A tavasz csodavirága, nemcsak finom, de egészséges is!


Hirdetés

A fehérlő bodzavirág manapság igencsak keresett lett, mivel gyógyhatásáról is ismert. Orvosságok készítésére is használják, de az élelmiszer-, illetve szépségipar is alkalmazza. Ez utóbbi például kellemes, tavaszt idéző parfümöt készít a virágokból.

bodzavirag

A bodzafa igen elterjedt növény, lombkoronája nem túl nagy, májustól júniusig virágzik. A kérgének és a levelének nincs kellemes illata, így aki nem ismeri a bodzafát, az azt gondolhatja, hogy nem érdemes vele foglalkozni, még árnyéktartónak sem megfelelő. Azonban, ha az orrába jutnak a virágok illatanyagai, rögtön megváltozik a véleménye, ugyanis az apró kis fehér virágokból olyan illatfelhő száll ki, amely egycsapásra elvarázsolja és üdévé teszi az embert.

A bodzafával kapcsolatos babonák

A germán mitológia szerint a bodzafa a boszorkányokat szolgálta, akik ettől a fától kaptak erőt. Úgy tartották, hogy a bodzavirág illata kezdetben kellemes, de később megszédíti, elkábítja az embert, és mivel semmilyen más növény nem nő meg alatt, az a közvélekedés alakult ki, hogy az a rossz szellemek tartózkodási helye.

A bodzavirág gyógyhatású

A virágokat nem szabad csapadékos, nedves napokon szedni, napsütéses időben ajánlott a begyűjtésük, hogy megfelelően tudjon kiszáradni. Teakeveréket lehet készíteni belőle, ez a leggyakoribb felhasználási módja, de tinktúrát, macerátumot (olívaolajjal, vagy napraforgóolajjal összekeverve) is lehet készíteni, de ki ne imádná a bodzavirágból készült hűsítőt.

Az influenzás, lázzal járó betegségek ellen nagyszerű a bodzatea, hiszen amellett, hogy a folyadékbevitellel hidratáljuk a szervezetett, izzasztó hatást is elérünk, ami enyhülést hoz. A bodzavirágból főzött tea enyhén vízhajtó hatású is, így a húgyúti betegségek kezelésében is megoldást nyújthat, ugyanígy a vesebetegeknek is jót tesz, de a fogyókúrázók is bátran ihatják a teát.

Ugyanakkor a bodzából készült homeopátiás készítmények erősítik az immunrendszert, méregtelenítenek is, de szedésével javítható a férfiak potenciazavara, vagy a nők menstruációs problémái is.

forrás: filantropikum.com

Hirdetés
Hirdetés betöltése..