A szájhigiénia alapja a fogak tisztántartása


Hirdetés


A szájhigiénia alapja a fogak tisztántartása, a megfelelő eszközhasználat és a rendszeres fogorvosi kontroll. Ezek nem pusztán esztétikai szempontból fontosak, hiszen a rossz vagy mozgó fogak az egészségre nézve is komoly kockázatot jelentenek.

Fogaink tisztán tartásánál a hangsúly a rendszerességen, a jó technikán és az alaposságon van. A szabályos technikát a fogorvosoktól is megtanulhatjuk, akár egy szájhigiénés kezelés keretében, akár az éves ellenőrzések alkalmával.

A fogkefeválasztás:

Leginkább a sörték erősségére kell figyelni. Leginkább a közepes, néha puha sörtéjű kefék ajánlottak, a kemény fogkefével történő túl erős dörzsölés ugyanis kárt is okozhat, hiszen felsértheti a zománcot és az ínyt is. Az elektromos fogkefék bizonyos esetekben (például fogszabályzó esetén) óvatosan és csak erre a célra tervezett fejjel használhatók.

A fogkefék sörtéi még megfelelő használat mellett sem hatolnak be teljes mértékben a fogak közé. Mivel ezeket a felszíneket nem látjuk, így sokkal később vesszük észre a szuvasodás jeleit, különösen egymásra torlódott fogak esetén.

Fogköz tisztítás:

Ezeket a helyeket az olyan különleges eszközök segítségével tisztíthatjuk meg a lepedékektől, mint a fogköztisztító kefe vagy a fogselyem. A fogköztisztító kefe ideális megoldást kínál ínyproblémák esetén vagy nagyobb rések tisztításához, kiválasztásában azonban érdemes fogorvos segítségét kérni.

A fogselymekből többfajta kínálat is létezik: a vékony selyemszálat a normális fogazat tisztításához, míg a vastagabb, fonálszerű verziót inkább a pótlásokkal, híddal rendelkező pácienseknek ajánlják. Utóbbi típus arra hivatott, hogy a nagyobb fogközöket átdörzsölje, illetve a híd alá behúzva szépen kitisztítsa a felületeket.

A szájhigiénia (fogkő kialakulás, szerepe):

Elég csak egy kis ideig elhanyagolni ahhoz, hogy fogainkon dentális plakk telepedjen meg. A plakkot, vagyis a foglepedéket a fogak és a szilárd szájképletek (tömések, koronák, hidak, kivehető pótlások) felszínén megtapadó ételmaradványok, baktériumok, hámsejtek és immunsejtek hozzák létre. Anyagának mindössze 20 százaléka a szilárd állomány, 70 százalékban pedig azok a baktériumok alkotják, amiknek fontos szerepük van a nyálkahártya és az immunrendszer védelmében.

Szerepük miatt egyetlen célunk csupán az lehet, hogy ne engedjük túlburjánzani ezeket a mikroorganizmusokat, amiknek az ínyszélen és az ínytasakokban leragadó ételmaradékok ideális táptalajt biztosítanak.

Fontos a rendszeres fogkő-eltávolítás:

A plakk megkeményedéséhez elég csupán néhány, fogmosás nélkül eltöltött nap, mialatt az ételmaradék keveredik a nyállal és az ott található baktériumokkal. Ha a plakk elmeszesedik, sárgássá vagy barnássá, valamint érdes felületűvé válik, és „kőszerű” réteget alkot. Ez a fogkő, amelye olyan erősen tapad a fogfelszínekhez, hogy a hagyományos fogmosással már nem lehet eltávolítani. Jellemzően a nyálmirigyek kivezető nyílásaival szemközti felületeken jelenik meg, sokszor jól láthatóan és azonosíthatóan. Ám az íny alatti területeken láthatatlan marad, így már csak speciális fogászati műszerekkel lehet feltérképezni és kezelni.

Többek közt ezért is elengedhetetlen az évenkénti fogászati kontroll.

forrás: oxygenfogaszat.hu

Hirdetés


Hirdetés betöltése...