ezért készítem én inkább így.

4. A süfotó 1tőt előmelegítjük forróra, 230 fokosra. A palacsintasütő nyelét betekerjük több réteg alufóliával.

A serpenyőbe tortagyűrűt teszünk, 26 centisre állítva. Belesimítjuk a massza ötödét (szemre), a teljes tartaléknál kicsit állítjuk csak feljebb a hőt, és 2 percig sütjük. Mutatom.

 

fotó 2(1)

 

 

A két perc elteltével levesszük a tortagyűrűt. Késsel óvatosan megemeljük a tészta szélét, és ha úgy látjuk, hogy már pirul, betesszük a sütőbe a palacsintasütőt.

 

 

fotó 3(1)

Így. Két-három percig sütjük, amíg épp csak pirulni nem kezd. Ha pedig megnyomjuk a tésztát az ujjunkkal, érezzük, hogy már nem nyers. Mondjuk, ehhez némi tapasztalat kell. Szokták kérdezni, hogy nem lehet-e simán úgy sütni a tésztát, mint a palacsintát, hát, meg lehet próbálni, nekem szakad, amikor fordítani próbálom. Ha mondjuk van két ilyen nagy palacsintasütőnk, akkor talán át tudjuk fordítani az egyikből a másikba, és akkor kimaradhat a sütő.

fotó 4(1)

Ha kész, rátesszük a rácsot a palacsintasütőre, és arra fordítjuk a tésztalapot. Hűlni hagyjuk.

Na most ez a mutatvány jön még négyszer.

fotó 1(1)

 

 

5. Hamar hűlnek a lapok, így aztán, amikor már a harmadik sül, általában el lehet kezdeni a töltést: az első lapot a tálalásra kiszemelt tálcára tesszük, és megkenjük az almatöltelék felével.

fotó 2(2)

Rátesszük a következő lapot, és megkenjük a krém felével.

Újabb lap, arra az almatöltelék másik fele, újabb lap, arra a krém másik fele jön.

6. Aztán rátesszük az utolsó lapot, és elkészítjük a csokimázat:

A nyírfacukrot kimérjük egy kisebb edénybe, hozzámérjük pontosan a vizet. Mikróba tesszük fél percre, felforrósítjuk, majd kevergetjük, hogy a nyírfacukor teljesen feloldódjon. Hozzáadjuk a kókuszolajat és a kakaóport, majd gépi habverővel egy percig verjük. Sűrű és fényes mázzá kell összeállnia, nekem mindig ilyen, amióta pontosan betartom ezeket a mennyiségeket.

Bevonjuk a torta tetejét a mázzal, és kész.

Nem mondom, hogy ez a legegyszerűbb sütim. De hogy az egyik legfinomabb (a paleók között), az tuti!

fotó 4

 

 

Forrás:http://maimoni.cafeblog.hu/kategoria/etelek/paleo_receptek/paleo_suti/

Hirdetés
Hirdetés betöltése...