A tojás segít fenntartani az éberséget


Hirdetés


Amikor ránk tör a délutáni fáradtság, rögtön valamilyen finom csokoládés édesség után nyúlunk, ami úgy tűnhet, hogy segít. Inkább együnk egy tojást! A Cambridge-i Egyetem kutatói kimutatták, hogy a tojásban, különösen a fehérjében lévő proteinek segítenek fenntartani az éberséget.

Minél több fehérjét fogyasztunk, annál több kalóriát égetünk el.
A kutatók szerint az eredmények azt sugallják, hogy ha választani lehet a lekváros pirítós és a tojásos pirítós között, inkább az utóbbit érdemes választani. Bár mindkettő ugyanannyi kalóriát tartalmaz, ha több fehérjét fogyasztunk, az azt jelzi a szervezetünknek, hogy több kalóriát kell elégetnie az elfogyasztott mennyiségből.

A koleszterinszintet sem befolyásolja jelentősen
A Neuron c. szaklapban megjelent tanulmány szerint a brit tojásreklám testület “Kezdd tojással a reggelt!” szlogennel az 1960-as években folytatott reklámkampánya nem is járt olyan messze az igazságtól.

Korábbi kutatások azt mutatták ki, hogy a közhiedelemmel ellentétben valóban egészséges tojással kezdeni a napot. A Brit Táplálkozási Alapítvány kutatói szerint a tojásban található koleszterin minimálisan befolyásolja a szívbetegség kockázatának növekedését. A koleszterinszint növekedését valójában nem a tojásban lévő koleszterin, hanem a telített zsírok okozzák. A koleszterinszintet és a vérzsírok szintjét ezen kívül a dohányzás, a túlsúly és a testmozgás hiánya befolyásolja leginkább.

Az étkezési tojásokat és azok csomagolását – uniós és hazai jogszabályok alapján – kötelező jelölni. A tojásokat “A “és “B” minőségi osztályokba sorolják, a kereskedelemben azonban csak “A” minőségű termékekkel találkozhatnak a fogyasztók. Az “A” minőségű tojások héján fel kell tüntetni a termelői kódot, valamint a nyilvántartási számot. A nyilvántartási szám hét részből áll, segítségével többek között azt is megtudhatjuk, hogy mely telep, mely istállójából származik a termék, s ott miként a tartják a tyúkokat.

Hirdetés


Hirdetés betöltése...