A WHO szerint, a túlzott bacon fogyasztás is rákkeltő hatású!


Hirdetés


ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

A feldolgozott hústermékek fogyasztása rákkeltő, és “valószínűleg” a vörös húsé is – derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutató ügynökségének hétfőn nyilvánosságra hozott tanulmányából. 

Az eredmények igazolják a jelenleg érvényben lévő közegészségügyi ajánlásokat, amelyek a húsfogyasztás korlátozására intenek – mondta Christopher Wild, a kutatást végző párizsi székhelyű Nemzetközi Rákkutató Központ (IARC) igazgatója.

Az ügynökség a vörös húsok közé sorolja a sertést, a marhát, a borjút, a bárányt, a birkát, a lovat és a kecskét. A tanulmány szerint 50 gramm feldolgozott hústermék fogyasztása (ami például kevesebb, mint két szelet bacon szalonna) 18 százalékkal növelte a vastag- és végbélrák kialakulásának esélyét – írja a BBC.

enhanced-buzz-24248-1377884781-2

Eközben a vöröshúsokról azt írták, azok “valószínűleg rákkeltőek”, ám erre csak korlátozottan állnak rendelkezésre bizonyítékok. A WHO emellett persze kihangsúlyozta azt is, hogy a húsfogyasztás egészséges is. Emiatt inkább csak mérsékelni kellene a vöröshúsok és a feldolgozott hústermékek fogyasztását, mintsem teljesen felhagyni velük. Egy alkalomadtán elfogyasztott baconös szendvics kevés kárt okoz.

A feldolgozott hús alatt az olyat értjük, amelyet a hosszabb eltarthatóság vagy az íz megváltoztatása érdekében módosítottak: füstöléssel, pácolással, só vagy tartósítószerek hozzáadásával. Ezek azok a hozzáadott szerek, amik növelhetik a rák kialakulásának kockázatát. A magas hőfokon való főzés, mint a grillezés, is képes rákkeltő anyagokat létrehozni.

A feldolgozott hústermékek most már ugyanabban a kategóriában szerepelnek a WHO-nál, mint a radioaktív plutónium, vagy éppen az alkohol, amelyek határozottan rákot okozhatnak. Ez persze nem azt jelenti, hogy ugyanolyan veszélyesek: egy baconös szendvics nem olyan káros, mint a dohányzás.

Dr. Kurt Straif, a WHO munkatársa szerint egy egyén számára a gyomorrák kialakulásának kockázata a feldolgozott hústermék-fogyasztása miatt alacsony, de ez a kockázat a fogyasztás emelkedésével nő. Becslések szerint évente 34 ezer rák okozta halálozás köthető feldolgozott hústermékekben dús étrendhez. Ezzel szemben dohányzás miatt egymillióan, míg alkoholfogyasztás miatt 600 ezren halnak meg évente.

A vöröshúsok fontos tápanyagforrást és a vas, a cink és a b12 vitamin fő forrását jelentik, azonban a WHO szerint korlátozott bizonyítékaik arra mutatnak rá, hogy napi 100 gramm vöröshús-fogyasztás 17 százalékkal emeli a rák kialakulásának esélyét.

forrás

ÉLŐ KORONAVÍRUS TÉRKÉP, ÉS STATISZTIKA MAGYARORSZÁGRÓL, ÉS A VILÁGRÓL! FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ ADATOK >>>>>

Hirdetés


Hirdetés betöltése...