A SOKOLDALÚ LILAHAGYMA 2 EGYSZERŰ RECEPTTEL


Hirdetés

A lilahagyma világszerte népszerű zöldség. Sokan nem is gondolnák, mennyi tápanyagot, antioxidánst tartalmaz ez a növény, s emellett még baktérium- és vírusölő hatású illóolajokban is gazdag, ezért jól alkalmazható fertőzés, influenza, és más gyulladással járó betegség esetén.

Azok a kéntartalmú vegyületek, melyek egyébként a lilahagyma csípős ízét és illatát is adják, rendkívül hasznosak az emberi szervezet számára, hiszen méregtelenítő és immunerősítő hatásúak, ráadásul az utóbbi évek kutatásai kimutatták, hogy megakadályozzák az elhalt vérsejtek alvadását, összetapadását, sőt, csökkentik az LDL koleszterin- és trigliceridszintet, míg növelik a HDL, vagyis a „jó” koleszterinszintet.

A lilhagyma kiváló kvercetin és antocianin forrás.

A lilahagyma fitotápanyagokban gazdag

A lilahagyma jó forrása a kvercetin nevű flavonoidnak, és az antocianin nevű polifenolnak. Ezek az antioxidánsok megakadályozzák a zsírsavak oxidációját, semlegesítik a szabad gyököket, gátolják a ráksejtek terjedését és növekedését, és erősen gátolják a gyulladások kialakulását.

118626_lilahagyma2-201510171337

Testünk számára akkor a legkönnyebb felismerni ezeket az antioxidánsokat, ha természetes formában visszük be azokat, vagyis akkor teszünk a legjobban, ha a kvercetint és az antocianint a lilahagyma fogyasztása révén juttatjuk be szervezetünkbe.

A lilahagyma szintén kiváló forrása a krómnak, mely csökkenti a vércukorszintet és elősegíti a sejtek inzulinérzékenységét. A fejlett világban egyre gyakoribb a krómhiány, mely hosszú távon cukorbetegséghez és szívbetegségekhez vezethet.

Ahhoz, hogy ezekhez a létfontosságú antioxidánsokhoz és ásványi anyagokhoz hozzájussunk, nem szabad leszedni a hagyma külső, de még ehető rétegeit, ugyanis azokban magas arányban vannak jelen ezek az anyagok. Szintén fontos, hogy minél magasabb hőfokon főzzük a vöröshagymát, annál többet veszt antioxidáns tartalmából, illetve a megfelelő tárolás (száraz, hűvös, jól szellőző helyen, és nem a hűtőben, vagy nejlon zacskóban!) is hozzájárul ahhoz, hogy megőrizze hasznos tápanyagait.

ÍZLETES LILAHAGYMÁS RECEPTEK:

LILAHAGYMA LEKVÁR

A HAGYMALEKVÁR ELÉG NÉPSZERŰ DOLOG MANAPSÁG, MÉGIS KEVESEN KÉSZÍTIK, MERT A NEVE KELLŐEN EGZOTIKUS AHHOZ, HOGY SOKAKAT ELRIASSZON. PEDIG NAGYON EGYSZERŰ ELKÉSZÍTENI:

Hozzávalók:

  • 1/2 kg lilahagyma
  • 2 evőkanál méz
  • csipet tiszta só, szegfűszeg, fahéj, gyömbér (a fűszerek adagolása természetesen ízlés dolga)
  • 2 evőkanál balzsamecet

Elkészítése:

  1. A lilahagymákat meg kell pucolni, és vékony csíkokra felszeletelni.
  2. A mézzel, a sóval és a fűszerekkel 2 órára állni kell hagyni. Eközben ereszt egy kis levet.
  3. Kis lángon, fedő nélkül kb. 5 percig kell főzni. Ekkor jöhet a balzsamecet, ezzel csak rotyog egyet, és már kész is.
  4. Forrón befőttesüvegbe kell tölteni, és mehet 2-3 napra a meleg paplan alá pihenni.

SÜLT LILAHAGYMA

HOZZÁVALÓK:

  • kis fej lilahagyma
  • vaj
  • friss kakukkfű vagy más fűszernövény

ELKÉSZÍTÉS:

A hagymát megpucolom, a tetejét X alakban bevágom, de csak félig. A fűszert és a sót kikeverem a vajjal, majd megtöltöm vele a hagymákat, és megsütöm 20 perc alatt 180 fokon. Figyelni kell, lehet, hogy hamarabb elkészül.

Források: tudnodkell.info, termeszetbaratikormindmegette.hu,antalvali.com

Hirdetés
Hirdetés betöltése...