A rozacea (borvirág) is egy komoly bőrbetegség!


Hirdetés


A rozácea (rosacea) szó szerinti fordításban rózsa virágocskát jelent, a magyar népnyelvben borvirágnak is nevezik. Valójában régóta ismert, gyakori, néha komoly esztétikai problémát okozó bőrbetegség, melynek pontos kóroka máig tisztázatlan. Bár a kórkép végleges gyógyítása még nem megoldott, számos módszerrel csökkenthetők a tünetek, illetve lassítható a rosszabbodás.

A rozacea kialakulásában számos tényező játszik szerepet:

– szükséges hozzá egyfajta „hajlam” – a bőr ereinek, fokozott reakciókészsége, mely gyakran öröklött tényező – értágulatot provokáló tényezők: pl. erős napfény (UV sugárzás), hideg vagy túl meleg környezet, alkohol, kávé, fűszeres vagy forró ételek-italok, pszichés hatások – helyi bőrirritáció (irritáló hatású kozmetikumok, vegyszerek) – hormonális változások (a terhesség során illetve a változó korban) – az utóbbi években a rozacea papulosus (csomós) stádiumának tüneteit egy bőrben élősködő atka, a Demodex folliculorum, elszaporodásával hozzák összefüggésbe – a betegség összefüggést mutat egyes belgyógyászati betegségekkel is, pl. emésztőrendszeri problémákkal, magas vérnyomás betegséggel, migrénnel

Tünetek:

A rozaceás tünetek általában az élet harmadik-negyedik évtizedében kezdődnek. Nőkben a tünetek gyakrabban fordulnak elő, férfiakban viszont jellemzőbbek a nagyobb kozmetikai problémát jelentő, szövetfelszaporodással járó tünetek (pl. rinofima – borvirágos orr). A rozaceára lassan, fokozatosan romló tünetek jellemzőek. E tünetek alapján szokás a rozaceás folyamatot szakaszokra bontani.

A megelőző, úgynevezett pre- vagy előrozaceás szakban jellemző, hogy az arcbőr apró erei a fentebb részletezett provokáló tényezők hatására átmenetileg kitágulnak, hirtelen arcvörösödést okozva. Ez a bőrpír azonban hosszabb-rövidebb időn belül magától megszűnik.

Ez az állapot a páciensek egy részénél igen sokáig tarthat, mondhatni „állandósul”, más esetekben azonban 1-2 év alatt fokozatosan átmegy a következő stádiumba: a stabil értágulatos (teleangiectasiás) szakaszba. Ilyenkor az arc bőre már folyamatosan vöröses színű, állandósult hajszálér-tágulatokkal tarkított. A bőrpírt továbbra is fokozzák a provokáló tényezők, de a bőrvörösség provokáció nélkül is, állandóan fennáll, és gyakran társul az arcbőr hullámzó duzzadtságával, ödémás tapintatával.

A továbbiakban az állandósult bőrvörösséget kisebb nagyobb pattanásszerű csomócskák megjelenése színezheti, ez az úgynevezett paulosus (csomós) szakasz. A pattanásszerű csomókra jellemző, hogy nem valódi pattanások, mitesszer nem látható az arcon.

A betegség késői szakaszában a faggyúmirigyek túlburjánzása, a bőr kötőszövet felszaporodása miatt nagyobb csomók, az arc egyes részeinek akár torzító megnagyobbodása jön létre. A legismertebb forma az orr vörös, dudoros megnagyobbodása az úgynevezett rinofima. Ezt a tünetet sokáig – tévesen – a túlzott alkoholfogyasztással hozták összefüggésbe (borvirágos orr). Hasonló szövetszaporulat ritkábban az állon, a homlokon, a fülcimpákon, esetenként a szemhéjakon is kialakulhat.

Diagnosztika

A rozacea a klinikai tünetek és a kórelőzmény alapján általában könnyen diagnosztizálható betegség. A gennyes-csomós stádiumban szükség lehet cellux próbával a bőrből a Demodex folliculorum atka kimutatására. Nagyon fontos a részletes kórelőzmény felvétele. Amennyiben például abban emésztési panaszok szerepelnek, azok kivizsgálása fontos. Lényeges gondolni az egyéb, esetlegesen társuló betegségekre (szemészeti problémák, migrén), valamint rákérdezni a szervezet egyéb gyulladásos állapotára utaló tünetekre is.

A rozacea tünetei a korai szakaszban elkülönítendők a különböző fényérzékenységen alapuló bőrbetegségektől (autoimmun betegségek, fénydermatózisok), a gennyes-csomós forma a pattanásosság bizonyos formáitól. Ez az elkülönítés azonban az estek túlnyomó többségében nem okoz problémát.

Társuló betegségek

A rozaceához gyakran társulhatnak szemészeti tünetek. A rozaceás keratoconjunctivitis a bőr rosaceás elvált ozásait kísérő szaru- és kötőhártyagyulladás. A szemészeti tünetek ritkán megjelenhetnek a bőrtünetek kialakulása előtt is. A szem érintettségének tünetei a kötőhártya vérbősége, könnyezés, szúró érzés a szemben (mintha belement volna valami), és gyakori a fénykerülés (az erős fény zavarja a szemet).

Amint már korábban utaltam rá, a betegség összefüggést mutat egyes belgyógyászati betegségekkel is, pl. emésztőrendszeri problémákkal (Helicobacter pylori infekció, epeúti pangás és infekciók), magas vérnyomás betegséggel, migrénnel.

Kezelési lehetőségek

Bár a rozacea jelenleg véglegesen nem gyógyítható, számos módszerrel enyhíthetők a tünetek, lassítható a tünetek előrehaladása, illetve eltávolíthatók a komoly esztétikai problémát okozó szövetfelszaporodások.

A betegség minden stádiumában fontos az úgynevezett „rozaceás diéta”. Ezen a provokáló tényezők ismeretét és lehető elkerülését értjük (erős napfény, túl meleg illetve hideg környezet, alkoholfogyasztás, dohányzás, fűszeres ill. túl meleg ételek, helyi bőrirritáció) Magas faktorú UVA és UVB védelemmel rendelkező fényvédő krémek használata javasolt, nemcsak nyáron, hanem az év bármely napsütéses szakában.eleg ételek, helyi bőrirritáció)

Nagyon fontos a megfelelő helyi kozmetikumok megválasztása. A bőr tisztítására sima víz, vagy speciális rozaceás (érzékeny, kivörösödésre hajlamos bőrre) kifejlesztett tisztító készítmények, vagy hígított patikai mosdókrém javasolható. Az irritáló vagy túl zsíros készítmények kerülendők, de gondoskodni kell a bőr megfelelő hidratálásáról. Több dermatokozmetikai cég (pl. LaRoche, Bioderma, Babe) is kifejlesztett kifejezetten rozaceás bőrre használandó bőrápoló készítményeket, melyek egy része speciális zöldes pigmentet is tartalmaz, mely optikailag elfedi a bőr vöröses színét.

Az értágulatos szakaszban a tágult hajszálerek lézeres vagy IPL (villanófényes) kezeléssel „elzárhatók”, ezáltal lényeges kozmetikai javulás érhető el. A csomós-pattanásos szakaszban helyileg alkalmazott antibiotikum (metronidazol) tartalmú krém, illetve belsőleg alkalmazott antibiotikus (tetracyclin, metronidazol) kezelés, ezek sikertelensége esetén helyi vagy belső retinoid kúra jön szóba. A szövetfelszaporodással járó tünetek lézeres vagy hagyományos sebészeti eljárással ma már sikeresen megoldhatóak. A betegség bármely szakában fontos a társuló betegségek felderítése és megfelelő kezelése.

Szerző: Dr. Csanády Kinga

Hirdetés


Hirdetés betöltése...