Ajak- és szájüregi rák tünetei, diagnózis, megelőzés!


Hirdetés


Daganatos megbetegedésnek nevezzük azokat az eseteket, ahol a szervezet egyes területein sejtburjánzás alakul ki, mely a környező szövetek károsodását idézi elő. Magyarországon a nyolcadik leggyakoribb daganatos elváltozásnak a szájüregi rák tekinthető, mely négyszer akkora eséllyel érinti a férfiakat, mint a nőket.

A dohányzás hatszorosára növeli a szájüregi rák előfordulásának esélyét.

A dohányzás hatszorosára növeli a szájüregi rák előfordulásának esélyét.

Sajnos hazánk az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint első helyen áll a szájüregi daganatos megbetegedések előfordulási gyakoriságában.

Tünetek

Daganatos területek kialakulhatnak az ajkakon, a nyelven, az arcon, a szájfenéken, a szájpadláson, az arcüregben és a torokban – ezeket együttesen nevezzük szájüregi ráknak.

A szájüregi rák leggyakoribb ismertetőjelei:

– duzzanat, kitüremkedés, var az ajkak, az íny vagy a szájüreg területén,

– fehér, piros foltok a szájban,

– ismeretlen eredetű vérzések a szájban,

– az arc, a száj vagy a nyak ismeretlen eredetű zsibbadása, fájdalma, érzékenysége,

– folyamatosan kiújuló sebek az arcon, nyakon és szájban, melyek könnyedén véreznek és hetek alatt sem gyógyulnak meg,

– szorító érzet vagy fájdalom a torokban,

– nehézségek rágás, beszéd, evés közben,

– állkapocs vagy nyelv fájdalmas mozgatása,

– rekedtség, torokfájás, a hangszín megváltozása,

– fülfájdalom,

– drasztikus testsúlycsökkenés.

A torokfájás, a nyelési, evési nehézségek is jelezhetnek problémát.

A torokfájás, a nyelési, evési nehézségek is jelezhetnek problémát.

Kiváltó okok, előfordulási gyakoriság

Míg a nemzetközi adatok kétszer akkora megbetegedési esélyt jósolnak a férfiaknak, mint a nőknek, addig a magyarországi felmérések szerint négyszer több férfi, mint nő betegszik meg szájüregi daganatok miatt. Bár jellemzően az idősebb korosztályt (50 év felett) jellemzi a betegség, a Semmelweis Egyetem jelentései szerint ma már jóval több fiatalt érinthet az elváltozás, mégpedig az egyre sűrűbben előforduló HPV vírus jelenléte miatt.

Vannak további rizikófaktorok, melyek megnövelik a betegség kialakulásának esélyét:

Dohányzás. Sajnos nem csak a cigarettázás, de a szivarozás és a pipázás is ide tartozik – a dohányosok hatszor nagyobb eséllyel betegednek meg, mint a káros szenvedély nélkül élők. A dohányrágás pedig akár ötvenszeresére növeli a daganatos elváltozás kialakulását az arc, az íny és az ajkak vonalánál.

Túlzott alkoholfogyasztás. A szenvedélybetegek szintén nagyobb eséllyel válnak szájüregi rákos beteggé.

Családi öröklődés.

Diagnózis

Minden egyes alkalommal, amikor ellátogatunk a fogorvosunkhoz, ő rutinszerűen ellenőrzi, hogy nincs-e valami látható rendellenesség a szájüregünkben. Ha valamilyen gyanús tünetre lesz figyelmes, további vizsgálatokat (pl. szövettani ellenőrzés) javasolhat. Érdemes a helyi érzéstelenítő mellett elvégezhető teszteken minden esetben részt venni, hiszen az idejében észlelt szájüregi daganatos megbetegedések 90 százalékban gyógyíthatók.

Kezelés

Más daganatos betegségekhez hasonlóan sugárkezeléssel, kemoterápiával vagy az érintett terület sebészi eltávolításával kezelhető a szájüregi rák.

Nyáron az ajkak megfelelő sugárzás elleni védelme elengedhetetlen.

Nyáron az ajkak megfelelő napsugárzás elleni védelme elengedhetetlen.

Hogyan előzzük meg a szájüregi rák kialakulását?

– Kerüljük a dohányzást és a rendszeres alkoholfogyasztást.

– Táplálkozzunk változatosan, kiegyensúlyozottan.

– Kerüljük a túlzott napozást – ha mégis napfürdőznénk, használjunk fényvédőszereket és ajakvédőt.

– Rendszeres időközönként végezzünk önvizsgálatot: ilyenkor tükör előtt igyekezzünk szemügyre venni az arc belső oldalát, az ínyt, a szájpadlás és a szájfenék területét, a nyelv felszínét. Általában kitüremkedések, duzzanatok, sebek jelzik a problémát. Az állkapocs alatt húzódó nyirokcsomók duzzanata, fájdalma is utalhat valamilyen gyulladásra, elváltozásra.

– Az Amerikai Rákegyesület ajánlása szerint 20 éves kor felett háromévente, 40 éves kor felett évente ajánlott rákszűrő vizsgálatra jelentkezni a fogszakorvosunknál. Bár a legtöbb fogász hivatalból ellenőrzi ezeket a területeket, időnként rákérdezhetünk mi magunk is, hogy nem észlel-e valamilyen elváltozást, problémát.

Hirdetés


Hirdetés betöltése...