A természetes fehérje legjobb forrásai + Quinoa tabbouleh – gluténmentes saláta recept


Hirdetés

A fehérje az a tápanyag, amiből rengeteget kellene fogyasztanunk a zsír és a szénhidrátok csökkentése mellett. A fehérje alapú diéta általában egészséges, tartós és szép eredményeket hozhat. Természetesen sokan a fehérje szó hallatán rögtön a por állagú táplálék kiegészítőkre gondolnak, pedig a megfelelő élelmiszerekből fedezni tudjuk mint a normál étrend, mind pedig a diéta alatt kialakuló szükségletünket.

Most elmondjuk melyik élelmiszerek tartalmazzák a legtöbb jó minőségű természetes fehérjét!

Képernyőfotó 2015-08-17 - 14.11.12

Tojás
Darabonként kb. 6 gramm fehérjét tartalmaz egy tyúktojás, ráadásul gyorsan és könnyedén hasznosítható formában. Ráadásul a tojás B12- és D-vitaminban is gazdag, plusz segít egész nap fittnek maradni.

Cottage cheese (nagy szemcsés túró) és túró
A túró rendkívül sok értékes fehérjét tartalmaz, ráadásul a megfelelő mennyiségű kálciummal is ellátja a szervezetünket, ha minden nap megeszünk egy kisebb tányérral belőle.

Csirke
A szárnyasok közül a csirke húsa tartalmazza a legtöbb fehérjét. Minden nap 1-2 csirkemellet elfogyasztva garantáltan jó irányba mozdíthatjuk a diétánkat: ellát a megfelelő tápanyagokkal, teltség érzetet okozhat, ráadásul rendkívül alacsony a kalóriatartalma is.

Halak
A halak nem csak Omega-3 zsírsavakban gazdag finomságok, hanem igazi vitaminbombák is. A legtöbb dietetikus ajánlása szerint érdemes minden nap halat enni az egészségünk és jó alakunk érdekében.

Quinoa
A quinoa az egyik legjobb gabona, ugyanis könnyen emészthető, lassan felszívódó szénhidrátot, rostokat, illetve fehérjét is tartalmaz. Kell ennél több?

Quinoa recept

quinoa gluténmentes salátareceptA tabbouleh nevű közel-keleti saláta eredetileg bulgurból, azaz búzatöretből készül, de ez bármilyen semlegesebb, lágyabb ízű gabonával, így akár quinoával is helyettesíthető.

Hozzávalók:

  • 5 dkg quinoa
  • só és frissen őrölt bors
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 kígyóuborka, hámozva, kimagozva és kockákra vágva
  • 2 nagy szem paradicsom, hámozva, kimagozva és kockákra vágva
  • 3 nagy csokor petrezselyemzöld, felaprítva
  • 1 nagy csokor friss mentalevél, felaprítva
  • 6 szál újhagyma, vékonyan felszeletelve
  • a tálaláshoz friss rómaisaláta-levelek

Elkészítés:
A quinoát hideg víz alatt többször átöblítjük.
Egy nagy csipet sóval és 3 dl vízzel felforraljuk, majd lefedjük, és kb. 12 perc alatt pergősre főzzük.
Utána 5 percig még lefedve állni hagyjuk, aztán villával átlazítjuk, sózzuk, borsozzuk.

Az öntethez
Elkészítjük egy kis tálkában a citromléhez csorgatjuk az olajat, sózzuk, borsozzuk, majd az öntet felét a quionához keverjük.
Hozzáadjuk a felkockázott uborkát és paradicsomot, majd a zöld-fűszereket és a hagymát.

Meglocsoljuk a maradék öntettel, és tálalunk.

A quinoa recept Kollár Anita: Gluténmentes és finom című szakácskönyvéből való.

További gluténmentes receptek: www.glutenno.hu
Fotó: Gallai Beatrix

 

Hirdetés
Hirdetés betöltése...