A szív-érrendszerre és a vérkeringésre ható növények


Hirdetés


A szervezetben végbemenő anyagcsere-folyamatok egyik része energiát termel a test anyagainak felépítéséhez, másik része a nem hasznosítható végterméket távolítja el. Az energiatermelés soklépcsős oxidációs folyamat, amihez az oxigént a vér szállítja el a test minden részébe és, ha a hasznos terhet lerakta, fölveszi a salakanyagokat is, például a széndioxidot, amit a tüdőn keresztül a kilélegzett levegővel ismét a környezetbe bocsájt.

A vér zárt szállítórendszerben, az erekben kering, amelynek motorja a szív. Ez működését már a magzatban megkezdi, folytatja hosszú éveken át, egészen az ember haláláig. Ha kórokozók, betegségek támadják meg a szívet, az egész rendszerben zavarok keletkeznek.

Íme, pár gyógynövény, mely kedvezően befolyásolja a szív és az érrendszer működését.

 

 

1. Galagonya (Crataegus oxyacantha L.)

Virágja, levele és maga a termés is gazdag gyógyanyagokban. Hatóanyagai: falvonoidok, karotenoid, szaponin. A népgyógyászatban idegnyugtatónak és szívpanaszok ellen alkalmazták, mert javítja a szív vérellátását, segíti a szívizom munkáját, kisebb fokú szívizomelégtelenség esetén.

 

 

2. A fehér fagyöngy (Viscum album L.)

A fagyöngy gyógyhatását, amit a népi orvoslás már régen ismert és sikerrel alkalmazott, a későbbi vizsgálatok is megerősítették, igazolták. A növényben levő gyógyanyagok összetételét a dajkanövény is befolyásolja. A fagyöngy szívre ható viszkotoxint és olyan más anyagokat tartalmaz, amelyek a magas vérnyomást igen gyorsan a normális szintre csökkentik és elmulasztják az evvel járó gyakori fejfájást, szédülést.

 

 

3. A gyöngyvirág (Convallaria maialis L.)

Népgyógyászati felhasználását régi füves könyvek őrzik. A friss levél és a virág szeszes kivonatát reuma ellenes bedörzsölő szerként használták. Tea készítésére nem alkalmas, mérgező növény!!! Belsőleg, megenni vagy teáját fogyasztani kifejezetten veszélyes. Újabban sokkal nagyobb jelentőségre tett szert, mint gyógyszeralapanyag. A gyöngyviráglevél szívre ható glikozidokat (convallatoxint, convallozidokat, szaponinokat, illóolajokat, növényi savakat) tartalmaz. Főleg működésbeli szívzavaroknál, bradikardiánál alkalmazzuk.

 

 

 

4. A tavaszi hérics (Adonis vernalis L.)

Nemcsak szemet gyönyörködtető virág, hanem jeles gyógynövény is. Virágos, föld feletti részének fő hatóanyaga az adonitoxin glikozid, amely koszorúér-tágító, vizelethajtó, hatásában a digitáliszhez hasonlóan, azzal a különbséggel, hogy nem halmozódik fel a szervezetben, ezért olyan betegeknél is alkalmazható, akik a digitáliszt rosszul tűrik. Egyéb hatóanyagai az ideges szívpanaszokat enyhítik.

 

 

5. A fokhagyma (Allium sativum L.)

A fokhagyma sokrétű alkalmazásából hatóanyagai ismeretében igazoltnak tekinthető a vérnyomáscsökkentő, érelmeszesedést gátló hatása. Említést érdemel még, hogy ólom- és antimon-érc bányákban a krónikus mérgezés ellenfokhagymát használtak a bányászok. Ennek valószínűleg az az alapja, hogy a szerves kénvegyületek a nehézfémekkel rosszul oldódó vegyületeket képeznek és így meggátolják a mérgező fémek felszívódását a szervezetben.

Forrás:http://filantropikum.com/a-sziv-errendszerre-es-a-verkeringesre-hato-novenyek/

Hirdetés


Hirdetés betöltése...