Allergiás vagy a tojásra? Ezzel helyettesítheted!


Hirdetés

A tojásallergia főként gyermekkorban alakul ki, de előfordulhat olyan eset is, amikor felnőttkorban jelentkezik. Kezelésének egyetlen módja a tojásmentes diéta, ami nem azt jelenti, hogy nem ehetsz finom ételeket. Van, amivel a tojás remekül helyettesíthető!

Ha a szervezet a tojásban található valamelyik fehérjét allergénként ismeri fel, és az immunrendszert védekezésre készteti, tojásallergia valószínűsíthető. Tojásérzékenység esetén sem a tojásfehérje, sem a tojássárgája, továbbá más szárnyasok tojása sem fogyasztható az erős keresztreakció miatt. A tojásallergia kinőhető, kezelése a teljes tojásmentes étrend.

Kerülni kell a szárnyasok tollával történő érintkezést is.

Nem csak a tojás fogyasztását, de még a szárnyasok tollával történő érintkezést is kerülni kell. Előfordulhat keresztreakció a csirkehúsra is, azonban a csirkehús immunválaszt kiváltó hatása alacsony, ezért a fogyasztása csak erősen pozitív reakció esetében, az orvos utasítása alapján kerülendő

Minden ételt, a tésztákat, édességeket is ezeknek az alapanyagnak a kihagyásával kell elkészíteni. A készen vásárolt termékek összetevőt is gondosan át kell tanulmányozni, hogy nem tartalmaznak-e akár csak nyomokban is tojást, tojásport. Jó tudni, hogy főzés és sütés alkalmával sem csökken a tojás allergizáló hatása. A tojásmentes diéta kivitelezéséhez Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa ad hasznos tanácsokat.

Mit csinál ez a tojás? Jobb lesz kidobni!

Jó még ez a tojás? Vajon mikor vettem? Ismerős kérdések, ugye? Az alábbi egyszerű tippel ellenőrizheted a tojás frissességét, és rengeteg bosszúságtól megkímélheted magad.

Jó lenne tudni, hogy elég friss-e még a hűtőben lévő tojás? Meg lehet-e még enni? A Zanussi szakemberei szerint egyáltalán nem nehéz ezt a problémát megmondani!

Nincs más teendőd, mint fogni egy pohár vizet, és beletenni a tojást. Ennyi. Ha teljesen lesüllyed, és az oldalára fordul, akkor még friss. Ha lesüllyed, de állva marad, akkor még bátran megeheted,. De ha a pohár tetején marad, akkor dobd ki inkább!

De miért is? A tojás általában 3–5 hétig tartható el a hűtőben. A héja tele van apró lyukakkal, amin a levegő bejut, így minél régebbi a tojás, annál több levegő jutott a héj belsejébe, és ezért lebegni fog. Egyszerű.

A bacilusok könnyen elszaporodhatnak az élelmiszerekben, ha nem megfelelően tároljuk őket. A tojással és a húsfélékkel különösen vigyázni kell. Az iskolaszezon kezdetén az amerikai mezőgazdasági minisztérium élelmiszer-biztonsági hivatala (FSIS) külön felhívta e veszélyre a figyelmet, és arra is, hogy a szülők a gyermekekkel is értessék meg, mennyire fontos a tisztaság és a tárolás az egészség megőrzése érdekében. Az FSIS azt javasolja, hogy a gyermek élelmiszeres dobozába tegyünk jégakkut, hiszen a normál hőmérsékleten a káros baktériumok gyorsan szaporodnak. Különösen igaz ez, ha húsfélét, tojást vagy joghurtot csomagolunk. 

Tippek, hogyan kerüljük el a tojás fogyasztását:
● a durumlisztből készült tészták tojásmentesek,
● linzertésztát tojás nélkül is készíthetünk, ugyanolyan finom lesz,
● tojás nélküli tésztát kevés kukoricaliszttel készítsünk, hogy szép sárgás színe legyen,
● panírozáshoz tojás helyett használjunk tejet.

Tyúktojást nem helyettesíthetünk más szárnyasok tojásával, mert hasonló fehérjeszerkezetük miatt szintén allergiát okozhatnak.

A tojást helyettesíthetjük:
● tojáshelyettesítő porral (Loprofin – nem tartalmaz glutént, tehéntej-fehérjét, tejcukrot, gyümölcscukrot és szóját; Femini),
● kukorica-és burgonyakeményítővel,
● gyümölcsökkel –  jó tojáshelyettesítők kevert süteményekben, használható banán- vagy almapüré (1 tojást kb. 8 deka banán- vagy almapürével lehet pótolni),
● lenmaggal: a magok vízbe áztatása, esetleg megfőzése után az összeturmixolt keverék zselés állományú és dióra emlékeztető ízű lesz, jól alkalmazható egyes sütemények készítéséhez (1 tojást körülbelül 1 evőkanál lenmag és 3 evőkanál víz keverékéből készült massza helyettesíthet).

Ha tojás szerepel egy receptben, az összetevők összetapasztása, például vagdaltak készítése során a tojás helyett – sűrítő és zselésítő hatásuk miatt – jól alkalmazható még a héjában főtt és melegen áttört, majd kihűtött burgonya vagy a paradicsompüré is. Érdemes a vagdalt pogácsát muffinformában megsütni, így jobban megőrzi az alakját.

forrás

Hirdetés
Hirdetés betöltése...