A SZOMORÚ IGAZSÁG A TEJRŐL, AMIT MINDEN SZÜLŐNEK TUDNI KELLHirdetés betöltése…

 

Az elmúlt negyven évben a tejipar milliárdokat költött reklámkampányokra, hogy rávegyék az embereket termékeik fogyasztására. Nagyban befolyásolták az oktatási intézményeket, nyugdíjas otthonokat, kórházakat, rendelőket, a médián keresztül pedig olyan információkat juttattak a köztudatba, melyek egyre csak népszerűsítették és szinte szükségszerűnek állították be termékeik fogyasztását.

 

Mint minden nőstény emlős (az embert is beleértve), a tehén is tejet választ ki a kicsinye táplálására. Ennek a zsír- és hormondús (közel hatvan féle hormon és növekedési faktor) anyagnak az a célja, hogy a kisborjút egy év alatt közel 317 kg-ra hízlalja.

Vemhességi ideje alatt a tehén ösztrogénszintje közel harmincszorosára emelkedik. Napjainkban, mióta a tejfeldolgozó üzemek szinte folyamatosan “szivattyúzzák” a teheneket a nagyobb profittermelés miatt, nagyobb hormonszintek (úgy természetes mint mesterséges) vannak jelen a kinyert tejben, amelynek zsírtartalma szintén az egekben járhat.

Mikor a gyerekek ezt az egészséges italnak álcázott hormonkoktélt isszák, nagy mennyiségű ösztrogén jut szervezetükbe, mely felelős lehet a korai pubertás kialakulásában, de mindemellett szubterápiás dózisú antibiotikummal is gazdagabbak lesznek.

Az extra mennyiségű tej termelése érdekében a tehén végletekig erőltetett tőgye olyan mértékben megnyúlhat, hogy azt már a földön húzza, így ezek könnyen befertőződhetnek (mastitis). Ebből adódóan, már természetszerűleg adagolnak antibiotikumokat a fejősteheneknek.

A tehéntej egy másik összetevője az IGF-1 (insulin-like growth factor 1). Az ember szervezetében szintén megtalálható ez a növekedésért felelős enzim, amely a tehéntej fogyasztásával egyidőben szintén magasabb szinteket ér el. Ha a szervezetben rákos sejtek vannak, ezek növekedését és burjánzását okozhatja az illető enzim.

Az idők kezdete óta számos kultúra virágzott anélkül, hogy tejet ittak volna. Hogy tudtak élni Hawaii bennszülöttei tehéntej nélkül 1793-ig, mikor szarvasmarhákat telepítettek be? Pont úgy, ahogy a mexikói bennszülöttek éltek nélküle addig, ameddig oda is betelepítették őket 1521-ben. A tehéntej fogyasztása nem természetes. Nincs olyan élőlény (az emberen kívül), amelyik egy más faj tejét inná.

Sok gyermekorvos, mint Dr. Benjamin Spock vagy Dr. Jay Gordon is, erősen ajánlják a tejtermékmentes diétát a gyermekek számára. A 150 000 egészségszakértőt számláló PCRM (Physicians Committee for Responsible Medicine) nonprofit szervezet mindig is hajthatatlanul ellenezte a tehéntej fogyasztását.

Az egészségügyi iskolák az agro-üzlet nagymértékű befolyása alatt vannak. Főleg a gyerekgyógyászok a célpontjai a marketingkampányoknak, így nem meglepő az amúgy jó szándékú orvosok tejtermékekről való informálatlansága.

Szerencsére egyre több szülő eszmél fel az igazságra a tejtermékekkel kapcsolatban, és helyettesíti azt más alternatívákkal. Rizs-, mandula-, és kókusztej- mind jó választás gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, igazán élvezhetőek teljes kiőrlésű gabonafélékkel, zabpehellyel és krémlevesekkel. Rizstejjel készített smoothie-k, kis gyümölccsel és friss zöldségekkel mint a kelkáposzta, spenót vagy leveles saláta egész jó tápanyagforrást képeznek.

A leveles zöldségek jobb forrásai az ásványi anyagoknak, mint a tejtermékek. Az élelmi rostokat tartalmazó zöldségek és gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabona és a bab is segít a fölös mennyiségű ösztrogén szervezetből való eltávolításában. Számos zöldség nem csak nagy mennyiségű kalciumot tartalmaz, de olyan további tápanyagokat is, amelyek elengedhetetlenek a csontok fejlődéséhez (magnézium, bór, C-vitamin, stb.).

A tejtermékekről kapott információkat kellő óvatossággal kell megközelíteni, minden szülőnek saját felelőssége utánajárni és informálódni azokról a táplálékokról, amiket gyermekének ad.

Forrás: www.tudnodkell.hu

A fogszuvasodás valódi okai, a fogak öngyógyítása
A sárgabarack mag cianid tartalmáról, amit tudnod kell!Hirdetés
Hirdetés betöltése...
Hirdetés

Tej: élet, erő, egészség? Számos helyről kapunk jelzéseket, melyek egy irányba mutatnak: A tej nem az a tökéletes táplálék, amit eddig annak hittünk; sem a felnőttek, sem a gyerekek számára. A rengeteg betegség, melynek kiváltó oka a tej, azért keletkezik, mert a tejfogyasztás nem természetes. Az ember az ...
Szódabikarbónát és tejet kever össze! Az ered... Elő a strandpapucsokkal, itt a nyár, és elő a talpakkal, sarkokkal is, amelyek csak akkor nyújtanak esztétikus látványt, ha megfelelően ápoltak, puhák és hidratáltak.   Ahhoz, hogy ne kelljen szégyenkeznünk lábfejünk miatt, vásárolhatunk drága krémeket is, de ha odaha...
Soha többet nem iszol kólát, miután ezt a vide... Számtalan vélt vagy valós tévhit kering az interneten a kóla nem igazán jótékony hatásaival kapcsolatban. Egyes állítások szerint a világ talán legnépszerűbb itala tökéletes konyhai és fürdőszobai tisztítóeszköz, mások szerint rozsdaoldásra is alkalmazható. Az alábbi...
Öt olyan élelmiszer, ami meghozza a jókedvet A tej egyike azoknak a fontos élelmiszereknek, amely hozzásegítenek a kellemes közérzethez, köszönhetően fehérje, cukor, lipid, vitamin és ásványi anyag tartalmának. A pulykahús, a tej, a banán, dió és a tojás egyike azon élelmiszereknek amelyek meghozzák a jó közérzetet. “...
Nem erősíti a csontokat a tej nagymennyiségű f... Azoknál a nőknél, akik napi három pohárnál több tejet ittak, valójában nagyobb volt a csonttörés esélye, mint akik ennél kevesebbet fogyasztottak - idézte a BBC hírportálja az Uppsalai Egyetem szakemberei által a British Medical Journalban közzétett kutatást. A szerzők felhív...
Kamu élelmiszerektől roskadoznak a magyar boltok... Növényi zsiradékok, tejipari melléktermékek, és még számos további olyan alapanyag található meg az utánzat ételekben, amik nagy mennyiségű fogyasztása nem feltétlenül van kedvező hatással szervezetünkre. Szendvicsfeltét, frissföl vagy épp kakaómassza csoki helyett,  mind i...
Kalciumszükséglet fedezése tej nélkül? Ha szóba kerül a szervezet kalciumellátása, a legtöbben rögtön a tejre, sajtra, túróra és joghurtra gondolnak. Pedig kalcium nem csak a tejtermékekben van. És így sokan teszik fel a kérdést – joggal –, hogy vajon tej nélkül is lehet-e fedezni a kalciumszükségletet. Lehet! Kalc...
Gyógyfalatok cukorbetegség ellen! Az újabb kutatások azt mutatják, hogy ezek különösen eredményesek a megelőzésben. A diabéteszesek arra számíthatnak, hogy a kór évekkel rövidíti meg az életüket. Ez bizony nem éppen kellemes kilátás. A védekezéshez természetesen alapvető a kiegyensúlyozott étrend, de szere...

Facebook hozzászólás