A probiotikumok segíthetnek megmenteni a koraszülöttek életét


Hirdetés


Premature-Infant1-881x300 

”Probiotikus baktériumok életmentők lehetnek a koraszülöttek számára” állította a Herald Sun ausztrál újság, amikor a Pediatrics tudományos folyóiratban megjelentetett új tanulmány bemutatta, hogy a Chr. Hansen probiotikus baktériumtörzsek napi szedése több mint felére csökkentette a halálos bélbetegség, a NEC (Nekrotizáló enterokolitisz) kialakulásának esélyét a koraszülöttek körében.

A nekrotizáló enterokolitisz, avagy bélelhalással járó vastagbélgyulladás egy nagyon súlyos állapot, mely során a bél egy részében gyulladás alakul ki, ami miatt ez a terület elhal. A betegség tünetei a hányás, a gyomor méretének megnövekedése, illetve véres széklet. A bélelhalás gyanúja esetén a hagyományos táplálást azonnal leállítják, és intravénás táplálás veszi kezdetét. Az újszülött intenzív osztályokon a koraszülött csecsemők kb. 6-7 %-át érinti a bélelhalás, és 25%-uk nem is éli túl a betegséget.

A probiotikum több mint 50%-al csökkentette a NEC kialakulásának kockázatát

A legnagyobb nemzetközi tanulmány 1100 koraszülött csecsemőt vont be a kutatásba. Három Chr. Hansen probiotikus törzset (Bifidobacterium lactis BB-12®, Streptococcus thermophilus TH-4 and Bifidobacterium infantis BB-02) teszteltek egy randomizált, kettős vak, placebo kontrolállt vizsgálat keretében.

A tanulmány megállapításai igen biztatóak, ugyanis azoknál az újszülötteknél akik probiotikum terápiában részesültek, több mint felére csökkent a NEC kialakulásának esélye, szemben a placebót kapott csoporttal. Így a vizsgálat igazolta a korábbi feltételezéseket, miszerint a probiotikumok fontos szerepet játszanak a bélelhalás csökkentésében.

További klinikai vizsgálatok arról is beszámolnak, hogy ezen törzsek hatásosan enyhítik és előzik meg a hasmenéssel járó fertőzéseket, valamint hozzájárulnak a csecsemők egészséges bélflórájának kialakulásához.

Forrás:http://naturahirek.hu/probiotikumok-segithetnek-megmenteni-koraszulottek-eletet/

Hirdetés


Hirdetés betöltése...