A retek bőrre, hajra és egészségre gyakorolt jótékony hatása 20 pontban


Hirdetés

1. Rostok:

A retek gazdag rostokban, ezért serkenti az emésztést és felgyorsítja a szervezet anyagcseréjét is.

A retek gazdag vitaminokban, folsavban és antocianinokban, valamint hatékony rákellenes anyag. A zöldségben található vitaminokkal kezelhetőek a bőrproblémák, valamint serkenthető a máj és az epehólyag működése. Ezenkívül pedig a saláták egyik legfinomabb hozzávalója.

2. Antioxidánsok:

Az emberi szervezetnek szüksége van az antioxidánsokra, mivel bizonyos oxidációs reakciók káros hatással vannak a szervezetre, és melléktermékei elősegítik a rák és a betegségek kialakulását. A retek antioxidánsokat tartalmaz, amely általában a citrusfélékben és zöldségekben is megtalálhatóak.

3. Vitaminok:

A retek A-, C- és K-vitamint tartalmaz, amelyek nagymértékben meggátolják a bőrproblémák kialakulását. Továbbá a retek fogyasztásával serkenthető a sejttermelés is.

4. Vas:

A retek vasat tartalmaz, ami jó hatással van a vérre, így a szív egész működésére is. A vas segít az egészséges sejtek, bőr, haj és körmök létrehozásában és fenntartásában. Fogyasszon rendszeresen vasban gazdag ételeket, így biztosan rövid időn belül megszépül.

5. Anyagcsere:

A retek fogyasztásával serkenthető az anyagcsere, így a szervezet is jobban tud teljesíteni.

6. Fogyás:

A retek jó hatással van az egészségre, mivel nem emészthető szénhidrátokat tartalmaz, valamint magas a víztartalma. Ezáltal meggátolja a felesleges kalóriák és zsír felgyülemlését a szervezetben.

7. Izomfelépítés:

Sok tápanyagra van szükség az izmok felépítéséhez és fejlődéséhez, de elsősorban proteinre. A retek gazdag proteinforrás, ezért mindenképp építse be az étrendjébe.

8. Koleszterin és szívproblémák:

A retek, mint a többi zöldségféle, csökkenti a koleszterin felszívódását, így megakadályozza a szívbetegségek kialakulását.

9. Bőrbetegségek:

A retek kitűnő hatású zöldség, mivel C-vitamint és antioxidánsokat tartalmaz. Ezek az anyagok hatékonyan megelőzik a bőrbetegségek és a gyulladás kialakulását. A retek rendszeres fogyasztásától a bőr egészséges és ragyogó lesz.

10. Ásványi anyagok:

A retek olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint a kálium, vas, nátrium és kalcium, amelyek mind fontos szerepet játszanak a szervezet anyagcseréjében. Ezek az anyagok segítenek az oxigén szállításában és szabályozzák a vércukor szintet, valamint a vérnyomást.

11. Hidratál:

A retekben nagy mennyiségben található víz, így ez a zöldség hidratálja a szervezetet. Ezáltal a bőr egészséges lesz, mivel a retek hidratálja a bőrt is és megszünteti a száraz bőr kialakulását.

12. Frissesség:

A retekben található C-vitamint foszfor és cink (a retekben lévő vízzel együtt) hosszabb ideig frissen tartja a bőrt.

13. Tiszta bőr:

A reteknek magas a rosttartalma, ezért segít megszabadulni a szervezetben található méreganyagoktól. Ezáltal a bőr is megtisztul.

14. Kiváló tisztító:

Az összetört, nyers retek felvihető a bőrre, így természetesen tisztít és hatékony arcpakolás is.

15. Bőrproblémák:

A retek kitűnő fertőzésgátló tulajdonságokkal rendelkezik, ezért megakadályozza a bőrproblémák kialakulását, valamint kezelhetőek vele a rovarcsípések és a pattanások is.

16. Megszünteti a hajhullást:

A retek rendszeres fogyasztásával megszüntethető a hajhullás. A fekete retek leve, a fejbőrre felkenve serkenti a haj növekedését. Belülről erősíti meg a hajtöveket és így megakadályozza a további hajhullást.

17. Korpásodás:

A retek megszünteti a korpásodást is. Vagy fogyasszon rendszeresen retket, vagy pedig dörzsölje be a fejbőrét a retek levével, majd csavarja a fejét egy törülközőbe. Egy óra leteltével alaposan mossa le.

18. Ragyogó haj:

A retek leve gyönyörűen ragyogó hajat biztosít. A legjobb eredmény elérése érdekében mindig használjon friss reteklevet.

19. Egészséges haj:

A retekben található vas fontos tápanyag az egészséges haj számára.

20. Erős hajtövek és fejbőr:

A retekben található víz hidratálja és hűti a szervezetet. A retek rendszeres fogyasztásával pedig megerősíthetőek a hajtövek és egészségesebbé tehető a fejbőr.

A retek kiválasztása:

A retek ropogósabbá és ízletesebbé tesz bármilyen ételt. Az alábbi néhány tipp segít abban, hogy biztosan jó minőségű retket vásároljon.

•    Mindig válasszon közepes méretű retket.
•    A zöldség legyen kemény.
•    A retek gyökere legyen ropogós, ha puha, az azt jelenti, a zöldség már öreg és nem a legfrissebb.
•    A retek levele legyen élénkzöld színű.
•    A retek legyen szép, hibátlan és ropogós.
•    A retek gyökere ne legyen túl nagy.
•    A retek külseje legyen sima és ne legyenek rajta külső hibák.

A retek tárolása:

•    Amint a retket megvásárolta a boltban vagy a piacon, azonnal válassza el a többi zöldségtől a bevásárlószatyorban.
•    Otthon aztán törölje le róla a port és a koszt.
•    Mossa meg folyó hideg vízzel.
•    Válasszon egy jól lezárható zacskót, majd tegyen az aljára papírtörlőt. Helyezze a zacskóba a még nedves retkeket. Ezután tegyen a retkek tetejére papírtörlőt és helyezzen rájuk egy újabb adag retket. A zacskó lezárása előtt nyomja ki belőle a felesleges levegőt.
•    Ha betartja az előző tippet, a retek akár több mint egy hétig is friss marad.

A retek fogyasztása:

•    Mossa meg és szeletelje fel a friss retket, majd adjon hozzá egy kis sót, és egye meg nyersen. Ha szeretne, egy kis vajat is adhat hozzá.
•    Pirítson meg egy kenyeret és bőven vajazza meg. Tegyen rá egy vékony szelet retket és fogyassza teával vagy rágcsálnivalóként.
•    Melegítsen fel egy kis olívaolajat és gyorsan süssön meg néhány vékony szelet retket. Szórja meg egy kis tengeri sóval, és már el is fogyaszthatja. A retket olívaolajjal és sóval akár meg is grillezheti.
•    Ha az uborkát és a hagymát megpácolhatja, akkor akár a retket is. Pácolja meg a retket vöröshagymával, majd ízesítse vele a tacot.
•    A retket használhatja töltelék elkészítéséhez is, például cukkinihez.
•    Sós kekszhez és más zöldségekhez akár mártogatós szószt is készíthet a retekből.
•    Fogyassza levesben.
•    A zöld retek finom salátákban, ragukban, curryben és levesekben is.

Hihetetlen, de a retek sokféleképpen felhasználható zöldség – számos módon fogyasztható és elkészíthető, valamint számtalan módon lehet külsőleg felhasználni. A retek felveszi a harcot az olyan betegségekkel és problémákkal is, mint a sárgaság, aranyér, rák, vese-, máj- és húgyhólyag problémák, légzőszervi megbetegedések, valamint bőrbetegségek.

A retek Kínából származik, és itt is kezdték először termeszteni, még évezredekkel ezelőtt. Ezután Egyiptomban és Görögországban terjedt el, ahol úgyszintén nagyra becsülték ezt a különleges zöldséget az egészségre és szépségre gyakorolt pozitív hatásai, valamint finom íze miatt.

Szerző: Dr. Tihanyi László, forrás

Hirdetés
Hirdetés betöltése...