A szív fontos ásványi anyaga: a kálium


Hirdetés


Te is fogyasztasz megfelelő mennyiségű káliumot? Tudod, miért fontos? Mi a káliumhiány következménye? Hogyan lehet egészséges a szívünk? Ezekre a kérdésekre találsz választ cikkünkben. Érdemes beszerezned a káliumot!

A káliumról néhány szó

Egy egészséges ember a táplálékkal elegendő ásványi anyagot vesz magához. Az, hogy a kálium megfelelő mennyiségben megmarad-e a szervezetben és ott el tudja-e látni feladatát, az a nátriumtól függ. Ugyanis, ha nagyon sósan táplálkozunk, vagy tartósan szedünk hashajtót, sok káliumot választunk ki. Az emberi szervezetnek normál esetben naponta két gramm káliumra van szüksége.

Káliumtartalmú ételek

Káliumot a növényi étkekben találunk. A zöldségek közül a burgonya és a spenót, a fűszerek közül a petrezselyem gazdag káliumban. A fügét, banánt, kivit, sárgabarackot, avokádót, szőlőt vagy őszibarackot gyümölcsléként is fogyaszthatjuk, hogy fedezzük káliumszükségletünket. Különösen sok káliumot tartalmaz a banán. A halban vagy a húsban a kálium nincs jelentős mennyiségben jelen.

A káliumhiányról

Káliumhiánytól tartós hasmenés vagy hányás esetén kell tartani. A szalmonellózis, gyulladásos bélbetegségek, többéves alkoholizmus, alkalózis, anorexia vagy a hashajtókkal való visszaélés kiválthatnak elektrolithiányt, amit főleg időskorban lehetőleg gyorsan ellensúlyozni kell. A vízhajtót szedő vesebetegek is fokozottan választanak ki káliumot. A kálium alacsony bevitele időseknél, vagy a csökkentett folyadékfogyasztás miatti kiszáradásnál (dehidráció), erős verejtékezésnél vagy fizikai megterhelésnél akut káliumhiányhoz vezethet. Ennek következményei izomgyengeségben és kimerülésben, hangulati ingadozásokban, szívritmuszavarban, székrekedésben vagy szédülésben, hányingerben vagy görcsökben jelentkezhetnek.

Forrás: nepbetegsegek.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...