Akarnál 10 évvel tovább élni?


Hirdetés


Megtalálták a hosszú élet titkát? Dan Buettner A kék zónák című könyvében azt állítja, igen. Nem is olyan bonyolult, és ha az életed nem is hosszabbodik meg (igazából ezt sosem fogjuk megtudni), legalább jól érzed magad. Kövesd a tanácsokat!

Megvan a fiatalság forrása! Dan Buettner legalábbis azt mondja: néhány egyszerű fogással 8-10 évvel meghosszabbíthatod az életed. Persze felmerül a kérdés: mihez képest, de álljunk pozitívan a dologhoz, hiszen a megfigyeléseket demográfusok és orvosok készítették Olaszországban, Japánban, Kaliforniában és Costa Ricán, ahol a lakosság nevetve, az életet szeretve él.

homokora

A titkok szerintük:

Nevess hangosan! A nevetés nemcsak az aggodalmat és a stresszt csökkenti, hanem kitágítja, ellazítja az ereket és csökkenti a szívinfarktus kockázatát.

Kapcsolj ki! Például a maratoni futók és a nehéz fizikai munkát végzők általában tovább élnek, mert képesek arra, hogy az agyukat teljesen kikapcsolják. Néha neked is kell egy kis idő, amikor nem gondolkodsz semmin. Válaszd a testmozgást, ami a testedet-lelkedet felfrissíti!

Egyél okosan! Hara Hachi Bu, azaz csak 80%-ig edd tele magad! A gyomrodnak 20 percre van szüksége, amíg az agynak továbbítja az információt, hogy nem vagy éhes. Ha lassan eszel vagy abbahagyod, mielőtt tele lennél, előbb-utóbb úgyis úgy fogod érezni, hogy elég volt. Egy másik tipp: használj kisebb tányérokat, ebben az esetben is „átvághatod” az agyad. És felejtsd el a tv-nézés, a zenehallgatás vagy a számítógépezés közbeni evést, amikor eszel, csak a táplálkozásra figyelj, így elkerülheted a túlevést, amit az egyéb elfoglaltságok miatt észre sem veszel, csak amikor már késő.

Egyél diót! A kaliforniai Hetednapi Adventista közösségben végzett kutatások kimutatták, hogy akik heti öt alkalommal ettek diót, két évvel tovább éltek, mint akik nem ettek. A dió a felére csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Ha nem akarod magában enni, tedd a salátádba vagy vágd apró darabokra és szórd a csirkédre!
Embert barátjáról! Gondosan válaszd ki a barátaidat! A világ legtovább élő emberei mind széles társadalmi hálóban élnek, a barátságokat gondosan ápolják. A 102 éves Kamada Nakazato elmondta: nem telik el úgy nap, hogy a négy legközelebbi barátjával, akiket gyermekkora óta ismer, ne pletykálna egy jót. Ha erőfeszítéseket teszel, hogy ápold a kapcsolataidat, az életed is jobbá és hosszabbá válik.

Tudd a célt! Costa Ricán úgy hívják: plan de vida, Japánban: Ikigai, azaz mindig tudd, hogy mi a célod az életben, hogy miért kelsz fel mindennap. Hosszú időt vesz igénybe, amíg rájössz az értékekre, de meg kell találnod a célt, amiért érdemes élned!

forrás: twice.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...