A zserbó titka, amit sok háziasszony nem ismer! Így lesz tökéletes az ünnepekkor!







Hirdetés betöltése…

A zserbó az egyik legközkedveltebb süteményünk, amit az ünnepek alkalmával nagyon sokan el is készítenek.

Vannak, akik szeretnek az ízekkel és a különféle receptekkel próbálkozni, de akadnak olyanok is, akik egy régi, jól bevált receptet követnek évről-évre. A zserbó igazi titka azonban minden receptről hiányzik, ezért sok háziasszony nem is ismeri, de mi most eláruljuk!

Története

Az egyik legnépszerűbb süteményünk, hagyományosan cukrozott dió és savanykás baracklekvár kerül az omlós tésztarétegek közé, tetejét pedig fényes csokimáz fedi. Nincs igazi szezonja, a cukrászdákban szinte mindig kapható, de otthon elsősorban húsvétkor és karácsonykor készítjük.

Az eredeti receptet névadója, a svájci származású Gerbaud Emil cukrász álmodta meg, aki bejárva Angliát, Franciaországot, Németországot, Franciaországot, végül Kugler Henrik hívására 1884-ben Budapesten telepedett le, hogy az előkelő belvárosi cukrászda vezetését átvegye. Az akkori Gizella téren (ma Vörösmarty tér) működő cukrászda az „elegáns világ találkozóhelyének” számított, így Kugler ennek megfelelően egy világlátott, újításokra nyitott, vérbeli cukrászembert keresett – és talált meg Gerbaud Emil személyében.

zserbo-titka

Íme a titok!

A tapasztalat azt mutatja, hogy a tökéletes zserbó nem vajjal, hanem zsírral készül, amitől sokkal lágyabb, omlósabb és puhább lesz a tésztája. Ez lehet nosztalgia – mivel nagymamáink is így csinálták – vagy egyszerűen csak így jobbak a sütemények.

A rétes, a kelt tészták, sőt, egyes omlós tészták is kívánják a zsírt, ha még nem próbálták, először csak a vajmennyiség felét cseréljék zsírra. Az eredmény omlós, gyorsan puhuló tészta lesz, a kelt tészták pedig puhábbak maradnak.

A zserbót eredetileg élesztős omlós tésztából készítik, a szakácskönyvek és az internet is ezekkel a receptekkel van elárasztva. Ez a verzió is jó, az a fontos, hogy a tésztát nagyon vékonyra nyújtsuk, és ne kezdjük keleszteni betöltés előtt, különben levegős, pufi, nem zserbós, inkább kalácsos süteményünk lesz.

Íme az omlós (közkedveltebb) zserbó receptje!

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg zsír (vagy vaj)
  • 10 dkg porcukor
  • 2 tojás
  • 40 dkg baracklekvár
  • 15 dkg darált dió
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 ek vaj

Elkészítés:

A lisztet elmorzsolom a zsírral, hozzáadom a porcukrot, majd a két tojással gyorsan összedolgozom. Három részre osztom, 20 percig hagyom pihenni.

A tészta egyik harmadát vékonyra nyújtom, a tepsi aljára fektetem. Megkenem a lekvár felével, és megszórom a porcukorral elkevert dió felével. Újabb réteg vékony tészta következik, a maradék lekvár, majd a diós szórás. Végül befedem az utolsó tésztalappal, hústűvel átszurkálom a tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütöm.

Kihűlés után a vajjal felolvasztott csokoládéval bevonom a tetejét. Csak akkor szeletelem, amikor a csokoládé megszilárdult. Másnap, sőt harmadnap a legfinomabb

forrás: tudasafaja.com

Zavarnak reggelente a "szem alatti táskák"? Így tüntesd el 15 perc alatt!
Villámkalács (nem kell dagasztani) – A kisfiam kedvence lett!



Hirdetés
Hirdetés betöltése...
Hirdetés

Válaszd ki a kedvenc sütid – s megmondjuk,... A süteményt közül melyiket ennéd meg a legszívesebben? Válaszd ki, majd olvasd el, hogy az mire utal. 1. krémes 2. fagyi 3. citromos pite 4. epertorta 5. csokitorta Jöhetnek a jellemzések: KRÉMES Egy kis bohóckodásra mindig kapható vagy, hiszen remek a humorod. ...
Szilvakrémes paleo süti   Hozzávalók (29 centis piteformához – kisebbhez arányosan kevesebb hozzávaló kell): 25 dkg darált mandula 8 dkg kókuszolaj 1,5 kg szilva nyírfacukor ízlés szerint, illetve a szilva édességétől függően 2 dkg zselatin A csokimázhoz: 5 dkg nyírfacukor 5 dkg víz (ige...
Szedres paleo Hozzávalók a tésztához: 7 tojás 4 ek nyírfacukor 5 ek amarántliszt 3 ek kókuszreszelék 1 kk szódabikarbóna 1,5 ek kakaópor A krémhez: 4 dl (2 kis doboz) Cocomas kókuszkrém 1 cs zselatin fix 3 ek nyírfacukor 50 dkg szeder 4-5 ek nyírfacukor 2 tk almapektin* 1. Mel...
Meggyes-mákos paleo süti Egy újabb cukor-, liszt- és tejtermék-mentes süti, amit természetesen nemcsak a paleo étrend hívei fogyaszthatnak; mindenkinek ajánlom, aki diétázik. Meg annak is, aki nem. Finom. Hozzávalók: 10 közepes méretű tojás 8 dkg nyírfacukor 4 közepes, finom édes alma 20 ...
Meggyes-cserkós rácsos ( egyszerű elkészíten... Egy egész napja nem szóltam senkihez, a pizzafutáron és Peggy*-n kívül rohadt jó volt amúgy. Ide most akartam valami mélyenszántó értekezést írni arról, hogy ez alatt az egy nap alatt megaláltam a megoldást a világ problémáira, de legfőképp az enyémekre, mert ugye az empáti...
Málnás-kókuszos paleo süti Nos igen, amikor ennek a sütinek a fotóját felraktam a facebookra, szinte hallottam a sóhajokat a a felkiáltójelekkel tűzdelt megjegyzések mögött, amelyekben receptet követeltek a hozzászólók, ha már magából a süteményből nem részesülhettek. Jól néz ki, igaz? Ráadásu...
Málnahabos paleo süti Fotó: Tofi Hozzávalók: 3 tojás 3 csapott ek nyírfacukor 15 dkg darált mandula 1 tk foszfátmentes sütőpor* 1 ek kakaópor 2 doboz Cocomas* kókuszkrém (4 dl) 1 cs. Zselatin fix, ha nem kóser, akkor 2 dkg zselatin forró vízben feloldva kb. 15 dkg málna (egy dobozzal vettem az Al...
Körtés paleo süti A paleo sütik nem tartalmaznak tejterméket, lisztet, cukrot, alacsony a glikémiás indexük, ami azt jelenti, hogy lassan felszívódó szénhidrátok vannak bennük, ezért egyet-egyet még egy súlycsökkentő célú étrendbe is nyugodtan be lehet iktatni. Hozzávalók az alaphoz: 5 toj...

Facebook hozzászólás